Airbnb: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση τιμών διανυκτέρευσης τον Ιούλιο

0
294

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα νέα για τον ελληνικό τουρισμό, που αυτή τη φορά έρχονται από τα στοιχεία που διαθέτει η δημοφιλής πλατφόρμα διαμοιρασμού Airbnb.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε τον μήνα Ιούλιο – σε σχέση με αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο πριν – η μεγαλύτερη μείωση τιμών διανυκτέρευσης στα καταλύματα Airbnb.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας αναλύσεων AirDNA, που συγκεντρώνει στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb και VRBO) για την ευρωπαϊκή αγορά, για πρώτη φορά από το Φθινόπωρο του 2022 μειώθηκε η μέση τιμή διανυκτέρευσης στην Ευρώπη.

Στην πρώτη θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 10%. Για την ακρίβεια 9,8%.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, εννιά χώρες σημείωσαν μείωση στη μέση τιμή διανυκτέρευσης στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σχέση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Η Ελλάδα (9,8%), η Κροατία (7,8%), η Ουγγαρία (6,8%), η Σουηδία (4,1%), η Πορτογαλία (2,7%), η Γαλλία (2,4%), η Νορβηγία (2,3%), η Πολωνία (1,1%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (0,4%).

Αντίθετα, αύξηση κατέγραψαν Δανία (13,8%), Αυστρία (6,9%), Γερμανία (6,4%), Ολλανδία (3,7%), Ελβετία (3,0%), Τσεχία (2,6%), Ιρλανδία (1,95%), Φινλανδία (1,4%), Βέλγιο (1,2%), Ισπανία (0,9%) και Ιταλία (0,3%).

Η Ελλάδα ήταν στην προηγούμενη έκθεση της εταιρείας, τον Ιούνιο, στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την υψηλότερη άνοδο της ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά στη ζήτηση για ταξίδια, τον Ιούλιο – τον μήνα δηλαδή που η προσφορά κορυφώνεται – δεν παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης, με τις διανυκτερεύσεις να αγγίζουν τα 57,6 εκατομμύρια (αύξηση 17,7% σε ετήσια βάση).

Παράλληλα, οι διαθέσιμες καταχωρίσεις κατέγραψαν τον προηγούμενο μήνα νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 4 εκατομμύρια στην Ευρώπη, νούμερο που δείχνει αύξηση της τάξεως του 15% σε ετήσια βάση και 5% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Επίσης, η ανθεκτικότητα της ζήτησης διατήρησε θετική την πληρότητα, η οποία κατά μέσο όρο ανήλθε στο 68% σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, σημειώνοντας αύξηση 0,3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2023.

Η ζήτηση για τους επόμενους μήνες, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του έτους είναι σε υψηλά, επίσης, επίπεδα και αυξημένη κατά 14% σε σχέση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Επί μέρους, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος καταγράφουν αύξηση 15%, ενώ οι κρατήσεις για Νοέμβριο και Δεκέμβριο δείχνουν ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε όλη την Ευρώπη θα κλείσει, τελικά, με θετικό πρόσημο.