22.1 C
Kifissia
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Aλλαγή σκηνικού και ισχυρά κέρδη στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Must read

Πλήρη αλλαγή σκηνικού έφερε στο ταμπλό της Wall Street η ανακοίνωση των αποφάσεων της Federal Reserve, με τους βασικούς δείκτες να “σβήνουν” τις αρχικές απώλειές τους, να αντιδρούν έντονα ανοδικά και να κλείνουν τελικά με ισχυρά κέρδη.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι επισπεύδει τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, ύψους 120 δισ. δολαρίων, που ξεκίνησε πέρυσι, προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία εν μέσω πανδημίας, το οποίο πρόκειται βάσει του νέου σχεδιασμού να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, αντί για τον Ιούνιο που είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Ο ταχύτερος τερματισμός του προγράμματος ανοίγει τον δρόμο στην ομοσπονδιακή τράπεζα να κινηθεί πιο δραστικά για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος -όπως τόνισε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ- θα συνεχίσει να κινείται πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed και για ένα διάστημα του 2022, με την αποκλιμάκωσή του να αναμένεται προς το τέλος του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι η Fed προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,6% το επόμενο έτος, ήτοι υψηλότερα από το 2,2% που ήταν η εκτίμησή της στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας “βλέπουν” ακόμα και τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάση κάθε φορά, έως το τέλος του επόμενου έτους, από το τρέχον σχεδόν μηδενικό επίπεδο του 0%-0,25% που βρίσκεται το επιτόκιο αναφοράς της. Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι το επιτόκιο αναφοράς θα αυξηθεί στο 0,90% έως το τέλος του 2022, με τις αυξήσεις να συνεχίζονται το 2023 ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 1,6% και στη συνέχεια στο 2,1% το 2024, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός και να επανέλθει κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

“Οι οικονομικές εξελίξεις και οι αλλαγές όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας δικαιολογούν αυτήν την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής, η οποία θα συνεχίσει να παρέχει την κατάλληλη στήριξη στην οικονομία”, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ, εξηγώντας την απόφαση της Fed, προσθέτοντας, πάντως, ότι συνεχίζει να υπάρχει μια αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Η Fed, εξάλλου, εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος θα ανέλθει στο 4%, ήτοι η οικονομία θα τρέξει με ταχύτερο ρυθμό από το 3,8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει στο 3,5%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η αλλαγή του σκηνικού που επέφερε η ανακοίνωση των αποφάσεων της Fed αποδίδεται στο γεγονός ότι εξάλειψε έναν από τους παράγοντες αβεβαιότητας που “βάρυναν” την επενδυτική διάθεση το προηγούμενο διάστημα. Αβεβαιότητα που αφορούσε το τι σκοπεύει να κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα με τα επιτόκια.

Άλλωστε, η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την επίσπευση του tapering, ενώ προέβλεπε τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Δείκτες – Στατιστικά

Έτσι, στο ταμπλό, οι βασικοί δείκτες “έσβησαν” τα κέρδη που κατέγραφαν αρχικά εν αναμονή των ανακοινώσεων και έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοσή του σε ημέρα ανακοινώσεων της Fed σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πρόσθεσε 383 μονάδες και έκλεισε 1,08% υψηλότερα, στις 35.927,43 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό του, σημειώνοντας άνοδο 1,64% στις 4.710,19 μονάδες. Κέρδη 2,15% κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq, που έκλεισε στις 15.565,60 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 23 έκλεισαν με κέρδη και μόλις επτά τερμάτισαν με αρνητικό πρόσημο. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η Cisco Systems (+3,74%), ακολουθούμενη από την UnitedHealth (+3,15%) και την Apple (+2,85%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Nike (-0,94%), JPMorgan (-0,85%) και Chevron (-0,64%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις λιανικές πωλήσεις δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε μια ανησυχητική ένδειξη ότι οι καταναλωτές ενδεχομένως να περιορίζουν τις αγορές τους εν μέσω του ράλι του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, η συνολική αξία των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 1,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 0,8%.

Πιο ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία της New York Fed για την μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες ενισχύθηκε στις 31,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από 30,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν να υποχωρήσει στις 25 μονάδες σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article