• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
      • Μαρούσι
        • Διόνυσος
          • Λυκόβρυση – Πεύκη
  • ΓΝΩΜΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • LIFESTYLE
    • Ζωοφιλία
    • Ταξίδι
    • Συνταγές
  • ΕΞΟΔΟΣ
  • ΑΓΟΡΑ
Polis 24
  • 17 Ιανουαρίου, 2021
Polis 24

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
      • Μαρούσι
        • Διόνυσος
          • Λυκόβρυση – Πεύκη
  • ΓΝΩΜΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • LIFESTYLE
    • Ζωοφιλία
    • Ταξίδι
    • Συνταγές
  • ΕΞΟΔΟΣ
  • ΑΓΟΡΑ
  • Follow
    • Facebook
    • Youtube
Home
ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακή δίκη και ανάκριση με τηλεδιάσκεψη

4 Ιανουαρίου, 2021 Featured, ΕΛΛΑΔΑ comments

Ψηφιακή δίκη και ανάκριση με τηλεδιάσκεψη

του Παναγιώτη Στάθη

Ψηφιακές δίκες, δηλαδή δίκες μέσω τηλεδιάσκεψης από τις φυλακές και ανακρίσεις με τον κατηγορούμενο σε απόσταση, έχει το μενού της επόμενης μέρας για τη Δικαιοσύνη. Σε αυτά θα προστεθεί και η ηλεκτρονική παρακολούθηση των πινακίων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, περιέγραψε πρόσφατα το ψηφιακό περιβάλλον ως την επόμενη μέρα της Δικαιοσύνης, μια μέρα βέβαια που έχει αργήσει πολύ να έρθει.

Το πρόγραμμα αυτό θα εισφέρει δίκες από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης, αξίας 16,7 εκατ. ευρώ και έχει ως στόχο την εγκατάσταση ηλεκτρονικού δικτύου σε δικαστήρια και φυλακές.

Περιέγραψε μάλιστα την “..εγκατάσταση 250 σταθερών και 151 κινητών συστημάτων τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σε σωφρονιστικά καταστήματα, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που νομοθετήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019”, η οποία όπως είπε “…συνιστά μια πραγματική “επανάσταση” για τη λειτουργία του δικαστικού μας συστήματος το 2021. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας, γίνεται πράξη η ανάπτυξη ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων, αλλάζοντας πλήρως την καθημερινότητα στα δικαστήρια όλης της Επικράτειας”.

Όπως λέει πρόκειται για ένα “…..συνεκτικό πρόγραμμα 27 παράλληλων δράσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, έχουμε προτεραιοποιήσει την άμεση χορήγηση ηλεκτρονικών υπογραφών σε όλους τους παράγοντες της δίκης, προκειμένου να καταστούν λειτουργικές οι νέες, “έξυπνες” ψηφιακές εφαρμογές. Η επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου, η καθιέρωση του “άυλου διαζυγίου”, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις παράστασης στα δικαστήρια και η ηλεκτρονική κατάθεση μήνυσης και παρακολούθησης της ροής της, αποτελούν κρίσιμες δράσεις, που φιλοδοξούμε να μεταβάλλουν τον λειτουργικό πλαίσιο της δικαιοσύνης τους επομένους μήνες”.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά:

Σε καιρό πανδημίας, όπως αυτή που διανύουμε , όπου κυρίως στην πρώτη φάση της σχεδόν κάθε λειτουργία της Δικαιοσύνης νέκρωσε, θα μπορούσε η πλειονότητα των δραστηριοτήτων (δίκες, ανακρίσεις κλπ) να γίνονται κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια.

Πρόκειται για ένα σύστημα που θα γλίτωνε, το ήδη βεβαρημένο δικαστικό σύστημα, με επιπλέον εκκρεμείς δίκες, αλλά κυρίως δε θα έκοβε τον δρόμο των πολιτών προς τον φυσικό του δικαστή, ο οποίος σε μια δημοκρατική χώρα οφείλει και πρέπει να είναι πάντα ανεμπόδιστος. Επίσης το κέρδος (οικονομικό) θα είναι τεράστιο.

Ο κατηγορούμενος, δηλαδή, βρίσκεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα, οι εκπρόσωποι της δικαστικής αρχής στην έδρα τους και οι δικηγόροι ή οι μεταφραστές σε οποιοδήποτε σημείο κατάλληλο για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Για αυτό θα εγκατασταθούν υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, όπως και ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων. Το δίκτυο θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, του ανακριτικού έργου (Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Για τον σκοπό αυτό, θα εγκατασταθούν σταθερά συστήματα τηλεδιάσκεψης στις δικαστικές έδρες, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα λειτουργούν κινητά συστήματα τηλεδιάσκεψης σε πιστοποιημένους χώρους εντός των δικαστικών φορέων καθώς και των καταστημάτων κράτησης.

Υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του μειοδότη, ο οποίος σε διάστημα 22 μηνών, έως τον Οκτώβριο του 2023, θα υλοποιήσει το έργο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

  • Tags
  • ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΚΗ
Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest
Next article Το εμβόλιο της Astrazeneca δείχνει ότι εμποδίζει τη μετάδοση του ιού
Previous article Συρία: Δεκαπέντε άνθρωποι, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν σε ενέδρα τζιχαντιστών

Facebook Comments

Veni, vidi, scripsi

Αχ ο έρωτας. Απόψε 14/02 στη Glerie Δημιουργών στην Κηφισιά

Αχ ο έρωτας. Απόψε 14/02 στη Glerie Δημιουργών στην Κηφισιά

Ένας νόστιμος «Καρπός» ξεκινάει το ταξίδι του

Ένας νόστιμος «Καρπός» ξεκινάει το ταξίδι του

BILLIE SUPERNATURAL LIVE AT TEMPLE ATHENS 13 FEB

BILLIE SUPERNATURAL LIVE AT TEMPLE ATHENS 13 FEB

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος του προστάτη: Δύο καλές συνήθειες για να τον κρατήσετε μακριά σας

Η καθημερινή κατανάλωση πολλών καφέδων συνδέεται με... Ιαν 16th, 2021

Η Pfizer ειδοποιεί για μείωση των παραδόσεων εμβολίων στην Ευρώπη

Η εταιρεία Pfizer θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις... Ιαν 15th, 2021

Τι γράφει ο Η. Μόσιαλος γιατους θανάτους στη Νορβηγία

Ο Ηλίας Μόσιαλος Έγραψε στη σελίδα του στο facebook... Ιαν 15th, 2021

About us…

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΕΞΟΔΟΣ
  • ΑΓΟΡΑ
  • Back to top
© Polis 24 2016. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα πάντα για Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη