28.2 C
Kifissia
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

H Fed μετατρέπεται σε “γεράκι” για να αποφύγει μεγαλύτερο πόνο αργότερα

Must read

Η Federal Reserve, η οποία έπεσε ντροπιαστικά έξω ως προς την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, έπρεπε να κάνει κάτι για να ανατρέψει το αφήγημά με την τελευταία απόφασή της για τη νομισματική πολιτική μέσα στο 2021. Εκείνο που φαίνεται ως μια απότομη επιθετική στροφή σύσφιγξης – πρόβλεψη για τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 – είναι πιθανόν ένα στοίχημα στη λογική ότι μια πιο σκληρή στάση σήμερα θα οδηγήσει σε μια πιο ήπια οικονομική προσγείωση τα ερχόμενα χρόνια.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιταχύνει τη μείωση αγορών ομολόγων εκ μέρους της κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα – αντί για τον ρυθμό μείωσης κατά 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως τον οποίο είχε ανακοίνωσε μόλις τον περασμένο μήνα.

QE τέλος το ταχύτερο δυνατό

Αυτό μεταφέρει την ημερομηνία λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στον Μάρτιο αντί για τον Ιούνιο, ανοίγοντας τον δρόμο στην πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αυξήσουν το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων από το τρέχον εύρος του 0% – 0,25% ακόμη και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Πράγματι, η επικαιροποιημένη πρόβλεψη του βραχυπρόθεσμου δείκτη αναφοράς δείχνει μια μέση προσδοκία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, από λιγότερες από μία που προέβλεπαν τον Σεπτέμβριο. Δύο αξιωματούχοι, δε, αναμένουν ότι τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν τέσσερις φορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θέτοντας ακόμη και την απόφαση περί τέλους του QE τον Μάρτιο εν αμφιβόλω.

Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

Σε περίπτωση που δεν είναι ήδη προφανές, ο πληθωρισμός βαραίνει πολύ στο μυαλό των αξιωματούχων της Fed, οι οποίοι υποτίμησαν πολύ, όπως αποδείχθηκε, τη δυναμική διατήρησης της πορείας αύξησης των τιμών καταναλωτή. Η διάμεση πρόβλεψη μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής είναι τώρα ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης να κινηθεί στο 2,6% το 2022, από 2,2% στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, ενώ ο δομικός δείκτης να διαμορφωθεί στο 2,7%, από το 2,3% που προέβλεπαν τότε.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Bill Dudley, γράφοντας για το Bloomberg Opinion, είχε προβλέψει σωστά ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έδιναν “σήμα” για τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022, ενώ η συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων ήταν μόνον για δύο. Ωστόσο, θεωρούσε ότι το outlook τους θα “υποδείκνυε” άλλες τέσσερις αυξήσεις το 2023 και αρκετές το 2024 ώστε το βασικό επιτόκιο να φθάσει το προβλεπόμενο ποσοστό-στόχο του 2,5%, το οποίο θεωρείται “ουδέτερο”. Αντίθετα, οι αξιωματούχοι προέβλεψαν μόλις τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2023 και άλλες δύο το 2024, αφήνοντας στην τάση της κεντρικής τράπεζας και μια “διευκολυντική” διασταση.

Φυσικά, δεν είναι σίγουρο ότι ακόμη και τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 θα είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον πληθωρισμό πίσω στο 2%, επομένως η Fed μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η απότομη επιθετική στροφή τώρα, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα έχει επιστρέψει κοντά στο 2% έως το 2023, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Fed στοχεύει να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των τιμών τώρα, προκειμένου να αποφύγει να συνεχίσει με μεγαλύτερο αριθμό αυξήσεων επιτοκίων αργότερα, κάτι που θα μπορούσε στο χειρότερο σενάριο να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.

Ο Πάουελ έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι “θα χρειαστούμε μια μακρά πορεία επέκτασης στην οικονομία” για να επιστρέψουμε στην κατάσταση της αγοράς εργασίας πριν από την πανδημία, γεγονός το οποίο με τη σειρά του θα απαιτήσει να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Στο μυαλό του – πρόσφατα προταθέντος για ανανέωση της θητείας του για ακόμη τέσσερα χρόνια – επικεφαλής της Fed, αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα έρθουν νωρίτερα.

Μέρος του νέου πλαισίου μακροπρόθεσμης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας περιελάμβανε μια κάπως εσκεμμένη ανοχή στον πληθωρισμό – απαιτώντας από τους αξιωματούχους να επιτρέψουν την αύξηση των τιμών κατά – ή πάνω από – 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντισταθμιστεί η διαρκής περίοδος που ο δείκτης κινείτο κάτω του στόχου.

