18.4 C
Kifissia
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Sell-off… “συναγερμού” για το ρωσοουκρανικό στη Wall – Με απώλειες άνω του 2% έκλεισε ο S&P 500

Must read

Βαριές απώλειες κατέγραψαν όλοι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, με το βλέμμα των επενδυτών στη διαφαινόμενη νέα κλιμάκωση της ρωσοουκρανικής κρίσης, που τους οδήγησε σε μαζική “έξοδο” από τα επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε απώλειες 622,24 μονάδων ή 1,78%, στις 34.312,03 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κινείται πτωτικά κατά 95,71 μονάδες ή 2,14%, στις 4.379,30, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq “έχασε” 407,38 μονάδες ή 2,88%, στις 13.716,72 μονάδες.

“Βραχυπρόθεσμα, η αγορά κινείται με βάση τα σημάδια που έρχονται από τη Ρωσία”, ανέφερε ο Yung-Yu Ma, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην BMO Wealth Management. “Αυτός ο αρνητισμός, το επιπλέον κακό σύννεφο πάνω από την αγορά βαρύνει σημαντικά αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε.

Τα “τύμπανα πολέμου” στην Ευρώπη και πιο ειδικά στα ρωσοουκρανικά σύνορα ενέτειναν το sell-off προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, περιέγραψε από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ολόκληρο πιθανό σχέδιο από πλευράς Ρωσίας για το πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει και να διεξαγάγει μια εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο ταυτόχρονα πρότεινε συνάντηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε ευρωπαϊκό έδαφος, δημιουργώντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υφίσταται διπλωματική διέξοδος.

Οι αναφορές Μπλίνκεν ακολούθησαν τη νέα προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για “πολύ μεγάλη” απειλή ρωσικής εισβολής σε άμεσο χρόνο.

Η Ρωσία επιμένει ότι δεν πρόκειται να εισβάλει, ωστόσο δήλωσε ότι δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση των ΗΠΑ στις διεκδικήσεις της για νέες συμφωνίες στο πεδίο της ασφάλειας και απείλησε με χρήση “στρατιωτικών-τεχνικών” μέσων εκ μέρους της.

Το VanEck Russia ETF, το οποίο αντικατοπτρίζει την πορεία μετοχών οι οποίες συνδέονται με τη Ρωσία, υποχώρησε περί το 5% την Πέμπτη.

Η πτώση αφορούσε σειρά κλάδων, με εκείνον της τεχνολογίας να ηγείται των απωλειών στο πλαίσιο του S&P 500.

Αντίθετα, ο κλάδος των βασικών καταναλωτικών αγαθών, που θεωρείται ως ο λιγότερο επηρεαζόμενος από αναταράξεις στην αγορά, ήταν εκείνος που κατέγραψε την καλύτερη επίδοση της ημέρας, κερδίζοντας περί το 1%.

Η μετοχή της Walmart ηγήθηκε του συγκεκριμένου κλάδου, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών και επιβεβαίωσε το guidance της, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 4%

Οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, με τον χρυσό να ενισχύεται άνω του 1% και την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου, η οποία κινείται αντίρροπα με την τιμή του, να υποχωρεί κάτω του 2%.

Οι επενδυτές ενσωμάτωσαν εξάλλου στις εκτιμήσεις τους και το τελευταίο “κύμα” εταιρικών αποτελεσμάτων.

“Η αγορά όχι μόνο προσπαθεί να βρει βηματισμό εν μέσω της έντασης στο ρωσοουκρανικό, αλλά και μέσα σε ένα ναρκοπέδιο εταιρικών αποτελεσμάτων”, τονίζει ο Adam Sarhan, CEO της 50 Park Investments.

Η μετοχή της Palantir βυθίστηκε κατά 15,8%, καθώς η εταιρεία “έχασε” τις προσδοκίες των αναλυτών σχετικά με τα κέρδη της, ενώ η μετοχή της Nvidia υποχώρησε 7,5%, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα, καθώς το guidance για τα μεικτά περιθώριά της είναι ελαφρώς χαμηλότερο των προβλέψεων.

