11.8 C
Kifissia
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

H Fed έστρωσε το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο – και μετά;

Must read

Η απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο, στέλνοντας παράλληλα “σήμα” ότι έρχεται αύξηση σύντομα, θέτει τις βάσεις για την πρώτη κίνηση τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME, η αγορά δίνει 90% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Μάρτιο. Μάλιστα, βλέπει πιο πιθανό το σενάριο η Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50-70 μονάδες βάσης (μια διπλή αύξηση, δηλαδή), παρά να τα διατηρήσει αμετάβλητα. Η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές, με μεγάλες διακυμάνσεις ενδοσυνεδριακά, υποδηλώνει ότι η αύξηση των επιτοκίων βρίσκεται προ των πυλών.

Πώς θα κινηθούν όμως τα επιτόκια στη συνέχεια της χρονιάς; Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Η πιθανότερη εκδοχή, με βάση τα futures, είναι τα επιτόκια να κλείσουν το 2022 γύρω στο 1,25%. Αυτό συνεπάγεται 4 αυξήσεις εντός του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για τρεις αυξήσεις, σενάριο που συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες πριν από έναν μήνα. Ωστόσο, όλα είναι ανοιχτά – τουτέστιν, οι αγορές επιμερίζουν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από τρεις μέχρι και έξι φορές. Στην ουσία, “βλέπουν” σημαντική αύξηση των επιτοκίων, αλλά πόση; – γι’ αυτό δεν μπορούν να είναι σίγουρες.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αξιοσημείωτο πως δεν υπήρξε καμία διαφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της Federal Reserve για τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας. Συχνά η αγορά εμφανίζεται αβέβαιη για την πορεία των επιτοκίων, επειδή ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed πιέζουν για κινήσεις στα επιτόκια ενάντια στην απόφαση της πλειοψηφίας.

Δεν είδαμε καμία έκφραση διαφωνίας στην ανακοίνωση του Ιανουαρίου, αν και η δημοσίευση των πρακτικών θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Όσο και αν η Fed ισχυρίζεται ότι δεν λαμβάνει αποφάσεις με βασικό γνώμονα τις αγορές, η πρόσφατη έντονη μεταβλητότητα στις μετοχές πρέπει να προκάλεσε ανησυχίες, αφού ο S&P 500 υποχωρεί κοντά στο 10% από την έναρξη του έτους – κάκιστο ξεκίνημα, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι η κατρακύλα ήταν ραγδαία.

Οι κίνδυνοι

Η αβεβαιότητα για το πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια εντός του 2022 πηγάζει από δύο παράγοντες, σύμφωνα με τη Federal Reserve. O πρώτος είναι ο πληθωρισμός. Αφού επανειλημμένα μέσα στο 2021 έκανε λόγο για “παροδικό πληθωρισμό”, τώρα η Fed ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αναμενόταν. Σε αυτή την περίπτωση, η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να γίνει πιο επιθετική με τα επιτόκια, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών.

Ο δεύτερος κίνδυνος ακούει στο όνομα “πανδημία”. Όπως ανέφερε η Fed στην ανακοίνωσή της: “Η πορεία της οικονομίας εξακολουθεί να εξαρτάται από την πορεία του ιού”. Εάν ο κορονοϊός έχει μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία το 2022, τότε ενδέχεται η Fed να κινηθεί πιο επιφυλακτικά ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Εντούτοις, οι αγορές βλέπουν ξεκάθαρα αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022. Το ερώτημα είναι “Πόσο;”. Η απάντηση –κατά κύριο λόγο– κρύβεται στην πορεία του πληθωρισμού και της πανδημίας.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article