12 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

H North Project Real Estate σας ενημερώνει : Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να γίνει «πράσινο» το The Mall Athens

Must read

Τρία με τέσσερα χρόνια και επενδύσεις που θα ανέλθουν έως και στα 15 εκατ. ευρώ θα απαιτήσει το σχέδιο της Lamda Development για τη ριζική ανακαίνιση του κορυφαίου εμπορικού κέντρου, με ενεργειακή αναβάθμιση και νέους χώρους πρασίνου.

Μέσα σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί από τη Lamda Development και στοχεύουν να μετατρέψουν το The Mall Athens σε ένα «πράσινο» κτίριο. Το σχέδιο προβλέπει όχι μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και την ανανέωση της αισθητικής του ακινήτου με την υιοθέτηση σύγχρονων στοιχείων και την προσθήκη περισσότερων χώρων πρασίνου.

Το εγχείρημα της ανακαίνισης κινείται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει καταρτίσει η Lamda Olympia Village S.M.S.A, ο βραχίονας της Lamda Development στον οποίο ανήκει το εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Αυτό συνεπάγεται ότι στα τέλη του 2022 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής και ανακαίνισης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι ο χρόνος που θα διαρκέσουν θα κυμανθεί ανάμεσα στα τρία με τέσσερα χρόνια.

Η δυσκολία του όλου εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι όλες οι εργασίες θα εκτελούνται ενώ το εμπορικό κέντρο θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνει κλειστό λόγω του μεγάλου και διαφορετικού αριθμού των εμπορικών καταστημάτων που στεγάζονται σε αυτό.

«Οι εργασίες θα υλοποιούνται σταδιακά για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα από την στιγμή που θα ξεκινήσουν καθώς παράλληλα το The Mall θα είναι ανοιχτό», σημειώνουν στο Business Daily καλά πληροφορημένες πηγές, προσθέτοντας ότι αν και ο αρχικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση του συγκεκριμένου project είχε οριστεί στα 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι σίγουρο ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί, φτάνοντας μέχρι και τα 15 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει το σχέδιο των παρεμβάσεων

Η ενεργειακή αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς έχουν περάσει ήδη 16 χρόνια από τη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του, φέρνοντας τότε νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά του λιανεμπορίου. Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, το The Mall Athens θα πετύχει την  κατάταξή του στην ενεργειακή κατηγορία Α+.

Αυτό θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσα από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής επιφάνειας 1.810 τ.μ. στη στέγη του κτιρίου, μια παρέμβαση η οποία σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ορισμένων συστημάτων με υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, όπως είναι ο φωτισμός και ο κλιματισμός και τη βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων μέσω της εγκατάστασης Συστήματος Διαχείρισης Κτιρίων (BMS), θα μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτηρίου.

Παράλληλα, το The Mall Athens θα γίνει και κυριολεκτικά πιο πράσινο καθώς το σχέδιο περιλαμβάνει νέους χώρους φυτεύσεων, οι οποίοι θα αγγίξουν συνολικά τα 14 στρέμματα σε έκταση. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθαίρεση και αποξήλωση χώρων που εμπορικά δεν αξιοποιούνται και η μετατροπή τους σε φυτεμένα δώματα υπό μορφή πλατειών και αστικών κήπων, στα οποία έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι χρήστες του κτιρίου καθώς και η αισθητική αναβάθμιση του εσωτερικού κοινόχρηστου διαδρόμου κυκλοφορίας κοινού στο επίπεδο 0, με τη δημιουργία εσωτερικών χώρων φύτευσης στον κεντρικό του άξονα κατά μήκος όλης της έκτασής του, ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος και του ανοικτού χώρου.

Θυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε προχωρήσει στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του υφιστάμενου συγκροτήματος και των κινήσεων για την ανακαίνιση και αναβάθμισή του.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article