23.4 C
Kifissia
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Tεχνολογικό άλμα στη Wall ενόψει πληθωρισμού

Must read

Με τον κλάδο της τεχνολογίας σε θέση οδηγού και σήμερα η αμερικανική αγορά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της με σημαντικά κέρδη, εν μέσω διάχυτης αισιοδοξίας για στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώνονται αύριο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 33.973 μονάδες με άνοδο 0,8% ή 270 μονάδων, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,3% στις 3.968 μονάδες,  ενώ όπως προαναφέρθηκε ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πραγματοποίησε άλμα 1,8% που τον έφερε στις 10.931 μονάδες.

Μάλιστα ο δείκτης που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στο σύνολο του 2022 με τη σημερινή συνεδρίαση συμπλήρωσε τέσσερις διαδοχικές ανοδικές.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, στην κορυφή της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκε η Microsoft με ράλι 2,9%, ενώ η Homedepot ενισχύθηκε κατά 2,5% και η Apple κατά 2%. Αντίθετα, πιέσεις δέχθηκαν οι Verizon και Salesforce με πτώση περίπου 1,8% η καθεμία.

Άλμα 3,5% σημείωσε ο τίτλος της Alphabet και η Tesla ενισχύθηκε ακόμα παραπάνω κατά 3,7%.

Αξίζει να σημειωθούν ακόμα και οι ισχυρές επιδόσεις των λεγόμενων μετοχών – memes, με τον τίτλο της Bed Bath & Beyond που βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία να πραγματοποιεί θηριώδες ράλι σχεδόν 70%. Από τις υπόλοιπες “αγαπημένες του Reddit” η AMC πραγματοποίησε άλμα 20%.

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται πλέον στις αυριανές ανακοινώσεις, προσδοκώντας περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να διολισθαίνει και θα μπορούσε να επιτρέψει στην Federal Reserve να χαλαρώσει σύντομα τη νομισματική πολιτική της,

“Είναι αρκετά σαφές εδώ και αρκετούς μήνες τώρα ότι ο πληθωρισμός των αγαθών επιβραδύνεται”, επισημαίνει ο Scott Ladner, επικεφαλής επενδύσεων στην Horizon Investments. “Η πλευρά του πληθωρισμού των υπηρεσιών είναι εκεί που πραγματικά  όλοι θα επικεντρωθούν”, προσθέτει.

Προς το παρόν το νέο έτος έχει φέρει ένα μίνι ράλι ανακούφισης στην Wall, ειδικά σε κλάδους που θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου όπως η τεχνολογία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, κυρίως ενόψει της σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων του 4ο τριμήνου του 2022, η οποία ξεκινά ουσιαστικά την Παρασκευή με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, καθώς πλήθος αναλυτών έχουν προειδοποιήσει ότι οι εκτιμήσεις παραμένουν εξαιρετικά υψηλές.

Παράλληλα, ο παράγοντας Fed συνεχίζει να συνιστά το βαρόμετρο για την ψυχολογία της αγοράς, με τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία να έχουν αναθερμάνει – για ακόμα μία φορά – τις ελπίδες ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα περιορίσει τις επιθετικές κινήσεις.

“Πιστεύω ότι συνιστά μία πρόκληση να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε πότε η Fed θα αρχίσει τελικά να μειώνει τα επιτόκιά της”, επισημαίνει ο Matthew Palazzolo, αναλυτής στην Bernstein Private Wealth Management.

Όπως εξηγεί, “υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι όταν τα επιτόκια αρχίσουν να μειώνονται θα έρθουν καλύτερες ημέρες για την αγορά. Αλλά είτε αυτό γίνει το 2024 είτε στα τέλη του 2023, η παρούσα φάση – στα μέσα Ιανουαρίου – είναι απλώς μια πολύ δύσκολη κατάσταση”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Charles Schwab, το 2022 o μεγάλος δείκτης της Wall Street ο S&P 500 είχε τις περισσότερες ημέρες διακυμάνσεων άνω του 1% από το 2008 της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης έκλεισε με +/-1% σε 120 ημέρες συναλλαγών του 2022, ενώ το 2008 που “ταρακούνησε” τις παγκόσμιες αγορές οι αντίστοιχες συνεδριάσεις ήταν 130.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article