Home ΚΟΣΜΟΣ Wall: Έσπασε το πτωτικό σερί με ισχυρά κέρδη – Netflix και Alphabet...

Wall: Έσπασε το πτωτικό σερί με ισχυρά κέρδη – Netflix και Alphabet χάρισαν το πρόσημο στον Nasdaq στην εβδομάδα

0

Η Wall έβγαλε αντίδραση την Παρασκευή και έσπασε το σερί τριών αρνητικών συνεδριάσεων με “καύσιμο” την τεχνολογία και τα ισχυρά κέρδη των Netflix και της μητρικής της Google, Alphabet. Τα σημερινά κέρδη “ψαλίδισαν” τις απώλειες των Dow και S&P 500 στην εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq κατάφερε να αντιστρέψει το πρόσημο σε θετικό.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow κέρδισε 330 μονάδες ή 1% στις 33.375,49, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδό του από τις 6 Ιανουαρίου, ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 1,89% στις 3.972,61 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,66% στις 11.940 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Nasdaq έσβησε τις εβδομαδιαίες απώλειες κλείνοντας στο +0,55%, ενώ οι Dow και S&P 500 παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος. Ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,71% και ο ευρύτερος έχασε 0,67%. Τον τόνο έδωσε σε αυτό το 5νθήμερο η ανησυχία των επενδυτών για μια πιθανή υπέρ το δέον σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που θα έχει υφεσιακά αποτελέσματα, να εντείνεται, από τη στιγμή που τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη χώρα είναι μεγαλύτερα από εκείνα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Σε σημερινές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed ο Κρίστοφερ Γουόλερ είπε ότι “ήρθε η ώρα να επιβραδύνουμε, αλλά όχι να σταματήσουμε την αύξηση των επιτοκίων”, ενώ ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς τόνισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει “υπερβολικά υψηλός”.

Κάποια από τα κέρδη της Παρασκευής είναι “απλώς μια ανάκαμψη” από “μια αρκετά κακή εβδομάδα”, δήλωσε ο Paul Nolte της Murphy & Sylvest Wealth Management, σε τηλεφωνική συνέντευξη την Παρασκευή. “Υπάρχουν επενδυτές που κάνουν λίγα ψώνια στο τέλος της εβδομάδας”.

“Ο S&P 500 μοιάζει να κινείται σε “έρημη γη”, καθηλωμένος μεταξύ της αντίστασης των 4.100 μονάδων και της στήριξης των 3.700, με συνεχιζόμενη πτωτική τάση και όχι ισχυρές ενδείξεις ότι διαθέτει ακόμη κάποια δυναμική”, υποστήριξε νωρίτερα σε σημείωμά του ο Jeff deGraaf της Renaissance Macro.

“Δεν υπάρχει πολλή αυτοπεποίθηση στην αγορά, και όση έχει απομείνει συνοδεύεται από μια αρνητική προδιάθεση των επενδυτών που δεν δικαιολογείται απόλυτα”, πρόσθεσε.

Από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη οι 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 4 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκε η Walt Disney με άνοδο 4.44% και ακολούθησαν ξεπερνώντας το 3% οι Microsoft, Salesforce και Αmerican Express. Τις μεγαλύτερες απώλειες (-2,54%) κατέγραψε η Goldman Sachs.

Κινητήριος μοχλός για το σημερινό άλμα του Nasdaq ήταν το ράλι της Netflix που κέρδισε 7,8% στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες. Μπορεί τα κέρδη της εταιρείας για το δ’ τρίμηνο του 2022 να ήταν αρκετά χαμηλότερα του αναμενομένου, και τα έσοδα ακριβώς στα επίπεδα των προβλέψεων, αλλά ο αριθμός των συνδρομητών στην ομώνυμη πλατφόρμα streaming αυξήθηκε πέραν κάθε πρόβλεψης. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ανα μέτοχή στα 12 σεντς έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων για 45 σεντς, σύμφωνα με την Refinitiv.

Κέρδη 5,34% για την Alphabet, η οποία ανακοίνωσε πως καταργεί 12.000 θέσεις εργασίας, ή το 6% του εργατικού δυναμικού της. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σουντάρ Πιχάι σε υπόμνημα προς το προσωπικό, οι περικοπές θέσεων εργασίας επηρεάζουν ομάδες σε όλη την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων και ορισμένων εταιρικών λειτουργιών, καθώς και ορισμένες ομάδες μηχανικών και προϊόντων. Οι απολύσεις είναι παγκόσμιες και θα έχουν άμεση ισχύ για το προσωπικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν την Παρασκευή, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη περίοδο, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα μικτά μηνύματα για την οικονομία. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,483%, σκαρφαλώνοντας κατά 8,7 μονάδες βάσης. Στην εβδομάδα, όμως, έχασε 2,7 μ.β. Η απόδοση του 2ετούς αυξήθηκε κατά 6,5 μονάδες βάσης στο 4,181% ωστόσο στην εβδομάδα έχασε κατά 5,7 μ.β.

Υποχώρηση για 11ο συναπτό μήνα στις μεταπωλήσεις κατοικιών

Στα μάκρο της ημέρας, οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1,5% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Κτηματομεσιτών της χώρας.

Ολοκλήρωσαν έτσι τη χρονιά με έναν εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 4,02 εκατ. μονάδων, μειωμένο κατά 34% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό πωλήσεων από τον Νοέμβριο του 2010, όταν η χώρα πάλευε ακόμη με την κρίση του στεγαστικού κλάδου που είχε επιφέρει η κατάρρευση των ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης.

Οι συνολικές μεταπωλήσεις του έτους ήταν μειωμένες κατά 17,8% σε σχέση με το 2021.

Συμπληρώνονται 11 συναπτοί μήνες πτώσης, λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, που άρχισαν να αυξάνονται την περασμένη άνοιξη, φτάνοντας να έχουν διπλασιαστεί το φθινόπωρο.

Οι ουρανομήκεις τιμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν από την υψηλή ζήτηση των πρώτων ετών της πανδημίας, οδήγησαν σε δραματική πτώση της προσφοράς.

Best Wordpress Popup Plugin
Exit mobile version