Home ΚΟΣΜΟΣ Με “φόρα” ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street

Με “φόρα” ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street

0

Με την τεχνολογία να διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο, η Wall Street έδωσε συνέχεια στο ράλι της Παρασκευής καθώς οι επενδυτές περιμένουν άλλο ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες με την ελπίδα η εταιρική κερδοφορία να δείξει αντοχές, παρά το ιδιαίτερα προκλητικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Ο τεχνολογικός Nasdaqκ σημείωσε άλμα 2% σήμερα μετά το ράλι της Παρασκευής σε ποσοστό 2,7% που τον οδήγησε σε ανοδικό έδαφος για την εβδομάδα, με κέρδη 0,6%. Στα υψηλά της ημέρας ο τεχνολογικός δείκτης βρέθηκε να κερδίζει 2,6% καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στον κλάδο που γνώρισε μαζικές απώλειες το περασμένο έτος.

Με τα στελέχη της Federal Reserve να μπαίνουν σε περίοδο απαγόρευσης δηλώσεων ενόψει της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας στις 31 Ιανουαρίου – 1η Φεβρουαρίου, το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων που αναμένεται να λάβουν καταιγιστικό ρυθμό τις επόμενες ημέρες.

Βαριά ονόματα της αμερικανικής οικονομίας όπως οι General Electric, GE, Johnson & Johnson, Microsoft, Tesla, Verizon Communications, International Business Machines και Intel θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα τα αποτελέσματα τους για το προηγούμενο τρίμηνο. Από τις 57 εταιρείες του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα τα αποτελέσματα τους το 63% κατάφερε να ανακοινώσει καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη, σύμφωνα με την Refinitiv.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 254,07 μονάδες ή 0,76% και έκλεισε στις 33.629,56 μονάδες, ενώ ο S&P 500 πρόσθεσε 47,20 μονάδες ή 1,19% στις 4.019,81 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 223,98 μονάδες ή 2,01% και έκλεισε στις 11.364,41 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οι 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οκτώ με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Intel με άλμα 1,05 δολ. ή 3,59% και κλείσιμο στα 30,27 δολ. και ακολούθησαν η Salesforce με κέρδη 4,62 δολ. ή σε ποσοστό 3,05% στα 155,87 δολ. μετά από δημοσίευμα της WSJ ότι η Elliott Management Corp. έκανε μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων στην εταιρεία και η Apple με άνοδο 2,35% στα 141,11 δολ.

Οι  μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Procter & Gamble (-1,34%), η Verizon Communications (-0,93%) και η Amgen (-0,86%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της Evoqua Water Technologies σημείωσαν άλμα 15,2% στον απόηχο της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρείας από την Xylem Inc. με ανταλλαγή μετοχών. Στον αντίποδα, οι μετοχές της Xylem έχασαν σχεδόν 8%.

Στα μάκρο της ημέρας, ένας δείκτης για τη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε για 10ο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, ένδειξη ότι η οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνει μετά τις επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve στο πλαίσιο της προσπάθειας της να θέσει υπό έλεγχο των πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (Leading Economic Index) του Conference Board υποχώρησε 1,0% τον Δεκέμβριο μετά την καθοδικά αναθεωρημένη πτώση του Νοεμβρίου κατά 1,1%. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για υποχώρηση του δείκτη κατά 0,7% σε δημοσκόπηση του Reuters.

“Ο δείκτης υποχώρησε και πάλι σημαντικά τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας να δείχνει ύφεση για την αμερικανική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο”, ανέφερε ο Ataman Ozyildirim, οικονομολόγος του Conference Board.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα στραφεί εξάλλου την Πέμπτη στην πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο, με τους αναλυτές να περιμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,6% από 3,2% το τρίτο τρίμηνο.  Το οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας περιλαμβάνει ακόμα τον δείκτη τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης την Παρασκευή που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη της Federal Reserve για τον πληθωρισμό.

Exit mobile version