11.8 C
Kifissia
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Sell off στη Wall υπό τον φόβο ύφεσης

Must read

Κατρακύλα για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στη Wall Street, αφού οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι το πληθωριστικό ράλι θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να γίνει πιο “επιθετική” όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων της -ενόψει και της διήμερης συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη- γεγονός που μπορεί να ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Η Wall κινήθηκε τη Δευτέρα στους ρυθμούς που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τρεις κύριοι δείκτες της μπήκαν σε ακόμα πιο “βαθύ κόκκινο” μετά τις χειρότερες επιδόσεις τους από τον Ιανουάριο που σημείωσαν την Παρασκευή, και ο S&P 500 πέρασε σε bear market αφού έχει “βυθιστεί” άνω του 20% από το ιστορικό υψηλό του στις 3 Ιανουαρίου. Χαρακτηριστικό είναι πως οι 10 κορυφαίες εταιρείες του S&P 500 -με βάση την κεφαλαιοποίηση τους- έχουν χάσει συνολικά πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε αξία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

“Το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά, καθώς οι παράγοντες της αγοράς έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Κίνα θα μπορούσε να εφαρμόζει και να άρει το καθεστώς lockdown επί μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διασπορά του κορονοϊού, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην παγκόσμια προσφορά. Η ύφεση είναι πλέον πολύ πιθανό ενδεχόμενο ως η μόνη επιλογή για να “εξουδετερώσει” τη ζήτηση και τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Peter Garnry, αναλυτής της Saxo Bank.

Από την πλευρά του ο CEO της Morgan Stanley James Gorman δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι υπάρχει περίπου 50% πιθανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να εισέλθει σε ύφεση, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η εταιρεία του.

Όπως είπε, κανείς “δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πού θα είναι ο πληθωρισμός σε έναν χρόνο από τώρα”. Ωστόσο, αν οι ΗΠΑ μπουν σε ύφεση, πρόσθεσε, είναι απίθανο να είναι “βαθιά ή μεγάλη”.

“Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή σίγουρα άλλαξε τα δεδομένα και η αγορά αντιδρά αναλόγως”, δήλωσε στη Market Watch ο Daniel Tenengauzer, αναλυτής της BNY Mellon. Όπως εκτιμά ο ίδιος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν το επιτόκιο της Fed κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη. “Ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει και οι αξιωματούχοι πρέπει να οικοδομήσουν ένα νέο αφήγημα”, δεδομένου ότι οι μέσες προβλέψεις τους τον Μάρτιο για το μακροπρόθεσμο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι στο 2,4% και στο τέλος του 2022 στο 1,9%, είπε.

Στο μεταξύ, “άλμα” σημείωσαν τη Δευτέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με το 10ετές να προσθέτει 21,5 μονάδες βάσης στο 3,371% κλείνοντας σε υψηλό 11 και πλέον ετών, από τις 21 Απριλίου 2011, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Το 10ετές κατέγραψε τη μεγαλύτερη του ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ενδοσυνεδριακά έπιασε και το 3,39%

Με τη σειρά του το 2ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά περίπου 23 μονάδες βάσης στο 3,279%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το 3,346%. Το 2ετές έκλεισε στο υψηλότερό του επίπεδο από τις 26 Δεκεμβρίου 2007.

Σημειώνεται πως για λίγο αντιστράφηκε η καμπύλη αποδόσεων του 10ετούς και 2ετούς.

Ενισχυμένο και το δολάριο, κατά 1%, το οποίο άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 20 χρόνια.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε κατά 876 μονάδες ή 2,79% -ενώ ενδοσυνεδριακα έφτασε να χάνει έως και 980 μονάδες- στις 30.516,74. Ο ευρύτερος S&P 500 κατρακύλησε κατά 3,88% στις 3,749,63 μονάδες, μπαίνοντας κατά περίπου 90 μονάδες βαθιά στη bear market. Ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 4,68% στις 10.809,23 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη μόνο η McDonald’s σημείωσε κέρδη στο 0,5%, ενώ οι υπόλοιπες 29 έκλεισαν στο “κόκκινο”, με τις μεγαλύτερες απώλειες να τις σημειώνει η Boeing που διολίσθησε κατά 8,75%, και ακολούθησαν η Salesforce στο -6,89% στο -5,3% και η American Express στο -5,23%.

Κατρακύλα 11,4% για τη μετοχή της Coinbase, η οποία συμπαρασύρθηκε από το -17% του Bitcoin, το οποίο ώθησε καθοδικά και τα άλλα κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι κολοσσοί της τεχνολογίας, με τον τίτλο της Apple να χάνει 3,83%, η Μicrosoft να διολισθαίνει κατά 4,24% και η Amazon να υποχωρεί κατά 5,45%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article