Στις αρχές του 2020, όταν ο κοροναϊός έκανε το… άλμα του από την Κίνα στον υπόλοιπο πλανήτη, οι κυβερνήσεις στράφηκαν στο πιο σκληρό όπλο που διέθεταν στη φαρέτρα τους για την αντιμετώπιση μιας άγνωστης πανδημίας: τα καθολικά lockdown.
Τότε, με τον φονικό ιό να είναι κάτι το πρωτόγνωρο, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούσαν ότι θα ήταν καλύτερα από υγειονομικής άποψης να κλειστούμε μέσα, ούτως ώστε να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του ιού και δοθεί χρόνος στους επιστήμονες να μελετήσουν τον ιό και να ξεκινήσουν οι δοκιμές για το εμβόλιο. Έτσι και έγινε.
Οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, άλλες πιο νωρίς, άλλες πιο αργά ανακοίνωσαν καθολικό lockdown, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πορεία του φονικού ιού.
Με τις οικονομίες να «ασφυκτιούν» και τις εταιρίες να καταρρέουν η μια μετά την άλλη από τα οικονομικά προβλήματα, περίπου δύο μήνες μετά την επιβολή του lockdown οι χώρες προχώρησαν σε σταδιακή άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Η εστίαση άνοιξε, η νυχτερινή διασκέδαση πήρε μπρος, τα μαγαζιά σήκωσαν ρολά και η ζωή μας επέστρεψε σε μια κάποια κανονικότητα.
Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία μάλιστα είχε πάρει πολύ καλό βαθμό στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, αποτελώντας μάλιστα…