Home ΑΓΟΡΑ Από τρεις ιστοσελίδες η συμμορία πωλούσε μαϊμού Prada – Είχε τζίρο 1,5...

Από τρεις ιστοσελίδες η συμμορία πωλούσε μαϊμού Prada – Είχε τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ

0

Πρόκειται για ιστότοπους μεγάλης επισκεψιμότητας χάρη στους οποίους η εγκληματική οργάνωση έκανε τζίρο άνω του 1,5 εκατ. ευρώ αποστέλλοντας πάνω από 23.000 δέματα με επώνυμα απομιμητικά προϊόντα. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr, από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διαχειρίζονταν τον ιστότοπο εμπορίας, κυρίως υποδημάτων και ενδυμάτων με την επωνυμία sneakersfactory.gr.

To εν λόγω site διεγράφη την 06/06/2022 από την Ε.Ε.Τ.Τ έπειτα από σχετική εντολή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δεδομένων Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου κατόπιν υποβολής πλήθους καταγγελιών από πολίτες για απάτη. Όμως η εγκληματική οργάνωση δεν πτοήθηκε και μέσα σε χρόνο μηδέν δημιούργησε ένα δεύτερο site, το sneaker-store.gr διαθέτοντας προς πώληση επώνυμα προϊόντα οίκων μόδας. Ένα τρίτο site που προωθούσε επώνυμα «μαϊμού» υποδήματα και απέφερε μεγάλα κέρδη στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν το shoessales.gr με το πρόσχημα της έκπτωσης αυτών έως και 40% της αρχικής τους τιμής.

Τα κέρδη και ο τρόπος δράσης

Τα κέρδη που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση πιστώνονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς εξίσου εικονικών εταιρειών-μαϊμού. Εκεί κατέληγαν οι αντικαταβολές των καταναλωτών που εισέπραττε για λογαριασμό της συμμορίας ένα υποκατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών στην Κηφισιά. Αλλά το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι στο 1,5 εκατ. ευρώ που απέσπασε η σπείρα δεν υπολογίζονται τα κέρδη από τις αυτοπρόσωπες, απευθείας παραλαβές των παραγγελιών από χιλιάδες άλλους πελάτες.

Οι περισσότερες παραδόσεις γίνονταν σε καλές περιοχές της Αθήνας, φερ’ ειπείν στο Κολωνάκι ,στη Γλυφάδα και την Κηφισιά, ακόμη και σε ορισμένα καταστήματα στα εν λόγω μέρη, οι ιδιοκτήτες των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να τα πλάσαραν στην πελατεία τους.

Το κουβάρι αυτής της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν υπήρξαν τρεις καταγγελίες ιδιωτών στην υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας. Οι δύο ήταν επώνυμες και η τρίτη ανώνυμη. Ωστόσο όλοι οι καταγγέλλοντες είχαν προβεί σε ηλεκτρονική παραγγελία επώνυμων υποδημάτων, τα οποία διαφημίζονταν σαν αυθεντικά σε δημοφιλές ηλεκτρονικό κατάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν παπούτσια Nike, τα οποία πωλούνταν προς 80 ευρώ το ζευγάρι και οι πελάτες πλήρωναν με αντικαταβολή για να τα παραλάβουν. Σημειώνεται ότι οι παραγγελίες δεν συνοδεύονταν από κάποιο νόμιμο παραστατικό. Σε μία περίπτωση η παράδοση έγινε από courier και σε κάποια άλλη το πακέτο παρέδωσε ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, ο οποίος δεν ήταν υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά ζήτησε παραπάνω χρήματα από τον πελάτη για να το παραδώσει.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτές οι παρατυπίες προκάλεσαν υποψίες σε ορισμένους πελάτες, οι οποίοι δεν δίστασαν να καταφύγουν στις αστυνομικές αρχές και να καταγγείλουν ότι έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης. Κατ’ αυτό τον τρόπο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν επιπλέον 8 άτομα τα οποία είχαν αναφέρει σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. την υποψία ότι τα επώνυμα προϊόντα που τους είχαν παραδοθεί ήταν αμφιβόλου γνησιότητας.

Exit mobile version