Αρχίζουν και «κουράζουν» τα McDonald’s στην Ελλάδα! Τα νούμερα που καταρρέουν και τα καταστήματα που κλείνουν

0
224

Είναι προφανές πλέον ότι το προϊόν δεν τραβάει και κυρίως η νεολαία έχει γυρίσει την πλάτη σε άλλα brand.

Δεν μπορώ να μη σταθώ στην ειρωνεία των αριθμών. Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι σταμάτησα, σε ένα κατάστημα McDondal’s για να καλύψω – προσωρινά τουλάχιστον- τον κορεσμό μου. Κοιτούσα τον κόσμο που ήταν στο μαγαζί και παρατηρούσα αφήνοντας την σκέψη μου να βγάλει μερικά συμπεράσματα.

 

Η McDonald’s στην Ελλάδα — αυτή η αλυσίδα που κάποτε επένδυε επιθετικά, που διαλαλούσε επιτυχίες και αναπτυξιακά σχέδια — έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2025 με… ζημιές. Ναι, ζημιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Premier Capital, της εταιρείας που έχει τα McDonald’s στην Ελλάδα, οι πωλήσεις έπεσαν στα €51,44 εκατ. από €52,32 εκατ. πέρυσι, αλλά το πρό φόρων αποτέλεσμα μετατράπηκε από κέρδη €853 χιλ. σε ζημιές €2,06 εκατ.. Δηλαδή, κάτι δεν «ψήνεται» σωστά.

Η Ελλάδα, βέβαια, παραμένει η δεύτερη πιο δυνατή αγορά του ομίλου (14% του συνολικού τζίρου), πίσω από τη Ρουμανία που κρατά τα σκήπτρα. Μόνο που πίσω από τα ποσοστά, κρύβεται μια πιο πικρή αλήθεια: τα McDonald’s εδώ δείχνουν κουρασμένα.

Αντί για επέκταση, βλέπουμε… συρρίκνωση. Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για 50 εστιατόρια μέχρι το 2028, το δίκτυο μειώνεται σε 34 καταστήματα, αφού ένα θα κλείσει φέτος «λόγω κακής απόδοσης». Και να σκεφτεί κανείς ότι το τελευταίο άνοιγμα έγινε… πέρυσι το Νοέμβριο.

Από το 2011, η Premier Capital έχει επενδύσει πάνω από €50 εκατ. σε νέα καταστήματα και ανακαινίσεις. Όμως, η φετινή χρονιά δείχνει ότι το fast food δεν είναι πια και τόσο “fast” στην ανάπτυξη. Το νέο κέντρο διανομής στον Ασπρόπυργο, επένδυση €6,5 εκατ., μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας — αλλά δύσκολα θα ψήσει ξανά την αγορά που έχει αρχίσει να χάνει την όρεξή της.

Η αλλαγή στη διοίκηση, με τον Vladimir Janevski να αντικαθιστά τη Simona Mancinelli, δείχνει μια προσπάθεια επανεκκίνησης. Αλλά πόσο μπορεί να αλλάξει η συνταγή; Από τη Βόρεια Μακεδονία στις Βαλτικές και τώρα στην Ελλάδα, ο νέος επικεφαλής φέρνει εμπειρία – όμως η αγορά εδώ έχει τις δικές της ιδιομορφίες: υψηλό κόστος, ασταθή καταναλωτική συμπεριφορά, πληθωρισμό που καίει το πορτοφόλι των πελατών.

Και ενώ ο όμιλος Premier Capital συνολικά καμαρώνει για αύξηση πωλήσεων 8,6% στα €369 εκατ., η κερδοφορία του κάνει βουτιά. Από €27 εκατ. πρό φόρων κέρδη πέρυσι, φέτος έπεσαν στα €19,2 εκατ. Καθαρά κέρδη; Μείον 40%.

Για το σύνολο του 2025, προβλέπουν πωλήσεις €775 εκατ., αλλά μικρότερα κέρδη. Με λίγα λόγια, περισσότερη δουλειά για λιγότερα αποτελέσματα.

Η McDonald’s, κάποτε συνώνυμη του “εύκολου κέρδους” και του “σίγουρου franchise”, δείχνει πως πλέον δεν έχει την ίδια συνταγή επιτυχίας. Οι επενδύσεις συνεχίζονται, αλλά τα αποτελέσματα δεν τη δικαιώνουν. Και όσο οι τιμές ανεβαίνουν, τα burger φουσκώνουν στις βιτρίνες και οι πελάτες μειώνονται, η ερώτηση είναι μία:
Μήπως ο χρυσός θόλος έχασε τη λάμψη του;