Μικρά κέρδη και νέα ρεκόρ στη Wall Street

0
78

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης ο S&P 500 και ο Nasdaq μετά τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και τις δηλώσεις ενός αξιωματούχου της Federal Reserve ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί στο μέτωπο της απασχόλησης πριν η κεντρική τράπεζα ξεκινήσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών σε 20 μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο το περισσότερο σε πάνω από 15 χρόνια, συνεχίζοντας το ράλι των προηγούμενων μηνών. 

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P/Case Shiller για τις 20 μητροπολιτικές περιοχές κέρδισε 14,9% για τους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από τον Δεκέμβριο του 2005. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για άνοδο 14,5%.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,6% από τον Μάρτιο, έναντι της εκτίμησης για αύξηση 1,7%.

Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην οικονομία σημείωσε άλμα τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020.

Ειδικότερα, ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στο 127,3 τον Ιούνιο από 120 τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της WSJ τοποθετούσαν τον δείκτη στις 118,7 μονάδες. Ο δείκτης έχει συμπληρώσει έξι μήνες ανόδου.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 9,02 μονάδες ή 0,03% και έκλεισε στις 34.292,29 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε επίσης 0,03% στις 4.291,80 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 27,83 μονάδες ή 0,19% και σκαρφάλωσε στις 14.528,33 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 12 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Nike με κέρδη 3,59 δολ. ή σε ποσοστό 2,36% στα 155,95 δολ. και ακολούθησαν Home Depot στα 318,24 δολ. με άνοδο 1,26% και Apple με κέρδη 1,15% στα 136,33 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Boeing (-1,75%), Walt Disney (-1,50%) και Intel (-1,27%).

Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσε σήμερα και μια συνέντευξη του προέδρου της Richmond Fed, Thomas Barkin μετά τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Federal Reserve θα πρέπει να προσέχει τον πληθωρισμό και να παρακολουθεί στενά τις τιμές.

Ο Thomas Barkin δήλωσε ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμό, η αμερικανική αγορά εργασίας δεν είναι ακόμα κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θέλει να δει περαιτέρω πρόοδο πριν η κεντρική τράπεζα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων. “Νομίζω ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε στο μέτωπο της απασχόλησης”, δήλωσε σε συνέντευξη στο MNI Market News.

Θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος πριν αρχίσει ο περιορισμός των αγορών ομολόγων, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Richmond Fed, παρά την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από τον επίσημο στόχο του 2%. Η Fed έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις αγορές με ρυθμό τα $120 δισ. το μήνα μέχρι να διαπιστώσει “σημαντική περαιτέρω πρόοδο” στον στόχο για μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό κοντά στο 2%.  

“Νομίζω πλέον μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε σημειώσει σημαντική περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό”. Αλλά στην απασχόληση “υπάρχει πρόοδος, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι σημαντική περαιτέρω πρόοδος”, ανέφερε. 

Ο Barkin έχει δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed φέτος. 

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η United Airlines Holdings Inc. ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 270 νέα αεροσκάφη Boeing και Airbus για τον στόλο της, στη μεγαλύτερη παραγγελία στην ιστορία της. 

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Morgan Stanley ανακοίνωσε χθες ότι θα διπλασιάσει το τριμηνιαίο της μέρισμα στα 70 cents ανά μετοχή από 35 cents ανά μετοχή και θα αυξήσει τις επαναγορές ιδίων μετοχών. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