Τα βαρίδια δεν άφησαν ούτε και σήμερα το Χρηματιστήριο να κινηθεί αποφασιστικά πάνω από τις 1.220 μονάδες, παρά τις προσπάθειες αρκετών τίτλων και τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, με την αγορά να συντηρεί την επιφυλακτικότητα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,31%, στις 1.219,57 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει μόλις στα 75,7 εκατ. ευρώ, κι ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στις 1.209 μονάδες.
Αν και κατάφερε να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο, δεν μπόρεσε να απορροφήσει πλήρως τις πιέσεις και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας πιο “καθαρής” κίνησης σε υψηλότερα επίπεδα. Οι αγοραστές δεν έδειξαν διαθέσεις να αναλάβουν μεγάλα ρίσκα, όταν μάλιστα και το κλίμα διεθνώς δεν ευνοεί ρηχές και μικρές αγορές όπως η ελληνική. Πόσο μάλλον δε όταν το ΧΑ έχει ήδη κάνει ένα μεγάλο ράλι ανόδου από τις αρχές του έτους.
Πάντως, πέραν των πλούσιων εσωτερικών εξελίξεων που έχουν επηρεάσει το ΧΑ, το κλίμα δείχνει επιφυλακτικό καθώς τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ οι αγορές βρίσκονται σε πτωτική τροχιά, υπό το βάρος της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και της προοπτικής για υψηλότερα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες. Ένας σκόπελος που συνέπεσε χρονικά με τη διόρθωση του ΧΑ, η οποία δείχνει να έχει ακόμη περιθώρια.
Τεχνικά, η αγορά θα πρέπει να διαπεράσει αποφασιστικά και με τζίρο τη ζώνη των 1.235 – 1.240 μονάδων για να μπορέσει να δώσει το σύνθημα στους αγοραστές, που λειτουργούν με όρους σημάτων, ότι μπορούν να μπουν ξανά στο ταμπλό με ασφάλεια. Εάν δεν τα καταφέρει, θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει τη ζώνη των 1.180-1.185 μονάδων, για να μην γυρίσει η τάση του και επισήμως αρνητική.
Ελλάκτωρ και ΔΕΗ προσπάθησαν να δώσουν ώθηση στην αγορά, όπως και τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Σαράντης, αλλά οι ισχυρές πιέσεις σε Jumbo, Quest, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ δεν άφησαν πολλά περιθώρια. Ανοδικά όμως έκλεισαν οι Πειραιώς, Cenergy, Titan, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Coca Cola, ενώ πτωτικά οι ΕΛΧΑ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Autohellas, Motor Oil, Eurobank, Λάμδα και Μυτιληναίος.