Η μετοχή της Cisco ενισχύθηκε κατά 2,7% μετά τα επίσης θετικά αποτελέσματα και την αναθεώρηση του guidance επί τα βελτίω. Η DoorDash είδε τον τίτλο της να σημειώνει άλμα της τάξης του 12%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων αλλά και παραγγελιών που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Η αύξηση των αιτήσεων για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα, επιδεινώνει εξάλλου το κλίμα στην αγορά, ενώ και οι ενάρξεις νέων κατοικιών κινήθηκαν χαμηλότερα του αναμενομένου από τους αναλυτές τον Ιανουάριο.

Στην εβδομάδα, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες πέρασαν σε αρνητικό έδαφος.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 5 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walmart, Cisco, Coca Cola, ενώ των απωλειών εκείνες των Salesforce, Caterpillar, 3M.

Μάκρο

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα την προηγούμενη εβδομάδα, αν και παρέμεινε σε επίπεδα που δείχνουν μια υγιή αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για τα πολιτειακά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 23.000 στις 248.000 σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 219.000 για την τελευταία εβδομάδα.

Οι αιτήσεις έχουν επιστρέψει σε πτωτική τροχιά μετά το υψηλό τριών μηνών που σημείωσαν στα μέσα Ιανουαρίου, κοντά στο επίπεδο των 290.000, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης όμικρον.

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πλέον κατά μέσο όρο 145.769 νέες μολύνσεις την ημέρα, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου είχαν ξεπεράσει τις 700.000.

Επιβράδυνση εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve of Philadelphia.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Fed Philadelphia υποχώρησε στις 16 μονάδες τον τρέχοντα μήνα από τις 23,2 μονάδες που βρισκόταν τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν μεν υποχώρηση του δείκτη, αλλά μικρότερη, τοποθετώντας τον πήχη στις 19 μονάδες.

Υποχώρηση κατέγραψε τον Φεβρουάριο και ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες, ο οποίος υποχώρησε στις 14,2 μονάδες τον τρέχοντα μήνα από τις 17,9 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης αποστολών, διολισθαίνοντας στις 13,4 μονάδες από τις 20,8 μονάδες του προηγούμενου μήνα, που αποτελεί μάλιστα και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020.

Μικρή υποχώρηση σημείωσε και ο δείκτης για τις προοπτικές του επόμενου εξαμήνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 28,1 μονάδες από τις 28,7 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο.

“Η μεταποίηση… φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί το τελευταίο δίμηνο, αλλά στην παρούσα φάση είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εάν πρόκειται απλώς για ένα πλήγμα λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον, ή για την απαρχή μια πιο ήπιας τάσης”, σημειώνει ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος στο Pantheon Macroeconomics.

Την Τρίτη, μια παρόμοια έρευνα που διεξήχθη από τη Fed της Νέας Υόρκης έδειξε ότι ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε μόλις στις 3,1 μονάδες τον Φεβρουάριο μετά την απρόσμενη αρνητική μέτρηση που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Τόσο ο δείκτης Philly Fed όσο και ο δείκτης Empire State θεωρούνται ως καλοί πρόδρομοι δείκτες για την υγεία του μεταποιητικού τομέα. Τον Ιανουάριο, ο εθνικός μεταποιητικός δείκτης ISM υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε σε χαμηλό 14 μηνών, στο 57,6 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο αρκετά υψηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Υποχώρησε εξάλλου τον Ιανουάριο η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες, αν και οι οικοδομικές άδειες, ένδειξη της πορείας της αγοράς σε μερικούς μήνες, αυξήθηκαν.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν 4,1% τον Ιανουάριο στις 1,64 εκατ. σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, οι άδειες για νεόδμητες κατοικίες αυξήθηκαν 1% από τον Δεκέμβριο στις 1,9 εκατ. μονάδες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τις ενάρξεις στις 1,69 εκατ. με τις οικοδομικές άδειες στις 1,75 εκατ.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article