Sell-off στη Wall στη σκιά των στοιχείων για τη μεταποίηση – Πάνω από 600 μονάδες έχασε ο Dow Jones

0
149

Ένα deja vu του sell-off της πρώτης Δευτέρας του Αυγούστου έζησε σήμερα η Wall Street, με τους δείκτες να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση εν μέσω μαζικών και επιθετικών κινήσεων για την κατοχύρωση κερδών μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας και ενόψει ενός μπαράζ κρίσιμων οικονομικών στοιχείων μέχρι το τέλος της εβδομάδας που θα δείξουν αν η αμερικανική Federal Reserve θα χρειαστεί να είναι επιθετική στις μειώσεις των επιτοκίων της.

Το sell-off στο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου έρχεται μετά από τέσσερις διαδοχικούς μήνες ανόδου για Dow Jones και S&P 500 στο κλίμα αισιοδοξίας που διαμορφώθηκε τόσο από την επιβράδυνση του πληθωρισμού, όσο και από τις ελπίδες ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει στο τέλος την ύφεση. Ο Dow μάλιστα σημείωσε και νέο ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 έφτασε να απέχει μόλις 1% από ένα νέο ιστορικό υψηλό.

Στο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου αυτή η αισιοδοξία φαίνεται να αποτελεί παρελθόν, με τους επενδυτές να στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στα οικονομικά στοιχεία στην προσπάθεια τους να διακρίνουν καθησυχαστικά σημάδια πως η οικονομία όντως θα αποφύγει την ύφεση. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν πάντως απογοητευτικά, επιβεβαιώνοντας την άσχημη εικόνα της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management (ISM) διαμορφώθηκε στις 47,2 μονάδες τον Αύγουστο, μετά το χαμηλό οκτώ μηνών του Ιουλίου στις 46,8 μονάδες. Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα.

Ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ISM.

Παράλληλα, η έρευνα της S&P Global για τον κλάδο έδειξε πτώση του δείκτη PMI τον Αύγουστο, μετά από ένα ανοδικό σερί έξι μηνών. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 47,9 μονάδες τον Αύγουστο από 49,6 μονάδες τον Ιούλιο, ένδειξη περαιτέρω επιβράδυνσης της δραστηριότητας του κλάδου.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε 626,15 μονάδες ή -1,51% και έκλεισε στις 40.936,93 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 119,47 μονάδες ή -2,12% στις 5.528,93 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε βουτιά 577,33 μονάδων ή -3,26% και έκλεισε στις 17.136,30 μονάδες.

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες απώλειες από το sell-off της 5ης Αυγούστου.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις έξι έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Verizon Communications με άλμα 1,15 δολ. ή 2,75% στα 42,93 δολ. και ακολούθησαν η Procter & Gamble με κέρδη 1,74% στα 174,52 δολ. και η UnitedHealth Group με άνοδο 1,44% στα 598,68 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Intel (-8,80%), η Boeing (-7,32%) μετά την υποβάθμιση της από τη Wells Fargo σε “underweight” από “equal weight” και η Goldman Sachs Group (-4,47%).

Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες σημαντικές εκθέσεις για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, την Τετάρτη ανακοινώνονται τα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας, την Πέμπτη θα δουν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνεται η κυβερνητική έκθεση για την απασχόληση συνολικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ο δείκτης ανεργίας. Αυτή είναι η έκθεση που τον προηγούμενο μήνα πυροδότησε ανησυχίες για ύφεση οδηγώντας στο sell-off της Μαύρης Δευτέρας (5 Αυγούστου).

Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να καθορίσουν το επόμενο βήμα της Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Οι πιθανότητες για μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης είναι στο 67%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME, ενώ για μια μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης είναι στο 33%.