FT: Γιατί το Ισραήλ κινδυνεύει με νέο lockdown παρά τον μαζικό εμβολιασμό

0
127
In this Saturday, April 11, 2020 photo, Tel Aviv's promenade and a main road are empty from people during a lockdown following government measures to help stop the spread of the coronavirus in Tel Aviv, Israel. The once thrumming city of Tel Aviv, famed for its nightlife and bustling beachfront, has fallen eerily quiet due to Israel's tight movement restrictions to halt the spread of the coronavirus. (AP Photo/Oded Balilty)

Παρότι το Ισραήλ μέχρι πρόσφατα αποτελούσε “παράδειγμα προς μίμηση” ως προς την ραγδαία εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού που εφάρμοσε κατά του κορονοϊού, γεγονός που οδήγησε σε επανεκκίνηση της οικονομίας του τον Μάρτιο, το τελευταίο διάστημα τα νέα κρούσματα καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση και η χώρα ετοιμάζεται για νέο lockdown. Οι επιστήμονες αναρωτιούνται τι έχει πάει στραβά στη χώρα όπου το 80% των ενηλίκων έχει ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Την απάντηση δίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το οποίο χρησιμοποιεί κατά κόρον το Ισραήλ, φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Τον Αύγουστο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι μελέτες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer κατά της μόλυνσης από κορονοϊό μειώθηκε στο 39% και ακόμη περισσότερο στο 16% στα άτομα που έλαβαν τη δεύτερη δόση τον Ιανουάριο. Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο,  είναι ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την πρόληψη σοβαρής νόσησης στους άνω των 65 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μέχρι τον Ιανουάριο, είχε πέσει στο 55%, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. 

Πάντως, ανοσολόγοι και ειδικοί, τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό, αμφισβήτησαν την ακρίβεια αυτών των δεδομένων, τα οποία η ισραηλινή κυβέρνηση δημοσίευσε χωρίς να αποσαφηνίσει τη μεθοδολογία της. 

Κι άλλες, διεθνείς μελέτες, κατέδειξαν επίσης χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβόλιο Pfizer έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και εξασθένηση της ανοσίας με την πάροδο του χρόνου, αλλά σε μικρότερο βαθμό. 

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, και ορισμένα από τα πρώτα στοιχεία είναι πολλά υποσχόμενα. Όπως σημειώνεται, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξήθηκε στο 86% μόλις επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.