Δυναμικό φίνις στη Wall την Παρασκευή σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, αφού οι τρεις κύριοι δείκτες ξεκίνησαν με ισχυρά κέρδη, σταδιακά υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος, και εντέλει ανέκαμψαν για να κλείσουν ενισχυμένοι άνω του 1% και να σπάσουν το 4ήμερο πτωτικό σερί. Ωστόσο, στο 5νθήμερο κατάφεραν απλώς να περιορίσουν κάπως τις απώλειες, με τον Nasdaq να είναι ο μεγάλος χαμένος και να σημειώνει τη χειρότερη εβδομάδα του από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου.
Οι ανησυχίες για τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve πυροδότησαν ισχυρές πιέσεις αυτό το 5νθήμερο στην αμερικανική αγορά. Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν την Τετάρτη, μετά τη δήλωση του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ –λίγο μετά την τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες– ότι είναι ακόμα “πολύ πρόωρο να σκεφτούμε μια παύση [στις αυξήσεις των επιτοκίων]”.
Σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στα στοιχεία για την αγορά εργασίας, η οποία συνέχισε να επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές ξεπερνώντας για άλλον έναν μήνα τις προβλέψεις των αναλυτών για τις νέες θέσεις εργασίας παρά την ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve.
Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 261.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, μετά τις 315.000 θέσεις του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.
Ο δείκτης ανεργίας ωστόσο ενισχύθηκε στο 3,7% από 3,5% καθώς η συμμετοχή στην αγορά εργασίας υποχώρησε ελαφρώς στο 62,2% από 62,3%. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για 193.000 θέσεις εργασίας, με την ανεργία στο 3,6%.
Τα στοιχεία πάντως έδειξαν επιβράδυνση στο ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων για τρίτο διαδοχικό μήνα.
Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι σε ετήσια βάση οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 4,7% μετά την άνοδο του Σεπτεμβρίου κατά 5% σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι ο μισθολογικός πληθωρισμός ενδεχομένως να έχει κορυφωθεί.
Η έκθεση για την αγορά εργασίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή αντανακλά “τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας”, ακόμη και όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον υψηλό πληθωρισμό, είπε σε συνέντευξή του ο Tom Mantione, CEO της UBS Private Wealth Management.
“Πίστευα ότι η αγορά θα αντιμετώπιζε χλιαρά μια καλή έκθεση για τις θέσεις εργασίας”, σημείωσε ο Mantione. Τον τελευταίο καιρό, “η αγορά αντιδρά αρνητικά στις θετικές ειδήσεις για την οικονομία”, είπε, “καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία υποδαυλίζουν τους φόβους των επενδυτών ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει τον επιθετικό ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής για να αναζωογονήσει τη ζήτηση και να τιθασεύσει την εκτίναξη του κόστους ζωής.
Δείκτες – Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 402 μονάδες ή 1,26% στις 32.403,22 μονάδες, ο S&P 500 πρόσθεσε 1,36% στις 3.770,55 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,28% στις 10.475 μονάδες.
Στην εβδομάδα, ο Dow έχασε 1,4%, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 3,4% στη χειρότερη του εβδομάδα τον τελευταίο μήνα, ενώ βαθύτερα “στο κόκκινο” βρέθηκε ο Nasdaq με απώλειες 5,7%.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη 27 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 3 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Nike με κέρδη 5,39 δολ. ή σε ποσοστό 5,96% στα 95,79 δολ. και ακολούθησαν η Dow με άνοδο 5,46% στα 49,03 δολ. και η Intel στα 28,20 δολ. με κέρδη 4,35%.
Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Salesforce (-4,48%) και η UnitedHealth Group (-1%).
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η PayPal Holdings υποχώρησε κατά 1,79% μετά την καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα έσοδα της, ενώ η Starbucks σκαρφάλωσε κατά 8,48% μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.