18.7 C
Kifissia
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Bloomberg: Στόχος η ανακοινώση συμφωνίας μεταξύ UBS-Credit Suisse μέχρι την Κυριακή το βράδι

Must read

Η UBS διερευνά την εξαγορά του συνόλου ή τμημάτων της Credit Suisse κατόπιν προτροπής των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών, αφού η μικρότερη ανταγωνίστριά της επλήγη από κρίση εμπιστοσύνης, σύμφωνα με πλήροφορίες από το Bloomberg.

Ελβετοί αξιωματούχοι πιέζουν την UBS να εξετάσει διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια λύση για την Credit Suisse, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και δεν είναι σαφές αν θα προκύψει κάποια συμφωνία, ανέφεραν.

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο κορυφαίων τραπεζών της Ελβετίας αναμένεται να συναντηθούν χωριστά αυτό το Σαββατοκύριακο για να σταθμίσουν την ιδέα ενός συνδυασμού, με τις συζητήσεις να ενορχηστρώνονται από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και τη ρυθμιστική αρχή Finma, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι ανέφεραν τις διαβουλεύσεις νωρίτερα την Παρασκευή.

Οι εκπρόσωποι της UBS και της Credit Suisse αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο στόχος είναι η ανακοίνωση μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών το αργότερο μέχρι την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες. Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει ρευστή και μπορεί να αλλάξει.

Μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης θα αντιμετώπιζε την πτώση της Credit Suisse που προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή την εβδομάδα, όταν πανικόβλητοι επενδυτές πέταξαν τις μετοχές και τα ομόλογά της μετά την κατάρρευση πολλών μικρότερων αμερικανικών δανειστών. Μια ενίσχυση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα ανέστειλε για λίγο τις πτώσεις, αλλά το δράμα της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο να συνεχίσουν να φεύγουν οι πελάτες ή οι αντισυμβαλλόμενοι, με πιθανές επιπτώσεις στον ευρύτερο κλάδο.

Η κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και η Finma βρίσκονται σε στενή επαφή για να συζητήσουν περαιτέρω τρόπους σταθεροποίησης της Credit Suisse, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι ιδέες που διατυπώθηκαν περιλάμβαναν έναν διαχωρισμό της ελβετικής μονάδας της τράπεζας και μια ενορχηστρωμένη σύνδεση με τη UBS, δήλωσαν προηγουμένως άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Στελέχη της UBS και της Credit Suisse είχαν αντιταχθεί σε έναν τέτοιο οργανωμένο συνδυασμό, δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η UBS θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στη δική της αυτόνομη στρατηγική με επίκεντρο τον πλούτο και είναι απρόθυμη να αναλάβει κινδύνους που σχετίζονται με την Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η Credit Suisse αναζητά χρόνο για να δει την ανάκαμψή της μετά τη λήψη της πιστωτικής γραμμής ύψους 54 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα, είπαν.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse έπεσε σε περίπου 7,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (8 δισεκατομμύρια δολάρια), από την κορυφή του 2007 που ξεπερνούσε τα 100 δισεκατομμύρια φράγκα. Η χρηματιστηριακή αξία της UBS ανέρχεται σε 60 δισεκατομμύρια φράγκα.

Η Credit Suisse, η οποία έλκει τις ρίζες της από το 1856, έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά κρίσεων, σκανδάλων, αλλαγών στην ηγεσία και νομικών ζητημάτων. Οι ζημίες της εταιρείας ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων φράγκων πέρυσι εξαφάνισαν τα κέρδη της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι πελάτες απέσυραν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, καθώς αυξάνονταν οι ανησυχίες για την οικονομική της υγεία, και οι εκροές συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την αξιοποίηση των μετόχων σε μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 4 δισεκατομμυρίων φράγκων.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article