12.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Wall: Έφεραν κατρακύλα τα πρακτικά της Fed – 400 μονάδες κάτω ο Dow, “βουτιά” 3,3% ο Nasdaq

Must read

Βαριές απώλειες έφερε στη Wall την Τετάρτη η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC) της Fed. Σύμφωνα με τα πρακτικά υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων όχι μόνο για επίσπευση της μείωσης των επιτοκίων, αλλά και για συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve, μεγέθους 8,8 τρισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στα πρακτικά, “ορισμένοι αξιωματούχοι σημείωσαν… ότι μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι συμμετέχοντες στην αγορά. Επιπλέον, ορισμένοι επισήμαναν ότι μετά την αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αρχίσει η συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας”.

Τα πρακτικά έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τη στροφή της Fed τον Δεκέμβριο προς μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να επισπεύσουν το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων που τέθηκε σε εφαρμογή εν μέσω της πανδημίας και εκτίμησαν ότι αναμένουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμιά εντός του 2022.

Μετά τη δημοσίευση των πρακτικών, ο Dow υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος χάνοντας εντέλει 392 μονάδες, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή πρόσθετε περίπου 100, στοχεύοντας στο τρίτο διαδοχικό ρεκόρ σε ισάριθμες συνεδριάσεις στην έναρξη του 2022.

Οι απώλειες των Nasdaq και S&P 500 διευρύνθηκαν, αφού ήδη οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου δέχονταν πιέσεις εν αναμονή των πρακτικών της Fed αλλά και εξαιτίας της ανόδου των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στην αρχή της νέας χρονιάς. Την Τετάρτη, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ πρόσθεσε 4 μονάδες βάσης στο 1,70%, ενώ από την αρχή της εβδομάδας έχει ενισχυθεί κατά περίπου 20 μ.β. Το δολάριο σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,2%.

“Η αντίδραση της αγοράς δείχνει πως κάποιοι στη Wall εξεπλάγησαν με τα πρακτικά της Fed. Ίσως γιατί επιβεβαιώνεται αυτό για το οποίο ανησυχούσαν: πλέον είναι γραμμένο στο χαρτί και το βλέπουν όλοι”, δήλωσε ο John Carey, διευθυντής στην Amundi U.S.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι η Fed θα παραμείνει επιφυλακτική σχετικά με την υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, ιδιαίτερα εάν η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο σε ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες.

Στο μεταξύ, με ισχυρό ρυθμό συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο η αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 807.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την έκθεση για την απασχόληση σε εθνικό επίπεδο του ADP Research Institute σε συνεργασία με την Moody’s Analytics.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για 400.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 505.000 θέσεις αντί για 534.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow έχασε 1,07% στις 36.407,11 μονάδες, στη χειρότερη συνεδρίασή του από τις 20 Δεκεμβρίου. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,94% στις 4.700,58 μονάδες καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 26 Νοεμβρίου και ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε κατά 3,34% στις 15.100,7, στη χειρότερη ημέρα του των τελευταίων 11 μηνών.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 13 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι Merck (+2,4%), Walmart (+1,37%) και Intel (+1,3%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Salesforce (-8,28%) και Microsoft (-3,84%).

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Tesla και Ford έδωσαν τέλος στο ράλι των τελευταίων ημερών, σημειώνοντας απώλειες 5,35% και 2,67% αντίστοιχα. Η General Motors υποχώρησε κατά 4,56%.

Η Sony έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03% στα 128,59 δολάρια, μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, αφού βρέθηκε να καταγράφει κέρδη 3,2% ξεπερνώντας τα 132 δολάρια και σε τροχιά για την υψηλότερη τιμή της από τον Απρίλιο του 2000. Ο ιαπωνικός κολοσσός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει την είσοδό του στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από την άνοιξη του 2022 και ίδρυσε την εταιρεία Sony Mobility προκειμένου να “διερευνήσει μια εμπορική κυκλοφορία” ηλεκτρικών οχημάτων.

Η μετοχή της Beyond Meat όχι μόνο απομακρύνθηκε από τα υψηλά ημέρας στο 5%, αλλά βρέθηκε στον αντίποδα με απώλειες 5,08%. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το προϊόν τηγανητού κοτόπουλου φυτικής προέλευσης θα είναι διαθέσιμο σε καταστήματα της KFC στις ΗΠΑ από την ερχόμενη εβδομάδα.

Citigroup: Βλέπει τον S&P 500 πάνω και από τις 5.000 μονάδες

Στο μεταξύ, οι αναλυτές της Citigroup αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την τιμή-στόχο στον δείκτη S&P 500 για το τέλος του 2022, εκτιμώντας ότι θα ξεπεράσει και το επίπεδο των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά, καθώς η Citi περιμένει τα ισχυρά εταιρικά κέρδη να συνεχιστούν και φέτος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων του S&P 500 το 2021 ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών, εμφανίζοντας ετήσια αύξηση τα πρώτα τρία τρίμηνα κατά 52,8%, 96,3% και 42,6% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Refinitiv.

Για το τέταρτο τρίμηνο η Refinitiv τοποθετεί την ετήσια αύξηση των κερδών στο 22,3%. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της Citigroup αναθεώρησαν ανοδικά την τιμή στόχο για τον S&P 500 στις 5.100 από 4.900 μονάδες τον Οκτώβριο, αν και προειδοποιούν ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve θα μπορούσε να διαμορφώσει δυσμενείς συνθήκες για τις αποτιμήσεις.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article