16.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Open House Athens 2022: τα αρχοντικά της Κηφισιάς

Must read

Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικών διαδικτυακών δράσεων, λόγω πανδημίας, το Open House Athens επανέρχεται δια ζώσης το διήμερο 9 και 10 Απριλίου με ξεναγήσεις σε περισσότερα από 50 κτίρια και με 3 διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας και στην Κηφισιά.

Οι δράσεις: 

OPEN TOURS 9-10/4: Η κύρια εκδήλωση του ΟΗΑ αφορά ξεναγήσεις σε περισσότερα από 50 κτίρια και χώρους-ιστορικά, αλλά και σύγχρονα, δημόσια και ιδιωτικά, χώροι κατοικίας, εργασίας, πολιτισμού, αναψυχής, λατρείας, μνημεία–με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους 400 εθελοντές τις εκδήλωσης (Χορηγός Εθελοντών Kraft Paints). Η συμμετοχή στο OPEN TOURS γίνεται δωρεάν και χωρίς κράτηση εντός του ωραρίου λειτουργίας του κάθε κτιρίου που συμμετέχει. Απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης.

MADE IN Athens 9-10/4: Αναπόσπαστο κομμάτι του OPEN HOUSE, είναι το MADE IN Athens,το οποίο επανέρχεται και φέτος με 10 χώρους. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη διαδικασία παραγωγής διαφόρων προϊόντων και να συνομιλήσουν με σχεδιαστές και designers. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται δωρεάν εντός του ωραρίου λειτουργίας του κάθε χώρου. Απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης.

OPEN WALK 9-10/4: Τρεις θεματικές διαδρομές μας μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στον χρόνο και μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. Οι θεματικές διαδρομές είναι οι εξής:

  • Τα Αρχοντικά της Κηφισιάς
  • Το Βυζάντιο κάτω από την σκιά της Ακρόπολης
  • Η Βιομηχανική όψη της παλαιάς Αθήνας

Τα OPEN WALKS του ΟΗA θα μας ξεναγήσουν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. Η κάθε διαδρομή έχει διάρκεια 1.30-2 ώρες και δεν απαιτεί κράτηση &πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης, για την συμμέτοχη.

Τα Αρχοντικά της Κηφισιάς: Στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίστηκε στην Αθήνα ένας νέος τύπος κατοικίας, αυτός της παραθεριστικής, με πιο έντονη την ανάπτυξη του φαινομένου στην περιοχή της Κηφισιάς. Η Κηφισιά προσέλκυσε πλήθος επιφανών ανθρώπων των τεχνών, των γραμμάτων αλλά και της πολιτικής σκηνής, οι οποίοι ανοικοδόμησαν τις εξοχικές τους επαύλεις εκεί, θέτοντας την στο επίκεντρο των κοσμικών κύκλων.

Μέσα από έναν περίπατο στο Στροφύλι της Κηφισιάς, συναντά κανείς εντυπωσιακές, γοητευτικές επαύλεις, τα λεγόμενα «αρχοντικά». Γρήγορα μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη μεγάλη ποικιλία αρχιτεκτονικών ρυθμών και ρευμάτων που υιοθετήθηκαν στις βίλες, λόγω της επαφής των ιδιοκτητών και των αρχιτεκτόνων τους με την κεντρική Ευρώπη.  Ως αποτέλεσμα, στο προάστιο γειτνιάζουν μεταξύ τους κτήρια νεοβυζαντινά, φρουριακά, κεντροευρωπαϊκά, αναγεννησιακά, ρομαντικά, κ.ά. δημιουργώντας ένα ποικιλόμορφο αρχιτεκτονικά περιβάλλον που σε συνδυασμό με την παρουσία πρασίνου μαγεύει κάθε επισκέπτη.

Στόχος της διαδρομής που έχει ως αφετηρία το Άλσος Κηφισιάς, είναι να ταξιδέψουν οι επισκέπτες στο χρόνο, όταν η γειτονιά αυτή φιλοξενούσε πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής και αποτελούσε το κέντρο των εξελίξεων.

(ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9 και 10 Απριλίου 2022 ΩΡΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 11:00-14:30, ανά 30′. ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Άλσος Κηφισιάς, Θ. Δηληγιάννη 11 ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ Οικία Παύλου Μελά, Τατοϊου 50. ΑΠΟΣΤΑΣΗ 1,7 χλμ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 ώρες).

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article