Home ΚΟΣΜΟΣ Τέταρτη συναπτή εβδομάδα κερδών για τον Dow

Τέταρτη συναπτή εβδομάδα κερδών για τον Dow

0

Με εμφατικά ανοδικό τρόπο έκλεισαν την εβδομάδα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, ξεπερνώντας τον σκόπελο της Amazon και των αδύναμων οικονομικών στοιχείων που ανακοίνωσε και εστιάζοντας στα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, που έδειξαν μια μικρή έστω επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων και σταθερή καταναλωτική δυναμική.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με κέρδη 828,52 μονάδων ή 2,59%, στις 32.861,80 μονάδες, με τον  ευρύτερο S&P 500 να προσθέτει 93,76 μονάδες ή 2,46%, στις 3.901,06, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 309,78 ή 2,87%, στις 11.102,45 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός S&P 500 είδε κέρδη 3,9%, ο Dow 5,7% και ο Nasdaq 2,2%. Πρόκειται για το καλύτερο σερί για τον Dow από τις πέντε συναπτές εβδομάδες ανόδου που έκλεισαν τον κύκλο τους τον Νοέμβριο του 2021. Ο βιομηχανικός δείκτης βαδίζει προς τον καλύτερο μήνα του από τον Ιανουάριο του 1976.

Τα αδύναμα αποτελέσματα των κολοσσών της τεχνολογίας Microsoft, Alphabet και Meta οδήγησαν πολλούς επενδυτές μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εγκαταλείψουν τις συγκεκριμένες μετοχές και να κινούνται προς άλλες, οι οποίες αναμένεται να επωφεληθούν από την ανοδική πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, όπως αυτή διεφάνη από τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου τα οποία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

“Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν ήταν στην πραγματικότητα και τόσο άσχημα. Τα εταιρικά αποτελέσματα δεν ήταν εκπληκτικά, δεν ήταν όμως και τραγικά”, σημειώνει η Megan Horneman, επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην Verdence. “Όταν έχεις αυτή τη μέση κατάσταση, οι αγορές μετοχών ευνοούνται”, τονίζει.

Η Amazon είδε τη μετοχή να καταγράφει απώλειες 6,8%, μετά την ανακοίνωση από την εταιρεία χαμηλότερων του αναμενομένου εσόδων για το γ’ τρίμηνο και κατώτερου των προσδοκιών guidance για το τρέχον δ’ τρίμηνο.

Η Apple, παρά την αρχική απογοήτευση για τα χαμηλότερα του αναμενομένου έσοδα από πωλήσεις iPhone, είδε τη μετοχή της να κινείται εμφατικά ανοδικά κατά 7,5%, καθώς έσοδα και κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Η μετοχή της Apple, όπως και άλλων ισχυρών παικτών όπως η Intel, αποτέλεσαν ισχυρό πάτημα για τους επενδυτές σε έναν ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο το τελευταίο διάστημα κλάδο, όπως εκείνος της τεχνολογίας, εκτίμησε ο Jay Hatfield, CEO της Infrastructure Capital Management. Ώθηση, σύμφωνα με τον ίδιο, έλαβε η αγορά και από τους κολοσσούς του πετρελαίου, Chevron και Exxon Mobil, μετά τα ισχυρότερα του αναμενομένου αποτελέσματά τους για το γ’ τρίμηνο.

Η αγορά έλαβε ώθηση από την ανακοίνωση του δομικού δείκτη καταναλωτικών δαπανών για τον Σεπτέμβριο, με αύξηση 0,5% σε μηνιαία και 5,1% σε ετήσια βάση, κοντά στις προσδοκίες της αγοράς. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντιλό δείκτη για τη μέτρηση του πληθωρισμού από πλευράς της Federal Reserve.

Οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα διατηρήσουν την επόμενη εβδομάδα την αποφασιστικά “γερακίσια” στάση τους, θέτοντας τις βάσεις για την αύξηση επιτοκίων στο 5% έως τον Μάρτιο του 2023, γεγονός που φαίνεται πιθανό να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, δήλωσαν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα επιτόκια προβλέπεται σύμφωνα με την έρευνα να αυξηθούν άλλη μισή μονάδα τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις δύο επόμενες συνεδριάσεις. Οι προβλέψεις της Fed που δημοσιεύθηκαν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έδειχναν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν το 4,4% φέτος και το 4,6% το επόμενο έτος, πριν από τη μείωση το 2024.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Fed είναι αποφασισμένη να μην κάνει στροφή πολύ σύντομα, καθώς η τράπεζα προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμίο που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών. Η κίνηση προς ένα υψηλότερο ποσοστό θα αντανακλούσε την αύξηση των τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, η οποία ήταν θερμότερη του αναμενόμενου για τους δύο τελευταίους μήνες. Η έρευνα μεταξύ 40 οικονομολόγων διεξήχθη την περίοδο 21-26 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 29 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και μόλις 1 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Intel, Apple, Honeywell, ενώ απώλειες κατέγραψε μόνον εκείνη της Dow Inc.

ΗΠΑ: Οι καταναλωτικές δαπάνες ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να διογκώνονται, διατηρώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη φορά φέτος.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα και έδειξαν αύξηση των δαπανών κατά 0,6% αντί για 0,4% που είχε αναφερθεί προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,4%.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονταν στην προκαταρκτική έκθεση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου της Πέμπτης, η οποία έδειξε ότι η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει μετά από συρρίκνωση το α’ εξάμηνο του έτους, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του περασμένου τριμήνου κατά 2,6% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών επιβραδύνθηκε σε 1,4% από το 2% του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου. Η εγχώρια ζήτηση το περασμένο τρίμηνο ήταν η ασθενέστερη των τελευταίων δύο ετών.

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Μάρτιο στο σημερινό εύρος 3% έως 3,25%.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα μετά από παρόμοια αύξηση τον Αύγουστο. Στους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης PCE αυξήθηκε κατά 6,2%, αντιστοιχώντας στην άνοδο του Αυγούστου.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων παραγόντων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης PCE σημείωσε άνοδο 0,5% μετά από αύξηση με το ίδιο ποσοστό τον Αύγουστο. Ο λεγόμενος δομικός δείκτης PCE αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, μετά από αύξηση 4,9% τον Αύγουστο.

Η Fed παρακολουθεί τους δείκτες PCE για την επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%. Άλλες μετρήσεις του πληθωρισμού τρέχουν πολύ υψηλότερα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

Exit mobile version