26.7 C
Kifissia
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

H «βουτιά» της Motor Oil και τα νέα ανοίγματα του Μυτιληναίου

Must read

Κοντά στα επίπεδα που είχαν πριν την διόρθωση επιστρέφουν οι αμερικανικοί δείκτες με την σημερινή άνοδο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, οι ‘κοινοί θνητοί’, είναι εάν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη ή για επιστροφή σε ανοδικό κανάλι λόγω εκτόνωσης των φόβων ύφεσης και των φόβων για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Ευρωπαϊκές αγορές

Πολύ δυνατή και σήμερα η αντίδραση των ευρωπαικών δεικτών που επιστρέφουν σε επίπεδα που είχαν στα τέλη Ιουλίου. Αυτό που περιμένουν  είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Επίσης τα εταιρικά αποτελέσματα μοιάζουν να είναι θετικά και στο γ’ τρίμηνο.

Oμόλογα: «Καθρέπτης» εξελίξεων στην Ευρωζώνη

Το γεγονός ότι η Ευρώπη (Ευρωζώνη και Βρετανία) περιμένει κάτι καλό μέσα στον Σεπτέμβριο φαίνεται από την αποκλιμάκωση των τιμών των ομολόγων της. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, υποχωρεί στο 2,54%, μετά από άνοδο τρεις συνεχόμενες ημέρες. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας, το σημείο αναφοράς για την περιφέρεια της ευρωζώνης, υποχωρεί επίσης κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,21%

Γενικός Δείκτης:Aδυναμία υπέρβασης των 1.320 μονάδων

Oι τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου ίσως έχουν ταρακουνήματα σε χρηματιστηριακό επίπεδο. Πάντως οι 1.300 μονάδες (και πολύ περισσότερο οι 1.280 μονάδες) μοιάζουν μία αρκετά ισχυρή στήριξη. Τώρα, οι 1.330 μονάδες αποτελούν τον επόμενο στόχο. Όσο κοντά μοιάζει, τόσο απόμακρος είναι. Αν συνεχίσουν ανοδικά οι ξένες αγορές θα τον φτάσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.  Iκανοποιητικές οι συναλλαγές των 90,8 εκατ. Ευρώ.

Μotor Oil : Η “μεγάλη βουτιά” στα αποτελέσματα

Ομολογούμε ότι οι πηγές μας έπεσαν έξω και μας παρέσυραν και εμάς. Όλοι περιμέναμε ότι η Motor Oil θα κάνει ιστορικά υψηλά κέρδη στο α’ εξάμηνο αλλά, φευ, τα αποτελέσματα μας διέψευσαν.

Στα 5.928,1 εκατ. ευρώ έναντι 7.899,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2022 διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της Motor Oil παρουσιάζοντας πτώση κατά 24,96%. Σε αυτό συνέβαλλε η μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 8,80% (από ΜΤ 7.449.275 σε ΜΤ 6.793.700) σε συνδυασμό με το μειωμένο μέσο όρο των τιμών των προϊόντων πετρελαίου (εκφρασμένες σε Δολάρια Η.Π.Α.) κατά 25,26% σε σχέση με τις τιμές της αντίστοιχης περιόδου του 2022.

Η μείωση του όγκου πωλήσεων του Ομίλου το Α’ εξάμηνο 2023 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022 οφείλεται στις εργασίες του εκτεταμένου προγράμματος περιοδικής συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν στο σύνολο των μονάδων του Διυλιστηρίου την περίοδο Μαΐου Ιουλίου 2023.

Το Μικτό Κέρδος (προ αποσβέσεων) του Ομίλου διαμορφώθηκε το Α’ εξάμηνο 2023 στο ποσό των 736.318 χιλ. ευρώ έναντι 1.072.562 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2022, ήτοι μειωμένο κατά 31,35%. Η εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι το Α’ εξάμηνο 2023 ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών εμφάνισε υψηλότερο ρυθμό μείωσης (24,96%) έναντι του Κόστους Πωλήσεων προ αποσβέσεων (μειώθηκε κατά 23,95%).

Τα κέρδη προ Φόρων του ομίλου ήταν 358.290 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 872.221 χιλ. ευρώ το Α’ Εξάμηνο 2022. Τα κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου διαμορφώθηκαν το Α’ Εξάμηνο 2023 σε 275.412 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 685.410 χιλ. το Α’ Εξάμηνο 2022.

