26.9 C
Kifissia
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Ψήφος αποδήμων: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση

Must read

Η κυβέρνηση έκανε άμεσα πράξη τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταργήσει τους περιορισμούς στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Χθες, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την άρση των εμποδίων ώστε να μπορούν να μετέχουν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού στις εκλογές. 

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τίτλο «Αρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού».

Το εν λόγω νομοσχέδιο αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος με ιδιαίτερη έμφαση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τόσο των εκλογέων που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού όσο και των εκλογέων που τυγχάνει να ευρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα των εκλογών, στο πλαίσιο της τήρησης της αρχής της καθολικότητας της ψηφοφορίας. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε σχετικά: «Το 2019 έγινε ένα σημαντικό βήμα δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό να ψηφίσουν. Και τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ένα νέο σημαντικό άλμα αίροντας όλους τους περιορισμούς για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία και μία μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα. Δεν είναι δεξιό, κεντρώο ή αριστερό το ζήτημα αυτό. Είναι ζήτημα σεβασμού στους απανταχού της γης Ελληνες. Τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Καλούμε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Οι απόδημοι Ελληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Εχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του, συνταγματικά κατοχυρωμένου, εκλογικού τους δικαιώματος».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, από τη μεριά του πρόσθεσε: «Οπως είχαμε δεσμευτεί το 2019, μόλις μεταβληθούν οι κοινοβουλευτικές συνθήκες και με δεδομένη την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει νομοσχέδιο που θα άρει τους περιορισμούς για την εγγραφή εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας να δείξουμε τον σεβασμό στον Απόδημο Ελληνισμό».

Το ΥΠΕΣ σε έναν οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρει:

1Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα;

Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και είτε ζουν μόνιμα στο εξωτερικό είτε βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών.

Το 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισηγείται νόμο σύμφωνα με τον οποίο για πρώτη φορά οι Ελληνες πολίτες που μόνιμα ή προσωρινά βρίσκονται στο εξωτερικό, αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού και άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από το εξωτερικό. Προκειμένου να ισχύσει η ρύθμιση, έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 (εκ των 300) βουλευτών. Στο πλαίσιο επίτευξης της απαραίτητης συναίνεσης 200 τουλάχιστον βουλευτών, θεσπίσθηκαν -κατόπιν προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης- επιπλέον προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό, δηλ. να έχουν διαμείνει συνολικά 2 έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Αυτοί οι περιορισμοί όμως κατέστησαν δυσχερή τη συμμετοχή στις εκλογές για τη μεγάλη πλειονότητα των εκλογέων, και ακριβώς γι’ αυτό προτείνεται η κατάργησή τους.

2 Ποιους αφορά αυτό το νομοσχέδιο;

Αφορά Ελληνες πολίτες, οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δίνεται συνεπώς η δυνατότητα σε όλους αυτούς τους Ελληνες πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς.

3 Γιατί είναι σημαντικό να μην υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό;

Για την ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης των εκλογέων, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους ή της πρόσκαιρης απουσίας τους από τη χώρα.

4 Το Σύνταγμα προβλέπει το να μην υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό;

Ναι. Το Σύνταγμα, στο άρθρο 54 παρ. 4, δίνει τη δυνατότητα αλλά όχι την υποχρέωση για τη θέσπιση περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό. Επαφίεται συνεπώς στη Βουλή των Ελλήνων το κατά πόσο θα υπάρχουν ή όχι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος αυτού. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν πλέον περιορισμοί, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος. Εξάλλου, οι συμπολίτες μας αυτοί μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν χωρίς κανένα περιορισμό. Πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό δίχως περιορισμούς.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article