H Wall νίκησε το “βαρίδι” των αποδόσεων των ομολόγων με βοήθεια… Fed

0
256

Με κέρδη, παρά την επί μεγάλο διάστημα της συνεδρίασης πτωτική τάση, έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ξεπερνούν το βαρίδι της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, που παραδοσιακά πλήττει τις μετοχές.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 341,73 μονάδες ή 1,05%, στις 33.003,57 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 29,96 μονάδες ή 0,76%, στις 3.981,35 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 83,50 μονάδων ή 0,73%, στις 11.462,98.

Ο S&P είδε τις απώλειές του να περικόπτονται και στη συνέχεια να μετατρέπονται σε κέρδη μετά τη δήλωση του προέδρου του παραρτήματος της Federal Reserve της Ατλάντα, Raphael Bostic, ότι στηρίζει “ανεπιφύλακτα” την παραμονή της Fed στη γραμμή των αυξήσεων επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και όχι μια πιο επιθετική πολιτική.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ κινήθηκε την Πέμπτη άνω του 4%. Η δε απόδοση του 2ετούς τίτλου του αμερικανικού δημοσίου κινείται σε υψηλά μιας δεκαετίας και πλέον.

Η αύξηση του εργατικού κόστους και μια νέα μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας εντείνει την πεποίθηση ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. αργότερα εντός του μήνα.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και οι φόβοι για μια μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση επιτοκίων από πλευράς της Federal Reserve στην επόμενη συνεδρίασή της έχει δημιουργήσει ανησυχία από πλευράς των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, απομειώνοντας το ράλι των αρχών του 2023.

Η πρόεδρος της Boston Federal Reserve Bank, Susan Collins, από την πλευρά της, ανέφερε την Πέμπτη ότι οι επιτελείς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια προκειμέμου να καταφέρουν να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, με τα ακριβή ποσοστά αυτών των αυξήσεων και το ανώτατο όριο των επιτοκίων να καθορίζεται από τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

“Πιστεύω ότι όντως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιες επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων και το ποια ακριβώς είναι η κατάλληλη ποσοστιαία μεταβολή τους πρέπει να εξαρτάται από μια ολιστική θεώρηση των στοιχείων που λαμβάνουνε”, σημείωσε η κ. Collins κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής της στο Vermont Public. Η συνέντευξη έλαβε χώρα την Τετάρτη, ωστόσο μεταδόθηκε την Πέμπτη

“Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι θα είναι σημαντικό να παραμείνουμε στο σημείο όπου θα φτάσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς χρειάζεται κάποιος χρόνος ώστε οι επιπτώσεις των σφιχτότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών να διαπεράσουν την οικονομία σε όλο της το εύρος”, συνέχισε η Αμερικανίδα κεντρική τραπεζίτης.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι μετοχές των Salesforce και Okta είδαν τις μετοχές τους να κινούνται ισχυρά ανοδικά, μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων, αλλά και θετικού guidance για το σύνολο του έτους.

Η μετοχή της Silvergate Capital, την ίδια ώρα, είδε τη μετοχή της να συντρίβεται κατά άνω του 57%, λόγω της καθυστέρησης ανακοίνωσης ετήσιων στοιχείων.

Η μετοχή της Tesla έχασε 5,8%, καθώς η εταιρεία δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα οχήματα επόμενης γενιάς της κατά την “ημέρα επενδυτών” που διοργάνωσε την Τετάρτη.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 24 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Salesforce, Intel, Boeing, ενώ των απωλειών εκείνες των JP Morgan, Amgen, Travelers Cos.

ΗΠΑ: Κάτω από τις 200.000 οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας για έβδομη συναπτή εβδομάδα

Στις 192.000 ανήλθαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ για την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου μένοντας κάτω από τις 200.000 για έβδομη διαδοχική εβδομάδα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση ανέμεναν πως ο αριθμός των αιτήσεων θα έφτανε τις 197.000.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας συνολικά, μειώθηκαν κατά 5.000 στις 1,66 εκατ. αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι τα γενικά, τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα “σήματα κινδύνου” πως η οικονομία οδεύει προς την ύφεση. Ωστόσο όπως σημειώνουν οι αναλυτές τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια ανησυχία.

Παρόλα αυτά οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των απολύσεων μέσα στο έτος καθώς τα υψηλά επιτόκια επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάπτυξη και κατά συνέπεια τη ζήτηση για εργαζόμενους.

Σε καθοδική αναθεώρηση της μέτρησης για την πορεία της παραγωγικότητας το δ’ τρίμηνο του 2022 προχώρησε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που αύξησε κατά σχεδόν τρεις φορές την προηγούμενη μέτρηση του για το κόστος εργασίας.

Ειδικότερα, η παραγωγικότητα του δ’ τριμήνου αναθεωρήθηκε καθοδικά στο 1,7% από την αρχική μέτρηση του 3%, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 2,5% σε δημοσκόπηση της WSJ.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι το κόστος εργασίας αυξήθηκε σημαντικά, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια της Federal Reserve να οδηγήσει τον πληθωρισμό πίσω στο 2%. Ειδικότερα, το μοναδιαίο κόστος εργασίας σκαρφάλωσε κατά 3,2% το δ’ τρίμηνο, έναντι της αρχικής μέτρησης για αύξηση 1,1% και της εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 1,4%.