20.7 C
Kifissia
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

NYSE : Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι βασικοί δείκτες

Must read

Ακάθεκτα ανοδικά συνέχισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, χτίζοντας περαιτέρω το ισχυρό τους σερί της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές ενσωμάτωναν στις εκτιμήσεις και στις κινήσεις τους τα τελευταία νέα από τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, αλλά και τις επιπτώσεις της απόφασης της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, για πρώτη φορά από το 2018.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 417,66 μονάδες ή 1,23%, στις 34.480,76 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 53,81 μονάδες ή 1,23%, στις 4.411,67, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 178,23 μονάδων ή 1,33%, στις 13.614,78 μονάδες.

“Βρισκόμαστε στην τρίτη ημέρα σημαντικών κερδών και πολλοί επενδυτές θα αρχίσουν να σκέφτονται ότι έχουμε ήδη περάσει σε ηρεμότερα νερά”, σημειώνει ο Jeff Kilburg, στέλεχος του κλάδου επενδύσεων στην Sanctuary Wealth. “Η συνεδρίαση της Fed κατέληξε ένα μη-γεγονός, με την αγορά να υπερπηδά έτσι έναν σημαντικό σκόπελο”, συμπληρώνει.

Οι μετοχές συνέχισαν να κινούνται ανοδικά ακόμη και μετά τις δηλώσεις από πλευράς Κρεμλίνου ότι οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου δεν σημειώνουν στην πραγματικότητα κάποια αξιόλογη πρόοδο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας χαρακτήρισε τις φήμες περί προόδου “λαθεμένες”. Οι Financial Times είχαν αναφέρει την Τετάρτη ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει “σημαντική πρόοδο” στη σύνταξη σχεδίου ειρήνευσης, το οποίο περιλαμβάνει αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Η σημερινή ημέρα ήταν “κλειδί” για την πληρωμή εκ μέρους της Ρωσίας κουπονιών κρατικών της ομολόγων, τα οποία έληγαν την Τετάρτη, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, η Ρωσία προχώρησε σε δύο πληρωμές σε δολάρια (και όχι σε ρούβλια, όπως είχε δηλώσει ότι θα πράξει) και σύντομα οι ομολογιούχοι θα λάβουν τα χρήματά τους.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε ισχυρότερα μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής πληροφορίας.

Η Ρωσία έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα ως αποτέλεσμα της αναίτιας επίθεσής της στην Ουκρανία, με τις τράπεζες διεθνώς να μην έχουν ξεκαθαρίσει εάν θα εκκαθαρίζουν συναλλαγές της Μόσχας ή εάν θα της επιτρέπουν πρόσβαση σε λογαριασμούς της σε δολάριο προκειμένου να πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς ομολογιούχους.

Της ανοδικής κίνησης της αγοράς ηγήθηκαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, την ώρα που το αμερικανικό αργό τύπου WTI έκλεινε μέ κέρδη της τάξης του 8%, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολ. το βαρέλι.

Οι μετοχές των Devon Energy και Diamondback ενισχύθηκαν κατά 9,6% και 6,5%, αντίστοιχα.

Η μετοχή της American Express κατέγραψε κέρδη άνω του 3,5%, αφότου η Bank of America διατήρησε τη σύσταση “buy” για τον συγκεκριμένο τίτλο.

Οι κλάδοι των υγειονομικών υπηρεσιών και του λογισμικού επίσης κινήθηκαν με ισχυρά κέρδη.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η τεράστια γεωπολιτική αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν αφήνει περιθώρια για μια πιο επιθετική αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ανοίγοντας ταυτόχρονα την πόρτα σε μια αρκετά επιθετική προσέγγιση τους επόμενους μήνες για να τεθεί υπό έλεγχο ο ταχύτερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών.

Συγκεκριμένα, η Fed έδειξε ότι περιμένει άλλες έξι αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2022, με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας να επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία. Οι διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων αναμένεται πάντως να δοκιμάσουν τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας, την ίδια στιγμή που οι αντιξοότητες στο διεθνές περιβάλλον αυξάνονται κατακόρυφα.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 28 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και μόλις 2 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν εκείνες των Dow Inc., American Express, Caterpillar, ενώ απώλειες κατέγραψαν μόνον εκείνες των McDonald’s και Verizon.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 15.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου, στις 214.000.

Παράλληλα, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,8% το Φεβρουάριο στις 1,77 εκατ. ενώ ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed ενισχύθηκε στις 27,4 μονάδες τον Μάρτιο από 16 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article