13.4 C
Kifissia
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Mere: Λουκέτο εξπρές στην Hellas Market

Must read

Σύντομο και άδοξο τέλος είχε η πρόσφατη επένδυση των αδελφών Sergey και Andrey Shnayder καθώς πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ το πέρας της εκκαθάρισης και η διαγραφή από το Μητρώο της Hellas Market IKE, της δεύτερης, μετά τη Mere, εταιρείας που σκόπευαν να αναπτύξουν στην Ελλάδα οι Ρώσοι επιχειρηματίες. Η εταιρεία άνοιξε και έκλεισε σε χρόνο ρεκόρ καθώς η σύσταση της έγινε μόλις στις 4 Ιανουαρίου 2022 και η Γενική Συνέλευση των μετόχων που αποφάσισε τη λύση της Hellas Market πραγματοποιήθηκε σχεδόν δύο μήνες μετά στις 15 Μαρτίου. Εκκαθαριστής της εταιρείας ήταν ο Pulin Sergei ο οποίος είναι και διαχειριστής στην Torg Hellas την εταιρεία που αναπτύσσει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mere στη χώρα μας.

H Hellas Market IKE, των αδελφών Shnayder που πέρυσι εισήλθαν στην λίστα με τους 200 πιο πλούσιους Ρώσους του Forbes με περιουσία ύψους 650 εκατ. δολάρια, είχε ως σκοπό τη δραστηριοποίηση της στο λιανικό εμπόριο με έμφαση στο εμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο τα 30.000 ευρώ. Το απότομο «λουκέτο» φαίνεται να έχει σχέση με τις παρενέργειες που είχε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία έχει δυσχεράνει το ήδη δύσκολο έργο για επέκταση των δραστηριοτήτων της Mere στη Δυτική Ευρώπη.

Λουκέτα και στην Ευρώπη

Η Svetofor (το όνομα με το οποίο αναπτύσσεται η Mere στη Ρωσία) αναγνωρίστηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη το 2020 καθώς παρουσίασε αύξηση κύκλου εργασιών της τάξης του 39%. Την επόμενη χρονιά – αμέσως μετά το τέλος του μεγάλου κύματος της πανδημίας την άνοιξη του 2021 – θα ξεκινούσε η δυναμική επέκταση της σε αγορές της Δυτικής Ευρώπης με αιχμή την Ισπανία και την Ελλάδα. Τα πρώτα καταστήματα στη χώρα μας και στην Ιβηρική ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο, τον Μάιο του 2021 και σήμερα και στις δύο χώρες η ανάπτυξη έχει σταματήσει και έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα πρώτα λουκέτα.

Στην Ελλάδα έκλεισε τον Ιανουάριο το ζημιογόνο κατάστημα στον Λαγκαδά και παρά τις πληροφορίες από την εταιρεία που ήθελαν να μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη. Η αλυσίδα αριθμεί σήμερα τέσσερα σημεία (Λάρισα, Κόρινθος, Τρίπολη και Αγρίνιο) και βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο των 80 σημείων που είχε θέσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει σε προμηθευτές για να τους δελεάσει για συνεργασία. Ενδεικτικό της «αδιαφορίας» είναι ότι δύο μήνες μετά το «χακάρισμα, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, στην ελληνική εταιρική σελίδα των Mere το site παραμένει «πεσμένο».

Στην Ισπανία φέρεται να λειτουργούν σήμερα λιγότερα από τα μισά καταστήματα που είχαν αναπτυχθεί από τον περασμένο Μάιο με τα στελέχη να είναι «εξαφανισμένα» από τα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο είναι θέμα χρόνου και τα οκτώ καταστήματα που άνοιξε η Mere στη χώρα να αποτελούν σύντομα παρελθόν, καθώς τον Απρίλιο έκλεισε ένα ακόμη. Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία το κατάστημα που άνοιξε τον Φεβρουάριο αναγκάστηκε να κλείσει λίγες εβδομάδες αργότερα εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία καθώς κρίθηκε ότι θα υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία αλλά και ότι είναι κακό timing για μία ρωσική αλυσίδα να επεκταθεί στην Βρετανία. Το τελευταίο το επιβεβαιώνει και η προσπάθεια εισόδου στη Γαλλία όπου ο δήμαρχος του Thionville, της πρώτης πόλης που θα φιλοξενούσε Mere στη Γαλλία αρνήθηκε να δώσει άδεια λειτουργίας: «Κινητοποιούμαστε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες είναι επομένως αδιανόητο να έχουμε ταυτόχρονα εδώ και έναν ρωσικό οικονομικό παράγοντα». Τα σχέδια έχουν παγώσει και για το Βέλγιο όπου υπάρχει κατάστημα αλλά δεν υπάρχουν προϊόντα καθώς δεν βρέθηκαν αρχικά προμηθευτές που να προσφέρουν στις τιμές που ζητούσε η ρώσικη εταιρεία και σήμερα καθώς δεν επιθυμούν να συνδέσουν το όνομα τους με την Mere.

Προβλήματα αντιμετωπίζει η Mere και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές της Πολωνία και της Τσεχία. Αντίθετα η αλυσίδα συνεχίζει κανονικά την ανάπτυξη της στην Σερβία (ήδη διαθέτει 18 σούπερ μάρκετ και δρομολογεί να ανοίξει άλλα 22 έως το τέλος του 2023), ενώ ετοιμάζει και την είσοδο της στην Βοσνία με στόχο να προλάβει τη Lidl που επίσης έχει συστήσει εταιρεία στη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin