H Walmart “κοκκίνισε” τη Wall – Απώλειες άνω των 400 μονάδων για Dow

0
212
3080BO-WALMART-RESULTS__O_

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τις συναλλαγές την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο των δασμών Τραμπ στην οικονομία, ενώ ο τίτλος του κολοσσού του αμερικανικού λιανεμπορίου Walmart σημείωσε βουτιά, συμπαρασύροντας και άλλες μετοχές.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 1,01% ή 450,94 μονάδες στις 44.176,65 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε 0,47% στις 19.962,36 μονάδες. O S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,43% στις 6.117,52 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow 13 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Merck & Co. (+2,43%) στα $87,68 και ακολουθούν η Amgen (+1,24%) στα $297,93 και η Verizon (+1,14%) στα $42,49

Στον πυθμένα του δείκτη παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια των συναλλαγών η Walmart, κλείνοντας με απώλειες 6,53% στα $97,21. Σημαντικές απώλειες και για JP Morgan (-4,46%) στα $266,80 και Goldman Sachs (-3,87%) στα $642,26.

Η μετοχή της Walmart διολίσθησε κατά 7,4% προσυνεδριακά αφού ανακοίνωσε guidance για τις πωλήσεις της στο οικονομικό έτος που λήγει τον Ιανουάριο του 2026 κάτω από τις εκτιμήσεις της Wall Street, καθώς η εταιρεία αναμένει οι καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί λόγω του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο κολοσσός λιανικών πωλήσεων εκτίμησε ότι οι ετήσιες πωλήσεις θα αυξηθούν στο εύρος 3%-4%, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η LSEG.

Η πρόβλεψη της Walmart υποδηλώνει πως η εταιρεία αναμένει επιπτώσεις από τους πρόσθετους δασμούς που θα επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ στα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα και τους ενδεχόμενους δασμούς 25% στα προϊόντα που εισάγονται από Μεξικό και Καναδά.

Η Walmart ανέφερε αύξηση των συγκρίσιμων πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά 4,9% το δ’ οικονομικό τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση κατά 4,15%.

“Διατηρούμε τη δυναμική μας χάρη στις χαμηλές τιμές, την όλο και μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και το ηλεκτρονικό εμπόριο που προσφέρει ταχύτερους χρόνους παράδοσης”, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart, Doug McMillon.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20%, καθώς οι αγοραστές επέλεξαν επίσης περισσότερες επιλογές παραλαβής και παράδοσης που εκτελούνται από το κατάστημα, ανέφερε η εταιρεία.

Η Walmart εκτίμησε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το οικονομικό έτος 2026 θα κυμανθούν στο εύρος των 2,50 έως 2,60 δολαρίων, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για κέρδη 2,76 δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ορισμένοι αναλυτές επισήμαναν ότι η Walmart “παραδοσιακά” κάνει συντηρητικές προβλέψεις στις αρχές του οικονομικού της έτους.

Οι προβλέψεις της εταιρείας συμπαρέσυραν άλλες μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης, όπως η Target, η Costco και η Dollar General, οι οποίες υποχώρησαν μεταξύ 1,5% και 2,2%.

Εκτός από τη Walmart, η αγορά αντιδρά στις πολιτικές του Τραμπ, στον απόηχο των νέων απειλών για δασμούς στα προϊόντα ξυλείας μετά τις ανακοινώσεις για δασμούς σε εισαγόμενα αυτοκίνητα, ημιαγωγούς και φάρμακα.

Στον ένα μήνα που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα. Επίσης, ανακοίνωσε -χωρίς να έχει ακόμη επιβάλει-  δασμούς 25% σε προϊόντα από το Μεξικό και σε εισαγωγές μη ενεργειακών προϊόντων από τον Καναδά. Την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασε το σχέδιο του για την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε όλες τις χώρες που επιβάλλουν δασμούς ή φόρους στα αμερικανικά προϊόντα.

Παράλληλα, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο έδειξαν την Τετάρτη ότι οι προτάσεις του Τραμπ προκάλεσαν πληθωριστικές ανησυχίες στην κεντρική τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη σχολίασαν τις πιθανές επιπτώσεις από τη νέα διοίκηση. Η επιτροπή σημείωσε ότι η τρέχουσα πολιτική είναι “σημαντικά λιγότερο περιοριστική” από ό,τι ήταν πριν από τις μειώσεις των επιτοκίων, δίνοντας στα μέλη χρόνο να αξιολογήσουν τις συνθήκες πριν προβούν σε οποιεσδήποτε πρόσθετες κινήσεις.

Τα μέλη επεσήμαναν ότι η τρέχουσα πολιτική παρέχει “χρόνο για την αξιολόγηση των εξελισσόμενων προοπτικών για την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, με τη συντριπτική πλειοψηφία να επισημαίνει μια πολιτική που εξακολουθεί να είναι περιοριστική.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγές πολιτικής να διατηρήσουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της Fed.

Στο μέτωπο των μάκρο, η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στις μεσοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ βυθίστηκε το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Philadelphia Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης της τράπεζας κατρακύλησε κατά 26,2 μονάδες – το περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια – στις 18,1 μονάδες το Φεβρουάριο μετά το υψηλό τεσσάρων ετών που σημείωσε τον Ιανουάριο στις 44,3 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης για τις τιμές πληρωμών εκτοξεύτηκε στις 40,5 μονάδες – το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2022 – από 31,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Το άλμα των τιμών σημειώθηκε πριν την εφαρμογή των περισσότερων από τους νέους δασμούς του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Όλοι οι δείκτες της τράπεζας για την απασχόληση, τις νέες παραγγελίες, τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και τα επενδυτικά τους σχέδια υποχώρησαν.

Μικρή αύξηση στα επιδόματα ανεργίας

Ελαφρώς αυξημένες ήταν οι νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, αλλά με τον αριθμό να διατηρείται για ακόμα μία εβδομάδα σε χαμηλά επίπεδα που επιβεβαιώνουν την καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας της χώρας.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας 219.000 Αμερικανοί, 5.000 περισσότεροι από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί (ανοδική αναθεώρηση του αριθμού σε 214.000 από 213.000 που είχε αναφερθεί αρχικά).

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ελαφρώς μικρότερη αύξηση, στις 215.000 νέες αιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 215.250 από 216.250.

Σημειώνεται πάντως ότι η έκθεση δεν περιλαμβάνει τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, στις τάξεις των οποίων έχουν γίνει χιλιάδες απολύσεις τις τελευταίες ημέρες από το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας υπό την ηγεσία του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ (υπουργείο που δημιουργήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ).