18.9 C
Kifissia
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Wall: “Άλμα” για Nasdaq και S&P 500 στην εβδομάδα

Must read

Μικρά κέρδη σημείωσαν την Παρασκευή Dow και S&P 500 -υποχωρώντας από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους-, ενώ ο Nasdaq δέχθηκε πιέσεις παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος. Οι επενδυτές στάθμισαν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και την ανεργία στις ΗΠΑ ευελπιστώντας πως τα δεδομένα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών θα οδηγήσουν τη Fed να κάνει μια παύση στη νομισματική σύσφιξη στην επόμενη συνεδρίαση της, τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow πρόσθεσε 115 μονάδες ή 0,33% στις 34.837,71 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε μικρά κέρδη 0,18% στις 4.515,77 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02% στις 14.031,81 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, οι 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 10 με αρνητικό. Στην κορυφή η Intel με άλμα 4,18%, ενώ κέρδη σχεδόν 2% σημείωσε η Chevron, και άνω του 1% οι Caterpillar, Dow Inc και American Express. Στον πυθμένα, η Walgreens Boots με “βουτιά” 7,43%, ενώ η Walt Disney υποχώρησε κατά 2,44%.

Στην εβδομάδα, ο Dow σημείωσε κέρδη 1,4%, ο S&P 500 πρόσθεσε 2,5%, ενώ μεγαλύτερη άνοδο (+3,3%) κατέγραψε ο Nasdaq.

 

 

Μετά από μια ισχυρή εβδομάδα για τις μετοχές τεχνολογίας, μπορεί να υπάρξει “κάποια κατοχύρωση κερδών”, με τους επενδυτές να στρέφονται σε κυκλικούς τομείς και μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, σχολίασε ο Keith Lerner, συνδιευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην Truist Advisory Services.

Στα μάκρο της ημέρας που έδωσαν τον τόνο στην πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ωστόσο η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά, ενώ τα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης τους προηγούμενους δύο μήνες αναθεωρήθηκαν καθοδικά, διαμορφώνοντας πολύ χαμηλότερα τις θέσεις που δημιουργήθηκαν συνολικά μέσα στο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 187.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν η μέτρηση να δείξει 170.000 θέσεις σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης ανεργίας σκαρφάλωσε σε υψηλό 18 μηνών στο 3,8% τον Αύγουστο, από 3,5% τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητος.

Παράλληλα, το γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ αναθεώρησε χαμηλότερα τα στοιχεία των προηγούμενων μηνών, ανακοινώνοντας 105.000 θέσεις για τον Ιούνιο από 185.000 προηγουμένως και 157.000 για τον Ιούλιο από 187.000 που είχε αναφέρει αρχικά.

Τα στοιχεία για την απασχόληση -μαζί με την πορεία του πληθωρισμού- βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάλυσης της Federal Reserve για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Από τον Μάρτιο του 2022 η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα σε υψηλό 22 ετών, στο 5,25% με 5,50%.

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς προειδοποίησε εκ νέου για τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αχρείαστα ρίσκα για την οικονομία. “Νομίζω ότι η νομισματική πολιτική είναι αρκούντως περιοριστική”, είπε ο Μπόστιτς σε συνέδριο της South African Reserve Bank στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

“Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υπομονετικοί και να αφήσουμε την περιοριστική πολιτική να συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε υπερβολική σύσφιξη και να προκαλέσουμε περιττό οικονομικό πόνο”, εξήγησε. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι τάσσομαι υπέρ της χαλάρωσης κάποια στιγμή σύντομα”.

Στο μεταξύ, επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο οι συνθήκες για τις αμερικανικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα των δεικτών PMI από την S&P Global. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 47,9 μονάδες τον Αύγουστο από 49,0 μονάδες τον Ιούλιο, ένδειξη ότι οι πιέσεις εντάθηκαν στο τέλος του καλοκαιριού.

Μια διαφορετική έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για 10ο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, με τον ρυθμό της υποχώρησης ωστόσο να επιβραδύνει ελαφρώς, ένδειξη ότι ο κλάδος ενδεχομένως να σταθεροποιείται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, το ISM ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 47,6 μονάδες τον Αύγουστο από 46,4 μονάδες τον Ιούλιο.

Στην αγορά των ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 8,3 μονάδες βάσης στο 4,173%, ωστόσο στην εβδομάδα έχασε 6,6 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 2ετούς πρόσθεσε 1 μονάδα βάσης στο 4,866%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατρακύλησε κατά 18,8 μονάδες βάσης.

Oι αμερικανικές αγορές θα είναι κλειστές τη Δευτέρα για τον εορτασμό της Ημέρας Εργασίας (Labor Day).

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article