Ωστόσο, η αφήγηση για τον πληθωρισμό γύρισε αρκετά γρήγορα μπούμερανγκ στους αξιωματούχους της Fed τους τελευταίους μήνες, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να φτάνει σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών. Έφτασε σε σημείο που, χωρίς ταχύτερο τερματισμό στις αγορές ομολόγων, ο οποίος ανοίγει την πόρτα σε αυξήσεις επιτοκίων από τις αρχές του επόμενου έτους, η κεντρική τράπεζα κινδύνευε να χάσει την αξιοπιστία της ως προς τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Θυμηθείτε ότι ο Πάουελ πιέστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 να καθορίσει με ακρίβεια τα σημεία αναφοράς της κεντρικής τράπεζας για το πότε θα αύξανε τα επιτόκια από τα μηδενικά επίπεδα στα οποία βρίσκονται. Σε μεγάλο βαθμό είχε αποφύγει το ερώτημα, ωστόσο είχε περιγράψει την απαίτηση ο πληθωρισμός “να ξεπεράσει μετρίως το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα”:

“Τι σημαίνει μετρίως; Σημαίνει όχι πολύ. Σημαίνει όχι πολύ υψηλότερα από το 2%. Νομίζω ότι είναι μια αρκετά κατανοητή λέξη. Όσον αφορά το “για ένα χρονικό διάστημα”, αυτό που σημαίνει είναι όχι μόνιμα και όχι για μια παρατεταμένη περίοδο. Αντιστεκόμαστε στην παρόρμηση να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάποιου είδους κανόνα ή μια φόρμουλα εδώ και νομίζω ότι η κοινή γνώμη θα καταλάβει πολύ καλά τι θέλουμε. Είναι στην πραγματικότητα ξεκάθαρο”, είχε δηλώσει.

Αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed και, κατ’ επέκταση, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του 2021 χρησιμοποιώντας τον όρο “μεταβατικός” ή “παροδικός” για τον πληθωρισμό, για να φτάσει ο Πάουελ ξαφνικά στις 30 Νοεμβρίου να παραδεχθεί ότι είναι “καλή στιγμή να αποσυρθεί” αυτός ο χαρακτηρισμός. Αμέσως μετά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο αυξήθηκε με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 1982. Η έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης για τις προσδοκίες των καταναλωτών δείχνει ότι η μέση εκτίμηση για τον πληθωρισμό σε τρία χρόνια από σήμερα κινείται στο 4%, κυμαινόμενη κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τουλάχιστον το 2013. Σε έναν χρόνο από τώρα, οι Αμερικανοί αναμένουν ποσοστό πληθωρισμού 6% – δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ακριβώς “μέτρια” αύξηση τιμών.

Ισορροπία

Σε μια σημαντική στιχομυθία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του, ο Πάουελ αναφέρθηκε σε αυτό που παλαιότερα ονομαζόταν “πρόνοια ισορροπημένης προσέγγισης”, η οποία αφορά την περίπτωση που οι στόχοι της κεντρικής τράπεζας για πλήρη απασχόληση και σταθερότητα τιμών δοκιμάζονται. “Είναι μια πρόνοια που θα μας επιτρέψει, σε αυτή την περίπτωση λόγω του υψηλού πληθωρισμού, να κινηθούμε πριν φτάσουμε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο απασχόλησης”, είπε. Πρόσθεσε ότι “κάνουμε ταχεία πρόοδο προς τη μέγιστη απασχόληση”. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θα αρχίσουν να πιέζουν το επόμενο έτος προκειμένου να επαναφέρουν την αύξηση των τιμών σε λογικά επίπεδα.

Ακολουθεί ακόμη ένα κρίσιμο σχόλιο σχετικά με την αντιστάθμιση μεταξύ πληθωρισμού και αγοράς εργασίας από τον Πάουελ, που πιθανότατα θα είναι η “κομματική” γραμμή της Fed τους επόμενους μήνες:

“Μία από τις δύο μεγάλες απειλές για την επιστροφή στη μέγιστη απασχόληση είναι στην πραγματικότητα ο υψηλός πληθωρισμός. Επειδή για να επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άλλη μια μακρά αναπτυξιακή επέκταση”.

“Αυτό θα χρειαζόταν πραγματικά για να επιστρέψουμε στο είδος της αγοράς εργασίας που θα θέλαμε να δούμε. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών”.

Η Fed δεν έχει αυξήσει ακόμη τα επιτόκια, αλλά κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει: αρχίζει να θέτει τις βάσεις για να το πράξει. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ελπίζουν ότι ένα “σπριντ” το 2022 για να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην οικονομία να σταθεροποιηθεί σε ρυθμό μαραθωνίου αντί να “μείνει” από δυνάμεις στα μισά του δρόμου.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article