Home ΚΟΣΜΟΣ Απώλειες για S&P 500 και Nasdaq εν αναμονή πληθωρισμού και Fed

Απώλειες για S&P 500 και Nasdaq εν αναμονή πληθωρισμού και Fed

0

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, μετά από τρεις ημέρες “ράλι”, το οποίο εν πολλοίς οφειλόταν στον καθησυχασμό σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, χάνοντας 0,06 μονάδες, στις 35.754,69 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 33,76 μονάδες ή 0,72%, στις 4.667,45, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 269,6 μονάδες ή 1,71%, στις 15.517,40.

Μια ήπια πτώση θεωρείτο αναμενόμενη μετά τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων, μετά την ευφορία για τις εξελίξεις γύρω από την Covid-19, που δε φαίνεται να δημιουργούν δομικές αλλαγές επί τα χείρω στην οικονομική δραστηριότητα.

“Θεωρούμε ότι ο Covid βρίσκεται ακόμη στο επίκεντρο του αφηγήματος των επενδυτών”, αναφέρει ο Greg Bassuk, CEO της AXS Investments. “Έτσι, νομίζουμε ότι οι επενδυτές δεν παίρνουν απλώς μια ανάσα, αλλά πολλά μάτια στρέφονται στα οικονομικά στοιχεία που αναμένονται και στην επίδραση που θα έχουν στις κινήσεις της Fed”, τονίζει.

Πολλές από τις μετοχές οι οποίες συνδέονται με τον κλάδο ταξιδιού, οι οποίες ηγήθηκαν των κερδών νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, κινούνται πτωτικά. Οι μετοχές των Carnival και Norwegian Cruise Line έχασαν περί το 1,6%. Οι μετοχές των εταιρειών διαδικτυακών κρατήσεων για ταξιδιωτικούς σκοπούς, όπως η Expedia και η Booking, επίσης σημείωσαν απώλειες 1,5% και 1,7% αντίστοιχα.

Οι μετοχές των αεροπορικών κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα, με τη United να χάνει 1,7% και την American Airlines 0,4%, αφού η τελευταία ανακοίνωσε ότι μειώνει τις προγραμματισμένες πτήσεις της. Αιτία είναι η καθυστέρηση παραδόσεων νέων αεροσκαφών τύπου Dreamliner από την Boeing, με τη μετοχή της τελευταίας να υποχωρεί επίσης κατά 1,6%.

Οι κινήσεις στο ταμπλό ήρθαν μία ημέρα πριν την ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ των στοιχείων για τον πληθωρισμό (τιμές καταναλωτή) τον Νοέμβριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του δικτύου Dow Jones αναμένουν αύξηση του δείκτη CPI σε ετήσια βάση κατά 6,7%. Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Ιούνιο του 1982.

Οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, αναμένεται να αντιδράσουν στον υψηλό πληθωρισμό ανακοινώνοντας, την ερχόμενη εβδομάδα, την ταχύτερη απόσυρση των διευκολυντικών μέτρων που έχουν θέσει σε κίνηση από την έναρξη της πανδημίας.

Αρχικά θα διπλασιάσουν το ποσό της μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων από τη Fed, με το taper να φθάνει τα 30 δισ. δολ.. Η κίνηση αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για αύξηση επιτοκίων ακόμη και την άνοιξη του 2022, στην τελευταία μιας σειράς στροφών στη νομισματική πολιτική επί της προεδρίας του Jerome Powell.

Σύμφωνα με την Bank Of America, μολονότι ο κορονοϊός είναι εδώ για να μείνει, “η ενδημική του φάση, στην οποία η μόλυνση των ανθρώπων θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά οι θάνατοι, τα lockdown και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα είναι σπάνια φαινόμενα, πλησιάζει”.

Ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής της Oanda, ανέφερε ότι η αγορά αναμένει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την επίδραση που θα έχουν στη νομισματική στρατηγική της Fed.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow,  12 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 18 με αρνητικά. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Walmart και Visa, ενώ των απωλειών εκείνες των Intel, Boeing και Nike.

Μάκρο

Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ – στην εβδομάδα μετά την περίοδο της Ημέρας των Ευχαριστιών – υποχώρησαν σε χαμηλό 52 ετών, αντανακλώντας τη μεγάλη απροθυμία των εταιρειών να απολύσουν εργαζομένους εν μέσω της μεγαλύτερης έλλειψης εργατικού δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 43.000 στις 184.000 στην εβδομάδα που έληξε στις 4 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Το προηγούμενο χαμηλότερο επίπεδο είναι στις 182.000 στην εβδομάδα έως τις 6 Σεπτεμβρίου του 1969. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 211.000, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones.

Αν και υπάρχουν πολλές ελεύθερες θέσεις εργασίας, ένα μεγάλο μέρος της μείωσης φάνηκε να οφείλεται σε ζητήματα που σχετίζονται με την περίοδο των εορτών. Η διαδικασία της κυβέρνησης για την προσαρμογή των αιτήσεων στις εποχικές ανάγκες δημιουργεί μερικές φορές στρεβλώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ο πραγματικός αριθμός των αιτήσεων, για παράδειγμα, αυξήθηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα και πλησίασε τις 300.000.

Οι αιτήσεις μπορεί να παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα από την Ημέρα των Ευχαριστιών έως την Πρωτοχρονιά λόγω των εποχικών προσλήψεων. Οι εταιρείες προσλαμβάνουν πολλούς εργαζόμενους τους τελευταίους μήνες του έτους και τους αφήνουν να φύγουν μετά τις εορτές.

Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χαμηλός και πιθανόν να μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Οι εταιρείες δεν θέλουν να απολύσουν κανέναν εργαζόμενο εκτός παρά μόνο ως έσχατη λύση, επειδή ενδέχεται να μην μπορέσουν να βρουν αντικαταστάτες. Υπάρχουν – σχεδόν ρεκόρ – 11 εκατ. θέσεις εργασίας, αλλά όχι αρκετά άτομα για να τις καλύψουν.

Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα  αυξήθηκαν κατά 38.000 σε 1,95 εκατομμύρια και εξακολουθούν να κυμαίνονται σε χαμηλά, προ – πανδημίας, επίπεδα.

Exit mobile version