11.8 C
Kifissia
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Wall: Άφησε πίσω της την αγορά εργασίας και “κέρδισε” την εβδομάδα

Must read

Με τους επενδυτές να ξεπερνούν σταδιακά την “ψυχρολουσία” από την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, η αγορά των ΗΠΑ όχι μόνο διέγραψε τις σημαντικές απώλειες του ανοίγματος αλλά είδε και θετικό πρόσημο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Ειδικότερα, έπειτα από πτώση που ξεπερνούσε το 1% και για τους τρεις δείκτες, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε τελικά στις 34.428 μονάδες με μικρά κέρδη 0,1%. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε οριακές απώλειες 0,13% στις 4.071 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq με  -0,18% στις 11.461 μονάδες.

Έτσι οι δείκτες διατήρησαν το μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη της εβδομάδας, ιδίως λόγω του ράλι της Τετάρτης, με τον Dow να ολοκληρώνει το πενθήμερο οριακά ανοδικός κατά +0,2% ενώ ο S&P 500 κέρδισε 1,1% και ο Nasdaq 2,1%.

Στην είδηση της ημέρας, η κρίσιμη έκθεση που περίμενε η Wall τελικά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, καθώς η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνεχίζει να δείχνει εξαιρετικά…. ανθεκτική.

Συγκεκριμένα, η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 263.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας με ευκολία τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για 200.000. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε ανοδικά τη μέτρηση του Οκτωβρίου στις 284.000 θέσεις.

“Η προσφορά εργαζομένων παραμένει χαμηλή, ενώ η ζήτηση εργαζομένων παραμένει υψηλή”, επισημαίνει ο Michael Arone, επικεφαλής αναλυτής στην State Street Global Advisors.

Και όπως εξηγεί ο ίδιος, “αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός των μισθών θα διατηρηθεί και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τις μετοχές, επειδή είναι ενδέχεται να κρατήσει τη Fed μάλλον πιο επιθετική παρά το αντίθετο”.

Από την άλλη βέβαια, η Anna Han, αντιπρόεδρος της Wells Fargo Securities, εκτιμά ότι ένα “ένα μόνο ισχυρό δεδομένο για την αγορά εργασίας δεν θα είναι αρκετό μετά την ομιλία του Πάουελ”.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρόεδρος της Fed “επιβεβαίωσε ότι βλέπουμε μία πτωτική τάση στον πληθωρισμό, οπότε νομίζω ότι κάτι τέτοιο ηρεμεί την αγορά και απομακρύνει την πίεση”.

Υπενθυμίζεται ότι το “σήμα” που έδωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Τράπεζας, Τζέι Πάουελ, για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων ίσως και από την επερχόμενη συνεδρίαση Δεκεμβρίου, είχε δώσει ισχυρή ώθηση στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, μετά τη σημερινή έκθεση οι αυξήθηκαν εκ νέου οι πιθανότητες η Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της το επόμενο έτος, προκειμένου να επιβραδύνει τη ζήτηση για αγαθά, υπηρεσίες και εργατικό δυναμικό.

Συγκεκριμένα, η Fed αναμένεται πλέον να αυξήσει τα επιτόκια της από τα τρέχοντα επίπεδα του 3,75% με 4% στο 4,92% μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους και στη συνέχεια στο 5%με 5,25% μέχρι τον Μάιο, με βάση τις τιμές στα συμβόλαια futures στο εργαλείο CME Fedwatch. Πριν τα σημερινά στοιχεία, το “ταβάνι” στο επιτόκιο ήταν στο 4,75% με 5%.

Σημειώνεται, ότι ο επικεφαλής της New York Federal Reserve, John Williams, δήλωσε ότι θα χρειαστούν “δύο χρόνια” για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον επίσημο στόχο του 2%. Ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, διαμορφώθηκε στο 6% το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι περιμένει “μια αρκετά σημαντική πτώση του πληθωρισμού” το 2023.

Από την πλευρά του πάντως, ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve για την Εποπτεία, Michael Barr, δήλωσε ότι Τράπεζα θα πρέπει να κατεβάσει ταχύτητα στο ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι θα ήταν λάθος οι αγορές να ερμηνεύσουν μια απόφαση για επιβράδυνση στο ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων “ως κάτι που θα αντανακλά μια αλλαγή στη σοβαρότητα του έργου που έχουμε μπροστά μας”.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin