17.6 C
Kifissia
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

H North Project Real Estate σας ενημερώνει : το πρότζεκτ της Πυρκάλ αλλάζει τον οικιστικό χάρτη της Αθήνας

Must read

Μεγάλες ανακατατάξεις στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να φέρει η μεταφορά των Υπουργείων στην έκταση στην Πυρκάλ καθώς αναμένεται να αποδεσμευτούν 200 κτίρια, συνολικής έκτασης 350.000 τετραγωνικών μέτρων, για τα οποία μελετώνται σχέδια για την αξιοποίηση τους.

Όπως ανέφερε χτες στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες 19 υπουργείων στεγάζονται σε 191 κτίρια, εκ των οποίων μόνο τα 50 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα μισθωμένα, με το ετήσιο κόστος να ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ.

Για αυτό η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μεταφέρει 9 υπουργεία στο κτίριο της πρώην Πυρκάλ, νυν ΕΑΣ, στον Υμηττό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2022 θα γίνει η προκήρυξη του ΣΔΙΤ, θα ακολουθήσει το masterplan, οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις και θα υλοποιηθεί 5ετες πλάνο μετεγκατάστασης της ΕΑΣ σε άλλα κτίρια και αντίστοιχα των υπουργείων στην ΕΑΣ.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι κατεδαφίσεις κτιρίων, απόδοση ελεύθερων χώρων, καθώς και επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της πόλης.

“Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε ένα γόνιμο διάλογο με τα Πανεπιστήμια, με το Δήμο αλλά και με τους εμπλεκόμενους στην αγορά του real estate για το τι μπορεί να γίνει στην περιοχή αυτή που θα απελευθερωθεί στο κέντρο της πόλης. Σίγουρα θα πρεπει να σκεφτούμε την επιστροφή κατοικίας στο κέντρο της πόλης, γιατί αλλιώς οδηγούμαστε σε ερημοποίηση”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης αναφερόμενο στο θέμα, ανέφερε ότι “μας δίνεται πολύ σημαντική ευκαιρία για τα 100αδες εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχει αξιοποίηση με όρους δόμησης και χρήσεις που δίνουν δυναμική στην πόλη”.

Τόνισε ότι η προσπάθεια μεταφοράς των υπηρεσιών στον Υμηττό θα έχει θετικές επιπτώσεις από την επαναχρησιμοποίηση των χώρων που στεγάζουν τα υπουργεία. Στόχος είναι να έρθουν νέες χρήσεις των κτιρίων, κυρίως κοινωνική κατοικία, που θα δώσει ζωντάνια στις περιοχές.

Μία τέτοια κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση του κέντρου, αφού ως γνωστόν  όταν έχεις περισσότερους ανθρώπους που μένουν στο κέντρο, οι μετακινήσεις περιορίζονται.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ αποκάλυψε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου νομοσχέδιο για τις αναπλάσεις και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να δώσει φθηνές κατοικίες σε νέους αλλά και οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια.

Ήδη αναζητούνται ακίνητα που κατέχει το Δημόσιο με σκοπό να ελευθερωθούν και να διατεθούν προς ενοικίαση σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια, ενώ παράλληλα αναζητούνται οικοδομήσιμα οικόπεδα προκειμένου, με την σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, να ανεγερθούν σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article