12 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Stop στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου λόγω προϋπολογισμού

Must read

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με την εξόφληση του ποσοστού, που αναλογεί στις ομάδες από τα κέρδη της φορολογίας του στοιχήματος.

Ως γνωστόν τα πρωταθλήματα μπάσκετ και βόλεϊ είναι στα πρόθυρα «λουκέτου», καθώς τα σχετικά ποσά που θα έπρεπε να έχουν λάβει οι ομάδες και στα οποία είχαν υπολογίσει για τον προγραμματισμό τους δεν έχουν μπει ακόμη στα ταμεία τους.

Από το 2023 τα χρήματα…

Μάλιστα αυτό αναμένεται να συμβεί από το νέο έτος.

Συγκεκριμένα η καταβολή των δόσεων από το στοίχημα, όπως υπήρξε σήμερα ενημέρωση από το υπουργείο αθλητισμού, «μετατίθεται» για το 2023. Καθυστέρηση που αποδίδεται από την Κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Όπερ σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και απειλούνται να τιναχτούν στον «αέρα» τόσο η Basket League όσο και η Volley League.

Πάντως το συγκεκριμένο πρόβλημα «αγγίζει» και το ποδόσφαιρο.

Οι ομάδες της Super League ενημερώθηκαν πως μέχρι τις 31/12 δεν πρόκειται να μπουν λεφτά στα ταμεία τους, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις τάξεις της λίγκας. Μάλιστα αυτή η εξέλιξη δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αναβολή την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Μερικές ομάδες τίθενται υπέρ της αναβολής της έναρξης του πρωταθλήματος, την ώρα που άλλοι σύλλογοι τάσσονται υπέρ του διαλόγου, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση.

Super League: Κρίσιμη συνάντηση την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου

Υπενθυμίζεται πως η σέντρα της σεζόν 2022-2023 έχει οριστεί για τις 19 Αυγούστου και το αν θα γίνει τελικά στην… ώρα της θα εξαρτηθεί από το πως θα πάνε οι συζητήσεις των ανθρώπων της λίγκας με κυβερνητικά στελέχη, στη μεταξύ τους συνάντηση.

Η συγκεκριμένη συνάντηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη, όταν και αντιπροσωπεία της Λίγκας θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για το εν λόγω θέμα.

Οι εκπρόσωποι της Super League θα ζητήσουν από την κυβέρνηση την άμεση καταβολή των εσόδων από το στοίχημα, καθώς υπάρχει θέμα βιωσιμότητας των ΠΑΕ.

Εάν όμως λάβουν την ίδια απάντηση που έλαβε και η Super League 2 από τον Χρήστο Σταϊκούρα στη συνάντηση που είχαν, ότι δηλαδή χρήματα από το στοίχημα θα δοθούν στις 15/1/2023, τότε δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 19 Αυγούστου.

Σταϊκούρας σε Super League 2: «Δεν δίνονται λεφτά από το στοίχημα έως το τέλος του 2022»

Φυσικά σοβαρότερο πρόβλημα από τη Super League αντιμετωπίζει η δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όπως προαναφέραμε, αντιπροσωπεία της Super League 2 είχε την Τρίτη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και τις δυσκολίες της κατηγορίας, ενώ έθεσαν το μείζον ζήτημα των εσόδων από το στοίχημα.

Η απάντηση που έλαβαν από τον υπουργό Οικονομικών ήταν αποθαρρυντική, όπως αναφέρεται στο thessaliatv.gr. Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί κανένα ποσό στον επαγγελματικό αθλητισμό από το στοίχημα έως το τέλος του 2022. Τα χρήματα θα δοθούν στις αρχές του 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Όπως είναι φυσικό, αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο, είναι αρκετά πιθανή η αναστολή στην έναρξη της Super League 2, που ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς αρκετές ΠΑΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

ΕΣΑΚΕ: «Δεν προβάλλουμε παράλογες και αναιτιολόγητες απαιτήσεις»

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή διέρρευσε ότι λόγω της μη καταβολής των χρημάτων από το στοίχημα ο ΕΣΑΚΕ σκέφτεται πολύ σοβαρά την αναστολή της κλήρωσης του πρωταθλήματος, που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Αυγούστου.

Μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες ότι υπάρχει ακόμη και το σενάριο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα τον Ιανουάριο του 2023!

Σήμερα (2/8) το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών) σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η ελληνική επαγγελματική καλαθοσφαίριση δεν προβάλλει παράλογες και αναιτιολόγητες απαιτήσεις αλλά διεκδικεί τα δικαιώματα της και ίση αντιμετώπιση σε σχέση με τον υπόλοιπο ελληνικό αθλητισμό», ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα «ότι η Κυβέρνηση κατανοεί το αίτημα μας και θα φροντίσει να αποκατασταθεί η ισότιμη αντιμετώπιση».

Στα… σχοινιά και οι ομάδες του βόλεϊ

Όπως προαναφέραμε η καθυστέρηση στην καταβολή του ποσοστού από το Στοίχημα έχει φέρει και τον χώρο της πετοσφαίρισης σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση.

Ειδικά στο χώρο του βόλεϊ οι σύλλογοι περίμεναν με αγωνία την ενισχυτική αυτή «ένεση», ενώ οι περισσότερες διοικήσεις αναμένουν αυτά τα έσοδα για να καλύψουν «τρύπες» της περασμένης περιόδου και να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό για τη νέα (2022-23).

Ως εκ τούτου η μη καταβολή αυτή τη στιγμή του ποσοστού που αναλογεί στις ομάδες από τα κέρδη της φορολογίας του στοιχήματος έχει φέρει και τη Volley League μία ανάσα από το «λουκέτο», καθώς οι σύλλογοι, χωρίς αυτά τα χρήματα, όπως τονίζουν, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Αυτό άλλωστε διεμήνυσε η ΕΣΑΠ σε επιστολή της προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας να δοθεί άμεσα μέρος του ποσού που αναλογεί στα ΤΑΑ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι δύσκολη η έναρξη του πρωταθλήματος.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article