Home ΚΟΣΜΟΣ Wall: Άντεξε για δεύτερη ημέρα ο Dow

Wall: Άντεξε για δεύτερη ημέρα ο Dow

0

Μόνο ο Dow κατάφερε να δώσει συνέχεια στα κέρδη του την Παρασκευή, ενώ S&P 500 και Nasdaq επέστρεψαν στο “κόκκινο”, με τους επενδυτές να σταθμίζουν την ολοένα και σκληρότερη νομισματική πολιτική που εξαγγέλλει για το εγγύς μέλλον η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η αμερικανική αγορά ξεκίνησε με αρνητικά πρόσημα τις συναλλαγές της. Σταδιακά όμως ο βιομηχανικός δείκτης αντέδρασε και έφτασε να ενισχύεται έως και 250 μονάδες. Ο S&P παρουσίασε μικρές διακυμάνσεις και εναλλαγή προσήμων για να κλείσει με απώλειες, ενώ ο Nasdaq έμεινε καρφωμένος στο “κόκκινο’, αφού οι μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στις μεταβολές των επιτοκίων, βρέθηκαν υπό διαρκή πίεση την Παρασκευή.

Το κλίμα για τον Nasdaq επιβάρυνε και η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ που πρόσθεσε 5,9 μονάδες βάσης στο 2,713%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαρτίου 2019, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Η απόδοση του 10ετούς σκαρφάλωσε κατά 33,9 μονάδες βάσης στην εβδομάδα. Ανοδικά έκλεισε και το 2ετές, με την απόδοσή του να προσθέτει 5,6 μ.β. στο 2,518%. Στην εβδομάδα, ενισχύθηκε κατά 8,8 μ.β. ενώ τις τελευταίες 5 εβδομάδες έχει κερδίσει 102,8 μ.β. σημειώνοντας τη μεγαλύτερη τέτοια αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου 1987.

Στο μεταξύ, το δολάριο πρόσθεσε 0,1% την Παρασκευή σημειωντας κέρδη 1,2% σε βάση 5νθημέρου, ενώ νωρίτερα μες στην εβδομάδα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2020.

Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με απώλειες. Τον τόνο σε αυτό το 5νθήμερο έδωσε η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve τον Μάρτιο, μέσω των οποίων φάνηκε ότι οι αξιωματούχοι της σχεδιάζουν να μειώσουν κατά πολύ τα τρισεκατομμύρια του ισολογισμού της, μέσω πώλησης ομολόγων αξίας έως 95 δισ. δολ. Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι εξετάζουν μία ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης, εάν χρειαστούν για τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό.

Πριν από 6 με 9 μήνες η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν φαινόταν να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμου, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Bob Doll, επικεφαλής επενδύσεων της Crossmark Global Investments. “Τώρα συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα είναι το μεγαλύτερο “γεράκι””, σχολίασε για τους αξιωματούχους της Fed.

“Το γεγονός ότι η Fed αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια δεν σημαίνει ότι αμέσως η οικονομία ανακάμπτει”, δήλωσε ο Doll. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι “εντάξει” φέτος, ακόμη και αν επιβραδυνθεί σε σύγκριση με το 2021, και ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος τρέχει σε υψηλό 40 ετών, μπορεί να κορυφωθεί γύρω στα μέσα του 2022.

Παρά το ράλι του πληθωρισμού, την αύξηση των επιτοκίων και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -εξελίξεις που επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα- “η αγορά αντέχει”, τόνισε ο Doll.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μετοχές θα ενισχυθούν την επόμενη εβδομάδα αναμένοντας ένα μπαράζ ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2022, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι στο επίκεντρο.

“Οι επενδυτές ποντάρουν σε θετικά αποτελέσματα, καθώς η αγορά έχει ανακάμψει από το κλίμα αβεβαιότητας”, ανέφερε σε σημείωμά του ο Peter Cardillo, οικονομολόγος της Spartan Capital Securities.

Η αμερικανική αγορά είναι απίθανο να επιστρέψει στα χαμηλά Φεβρουαρίου, “ωστόσο βλέπουμε μια στασιμότητα στις συναλλαγές καθώς η Fed γίνεται πιο επιθετική ως προς την τιθάσευση του πληθωρισμού”, τόνισε ο ίδιος.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,4% ή 138 μονάδες στις 34.721,52, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,26%, στις 4.488,29 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,34% στις 13.711.

Στην εβδομάδα, ο Dow διολίσθησε κατά 0,3% στη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με απώλειες. O S&P 500 έχασε 1,3% και ο Nasdaq 3,9%, με τους δύο δείκτες να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος μετά από τρία διαδοχικά 5νθήμερα κερδών.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 18 μετοχές έκλεισαν σήμερα με θετικό πρόσημο, 11 με αρνητικό και μία έμεινε αμετάβλητη. Των κερδών ηγήθηκαν οι Home Depot (+2,76%), Goldman Sachs (+2,3%) και JPMorgan (+1,83%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Boeing (-1,56%), Salesforce (-1,49%) και Microsoft (-1,46%).

Η Tesla υποχώρησε κατά 3% παρόλο που ο Elon Musk δεσμεύτηκε την Πέμπτη για παραδόσεις του pickup Cybertruck και του Tesla Semi μέσα στο 2023.

Η WD-40 ενισχύθηκε κατά 7,09% αφού η εταιρεία προϊόντων συντήρησης και καθαρισμού ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση κερδών και προέβλεψε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα έχει μικρή επίδραση στα κέρδη του έτους.

Τέλος η Biogen πρόσθεσε 1,47%, στον απόηχο της ανακοίνωσης των Centers for Medicare and Medicaid Services, τα οποία εποπτεύουν το πρόγραμμα Medicare, ότι οριστικοποίησαν την πολιτική τους σχετικά με την κάλυψη του αμφιλεγόμενου φαρμάκου Aduhelm για τη νόσο Alzheimer που παράγει η εταιρεία.

Exit mobile version