Τράπεζες : Αναθεωρεί τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες ηDeutsche Bank

Deutsche Bank– αναφέρει σε προ εβδομάδος έκθεση της-  αναμένει ότι οι ισχυρές αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστούν, με τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII να είναι πιθανό να κορυφωθούν το γ’ τρίμηνο, λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης και να σταθεροποιηθούν στη συνέχεια, πριν αρχίσουν να μειώνονται το 2024.

Aυξάνει τις προβλέψεις της για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να αντικατοπτρίζουν το βελτιωμένο guidance, κυρίως λόγω των NII και των χαμηλότερων προβλέψεων, αυξάνοντας τις τιμές-στόχους και διατηρώντας αμετάβλητες τις συστάσεις της.

Έτσι, η Deutsche Bank δίνει σύσταση Buy στην Alpha Bank και τιμή στόχο τα 2 ευρώ από 1,9 ευρώ πριν βλέποντας περιθώριο ανόδου 35% – η οποία και αποτελεί την κορυφαία της επιλογή λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων και των δυνητικά υψηλότερων περιθωρίων βελτίωσης. Για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει σύσταση hold με τιμή στόχο τα 3,3 ευρώ από 3 ευρώ πριν με μηδενικό περιθώριο ανόδου, για την Eurobank έχει σύσταση buy με τιμή στόχο τα 2,05 ευρώ από 1,9 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 35% και για την Εθνική Τράπεζα αυξάνει την τιμή στόχο στα 7,1 ευρώ από 6,7 ευρώ πριν με σύσταση hold βλέποντας περιθώριο ανόδου 13%.

Μυτιληναίος : Επιβεβαίωσε ότι συζητά με IMERYS

“Σχετικά με κάποια δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συζητήσεις της MYTILINEOS με την IMERYS για την εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ενημερώνουμε ότι η Εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί.” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση συζήτησε και έλαβε κατά πλειοψηφία αποφάσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ως εξής:

  • Στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, οι μέτοχοι ενέκριναν τη συμπλήρωση του σκοπού της Εταιρείας με νέες δραστηριότητες και την αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 2 του καταστατικού, όπως προτάθηκε για έγκριση. Επίσης, δόθηκε εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο για την υλοποίηση της απόφασης.
  • Στο 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, οι μέτοχοι ενέκριναν τη μετατροπή της διάρκειας της Εταιρείας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και την αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού, όπως προτάθηκε προς έγκριση. Επίσης, δόθηκε εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο για την υλοποίηση της απόφασης.

OΠΑΠ: Καλή η τεχνική συμπεριφορά της μετοχής

Για αυξημένα αποτελέσματα στο α’ εξάμηνο αλλά και προοπτικές στο γ’ τρίμηνο μιλούν παράγοντες της αγοράς. Όμως τώρα , και ειδικά μετά το κάζο της Motor Oil όπου έπεσε έξω η πλειονότητα των αναλυτών, είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Πάντως η εικόνα της μετοχή σήμερα ήταν αρκετά καλή και οι όγκοι συναλλαγών μεγάλοι. Tαυτόχρονα ανακοίνωσε και μετοχικές αλλαγές. Το σύνολο των μετοχών της SAZKA DELTA AIF VARIABLE CAPITAL INVESTMENT COMPANY LTD (το Κεφάλαιο) στην Allwyn Greece & Cyprus Holding Ltd μεταβιβάστηκαν στην Allwyn Greece & Cyprus Holding 2 Ltd (AGCH2) στις 24.08.2023.

Συνεπεία των ανωτέρω, η SAZKA DELTA MANAGEMENT LTD και το Κεφάλαιο δεν περιλαμβάνονται πλέον στην αλυσίδα των οντοτήτων μέσω των οποίων το VALEA FOUNDATION κατέχει έμμεσα δικαιώματα ψήφου στον Εκδότη, και η AGCH2 κατέχει πλέον το 100% των μετοχών στην Allwyn Greece & Cyprus Ltd.

Lamda Development: Στην πιο κρίσιμη φάση του μπαίνει το Ελληνικό

Τα χρονικά περιθώρια παράδοσης του project στενεύουν και το Ελληνικό ουσιαστικά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026. Ο όμιλος πιστεύει ότι θα καταφέρει να είναι συνεπής στην παράδοση (αν και απομένει περίπου 1,5 χρόνος). Ωστόσο ο διαχωρισμός μεταξύ των – άκρως κερδοφόρων- Malls και του κοστοβόρου Eλληνικού ήταν μία επιταχτική κίνηση και όχι μόνο για λόγους χρηματοδότησης.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article