Wall: Άνω των 350 μονάδων “κόστισαν” στο Dow τα… θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

0
202

Με εμφατικές απώλειες κινήθηκαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, αφότου τα ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ενέτειναν την ανησυχία των επενδυτών για περαιτέρω κύμα νομισματικής σύσφιξης από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας (Federal Reserve), αλλά και από τους κεντρικούς τραπεζίτες διεθνώς.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones “έχασε” 366,38 μονάδες ή 1,07%, στις 33.922,26 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 35,23  μονάδες ή 0,79%, στις 4.411,59 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 112,61 μονάδων ή 0,82%, στις 13.679,04 μονάδες.

Οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 500.000 τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων μισθοδοσίας ADP, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούλιο του 2022. Η μέση πρόβλεψη για την αύξηση ήταν περίπου στο μισό, στις 220.000, και πολύ υψηλότερη της αναθεωρημένης αύξησης κατά 267.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο.

Τα στοιχεία της ADP, που πολλές φορές επικρίνονται ως αναξιόπιστα, έρχονται πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για τις μισθοδοσίες Ιουνίου που αναμένονται την Παρασκευή. Η διάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων είναι περί πρόσθεσης 240.000 θέσεων εργασίας στην οικονομία (πλην αγροτοκτηνοτροφικού τομέα), σε μια επιβράδυνση σε σχέση με τις 339.000 θέσεις εργασίας του Μαΐου.

 

 

Σε κάθε περίπτωση, οι traders αναμένουν έναν υψηλότερο του αναμενομένου αριθμό ο οποίος θα οδηγήσει τη Fed σε συνέχιση της εκστρατείας αύξησης επιτοκίων, μετά την προσωρινή παύση του Ιουνίου. Οι πιθανότητες για μια αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου έχουν αγγίξει το 95%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

H JetBlue Airways είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 6%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τερματίζει την εταιρική της σχέση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ με την American Airlines, προκειμένου να δώσει έμφαση στη Spirit Airlines. Η μετοχή της American υποχώρησε κατά 2%, ενώ εκείνη της Spirit ενισχύθηκε κατά άνω του 1%.

Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής που αποφασίζει τη νομισματική πολιτική της Fed (FOMC), που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, διαφαίνεται ότι τα περισσότερα μέλη υποστηρίζουν τη συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων.

“Η αγορά προφανώς και θα προτιμούσε έναν αριθμό νέων θέσεων εργασίας εντός προβλέψεων”, ανέφερε ο John Lynch, επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην Comerica Wealth Management. “Ωστόσο, επειδή ο αριθμός ήταν σχεδόν διπλάσιος των προβλέψεων, ο δείκτης φόβου για μια μελλοντική επιθετικότητα της Fed εκτινάσσεται”.

Από την άλλη πλευρά, οι ανοικτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν κάποια ελπίδα ότι η σφιχτή αγορά εργασίας ίσως να δείχνει σημάδια “χαλάρωσης”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, μόλις 2 κατέγραψαν θετικό πρόσημο και 28 αρνητικό. Κέρδη σημείωσαν εκείνες των Microsoft, Apple, ενώ των απωλειών ηγούνται εκείνες των Home Depot, 3M, American Express.

ΗΠΑ: Κατά 12.000 αυξήθηκαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, στις 248.000

Κατά 12.000 αυξήθηκαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τις 248.000.

Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις αυξήθηκαν σταδιακά πάνω από 200.000 από την αρχή του έτους καθώς εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών και των ακινήτων περικόπτουν τους εργαζομένους.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, μειώθηκε στις 253.250 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, τον Μάιο δημιουργήθηκαν οι περισσότερες θέσεις εργασίας από τον Ιανουάριο και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε ιστορικά χαμηλό στο 3,7%.

Ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που λαμβάνουν επίδομα εργασίας μειώθηκαν στους 1,72 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουνίου.

Συρρικνώθηκε τον Μάιο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ καθώς η αξία των εισαγόμενων αγαθών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ειδικότερα, το έλλειμμα υποχώρησε κατά 5,5 δισ. δολ. ή 7,3% από τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε σε 69 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η αξία των εισαγωγών μειώθηκε 2,3%, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν 0,8%, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Μικρή επιβράδυνση κατέγραψε τον Ιούνιο ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, με τον κλάδο πάντως να συνεχίζει να εμφανίζει υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, δίνοντας ώθηση στην ευρύτερη οικονομία εν μέσω της κατρακύλας της μεταποίησης.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες υποχώρησε στις 54,4 μονάδες τον Ιούνιο από 54,9 μονάδες τον Μάιο, όπως έδειξαν τα τελικά στοιχεία της έρευνας της S&P Global.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή, που συνδυάζει υπηρεσίες και μεταποίησης, διαμορφώθηκε στις 53,2 μονάδες τον Ιούνιο από 54,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

“Τον Ιούνιο καταγράφηκε ενθαρρυντική ανθεκτικότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, κάτι που βοήθησε να αντισταθμίσει την νέα συρρίκνωση της μεταποιητικής παραγωγής, διασφαλίζοντας ότι ο συνολικός ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνει ενθαρρυντικά ισχυρός”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.