Home ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η επόμενη ημέρα του deal Ελλάκτωρ – Motor Oil

Η επόμενη ημέρα του deal Ελλάκτωρ – Motor Oil

0

Ενα από τα μεγαλύτερα deals στον τομέα των κατασκευών και της ενέργειας με πολλαπλές προεκτάσεις σηματοδοτεί η είσοδος της Motor Oil στον όμιλο Ελλάκτωρ.

Για τον Ελλάκτωρα, όπως ανέφεραν στελέχη του Ομίλου “οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον Όμιλο, καθώς η είσοδος της Motor Οil, ενός ισχυρού μετόχου, με παράλληλη παρουσία της Reggeborgh Invest, ενός διεθνούς θεσμικού επενδυτή, εγγυάται τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Η παρουσία ισχυρών μετόχων στην εταιρεία, η εσωτερική νηνεμία και η ισχυροποίηση του management αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για ένα καλύτερο μέλλον στον Όμιλο”.

Άλλωστε η διαμάχη που επικρατούσε στο εσωτερικό του Ομίλου μεταξύ των Ολλανδών της Reggeborgh και των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου με εκατέρωθεν μηνύσεις, εξώδικα κλπ, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στοίχισαν τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Το deal

Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη η Motor Oil αποκτά το ποσοστό των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου, ήτοι το 29,87% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην τιμή των 1,75 ευρώ/μετοχή (αντιπροσωπεύει premium 20% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής), με το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 182 εκατ. ευρώ.

Η Reggeborgh διατηρεί το ποσοστό της στον Ομιλο με 106 εκατ. μετοχές, με τη Motor Oil να αποκτά 104 εκατ. μετοχές η οποία ωστόσο σημειώνεται πως δεν προτίθεται να αγοράσει περαιτέρω μετοχές σε τυχόν δημόσια προσφορά. Παράλληλα διατηρεί δικαιώματα μειοψηφίας στον Όμιλο Ελλάκτωρ έχοντας δυνατότητες υποστήριξης του γενικού επιχειρησιακού πλάνου και του management. Μετά το πέρας δύο ετών η Motor Oil έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές.

Σύσταση νέας εταιρείας – Στα 750 εκατ. ευρώ η συμμετοχή της Motor Oil

Η συμφωνία για την είσοδο της Motor Oil στον Ελλάκτωρα περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας εταιρείας στην οποία θα υπαχθεί το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελλάκτωρ. Η συμφωνία  συμπεριλαμβάνει όσα έργα είναι ήδη σε λειτουργία, και όσα είναι υπό ανάπτυξη.

H συνολική αξία της νέας εταιρείας θα ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, με τη Motor Oil να αποκτά το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου, καταβάλλοντας το ποσό των 750 εκατ. ευρώ, με τον Όμιλο Ελλάκτωρ να διατηρεί το 25%.

Με αυτή τη συμφωνία ο Όμιλος Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα (493MW Ομίλου Ελλάκτωρ και 280 MW Ομίλου Motor Oil) και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Ελλάκτωρ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας μέσω ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχοντας 493MW, 24 αιολικά πάρκα, 1 μικρό υδροηλεκτρικό και 1 φωτοβολταϊκό.

Εκτός από τα εγκατεστημένα έργα, έχουν προχωρήσει οι άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία (137 MW), πιστοποιητικά παραγωγής για δύο συστήματα ενεργειακής αποθήκευσης (BESS) ισχύος 360 MW, υπάρχει διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ και συμφωνία αγοράς αιολικού πάρκου (18,4 MW – ώριμη άδεια).

Οι στόχοι του ομίλου είναι να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ στις ΑΠΕ κατά 730 MW μέχρι το 2025, με στόχο έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 1,2 GW.

Πλήρης εξόφληση του ομολόγου

Απο τα 750 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η Ελλάκτωρ από τη Motor Oil για το 75% της νέας εταιρείας ενέργειας, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση του ακριβού, από επιτοκιακής άποψης, ομολόγου ύψους 670 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί το 2019, και το οποίο είχε συναφθεί με επιτόκιο 6,4% με ημερομηνία λήξης το 2024 και για το οποίο μπήκαν ως ενέχυρο η Ακτωρ Παραχωρήσεις, η μητρική Ελλάκτωρ (άρα ουσιαστικά ο Κλάδος των Αιολικών λόγω της απορρόφησης της ΕΛ.ΤΕΧ.ΑΝΕΜΟΣ) και η ΗΛΕΚΤΩΡ, δηλαδή η διαχείριση απορριμμάτων.

“Είναι ένα μεγάλο ομόλογο με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Το ομόλογο είναι περίπου στη μέση της διάρκειάς του επομένως τελειώνει το τέλος του 2024. Προφανώς υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης αλλά έχουμε πολύ χρόνο. Θα δούμε τις εξελίξεις”, είχε δηλώσει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ευθύμιος Μπουλούτας.

Το θέμα του ακριβού ομολόγου, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή μέσα στον σχεδιασμό των Ολλανδών της Reggeborgh για την επόμενη ημέρα του κατασκευαστικού Ομίλου.

Στα 1,75 ευρώ η δημόσια πρόταση

Λίγο μετά την ανακοίνωση του deal Ελλάκτωρ – Motor Oil η Reggeborg Invest BV ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης προς όλους τους μετόχους που κατέχουν κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Ελλάκτωρ, έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά. Σημειώνεται ότι επισήμως οι Ολλανδοί ελέγχουν περί το 31%, πλέον η Motor Oil είναι κοντά στο 30%, το Atlas Fund γύρω στο 10%, περί το 4% ελέγχει ο εφοπλιστής Διαμαντίδης και μικρότερα ποσοστά κατέχουν θεσμικά και ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες αλλά και ιδιώτες.

Η αποχώρηση των Καϋμενάκη – Μπάκου – Πού θα επενδύσουν

Τους λόγους για τους οποίους αποεπένδυσαν από τον Ελλάκτωρα αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης με την οποία ενημέρωναν για την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ.

Οπως εξηγούσαν: “H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.  Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από  Motor Oil  κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία”.

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες κ.κ. Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου “δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη”.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο επιχειρηματίες επιθυμούν να επενδύσουν σε άλλο κατασκευαστικό Όμιλο, με παρουσία τόσο στον κλάδο της κατασκευής όσο και της ενέργειας. Πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Capital.gr επιβεβαίωσαν τη συγκεκριμένη πρόθεση των δύο εφοπλιστών, διευκρινίζοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι οριστικό.

Exit mobile version