31.5 C
Kifissia
Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Χρηματιστήριο: Όρια στην αντίδραση έβαλαν οι δεικτοβαρείς μετοχές

Must read

Ο ενεργειακός κλάδος αποδείχθηκε τελικά εκείνος που στήριξε, ακόμη και στη δύσκολη ώρα της επιφυλακτικότητας, την αντίδραση σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κινήθηκε με αρκετές διακυμάνσεις, κατάφερε να επιβεβαιώσει τα επίπεδα των 850 μονάδων, κλείνοντας ελαφρώς την ψαλίδα από τη στήριξη που πρέπει να κρατήσει στο αυριανό κλείσιμο της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 854,62 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 849,57 μονάδων (-0,30%) και 862,80 μονάδων (+1,26%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,08 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,84 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 500 xil. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Όρια στην αντίδραση έβαλαν οι δεικτοβαρείς μετοχές

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,19%, στις 2.055,40 μονάδες, ενώ στο +1,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.505,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 584,23 μονάδες.

Αντίδραση με… μέτρο

Μετά από τρεις ημέρες ισχυρής πτώσης, το ΧΑ κατάφερε να βγάλει σήμερα μια αντίδραση, αν και δεν έδωσε το μήνυμα ότι έχει αλλάξει κάτι, τόσο λόγω του τζίρου του, όσο και λόγω του εύρους της κίνησης του. Οι αγοραστικές κινήσεις παρέμειναν σαφώς επιφυλακτικές και επιλεκτικές, καθώς ο κυριότερος λόγος της τριήμερης (και όχι μόνο) βουτιάς δεν έχει εξαλειφθεί.

Το πόσο επηρεάζει η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τις ελληνικές εισηγμένες φαίνεται άλλωστε τόσο από τη μεγάλη πτώση της αγοράς, όσο και από τη βουτιά που σημειώνουν τίτλοι που έχουν έκθεση στην περιοχή. Ενδεικτική είναι η κίνηση της Coca-Cola η οποία έχει χάσει σχεδόν το 25% της αξίας της μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ότι αίρει το guidance του έτους, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η κατάσταση στην Ουκρανία.

Εφιάλτης το ενεργειακό κόστος

Και οι επιπτώσεις δεν σταματούν σε επίπεδο τίτλων, καθώς οι δευτερογενείς αναταράξεις της σύγκρουσης, όπως η άνοδος του πετρελαίου σε νέα πολυετή υψηλά, έχει εντείνει τις ανησυχίες για το εύρος των πληθωριστικών πιέσεων που θα προκαλέσει η αύξηση του ενεργειακού κόστους.  Αυτό που επισημαίνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι ότι πλέον η αγορά θα πρέπει να συνυπολογίσει στις εκτιμήσεις και τις τοποθετήσεις της τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους που σταδιακά θα αρχίσει να φαίνεται στους ισολογισμούς των περισσοτέρων εισηγμένων, ειδικά αυτών του μεταποιητικού κλάδου. Με το πετρέλαιο πλησίον των 120 δολαρίων το βαρέλι και το φυσικό αέριο μια ανάσα από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, κανένας σχεδιασμός δεν μπορούσε να προβλέψει αυτά τα επίπεδα.

Έτσι, αυτό που εκτιμάται πλέον στη Λ. Αθηνών είναι ότι πρώτον θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή του 2022, σαφώς χαμηλότερα σε πολλούς κλάδους λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, και δεύτερον κατά πόσο πολλές εισηγμένες μπορούν να αντέξουν αυτό το κόστος έως ότου εξομαλυνθούν οι τιμές, πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Και σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος που θα κληθούν να επωμιστούν οι καταναλωτές, σε ένα ήδη αυξημένο πληθωριστικό περιβάλλον.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με άλμα 6,65%, με τον Σαράντη να ακολουθεί με +5,67%. Κέρδη 4,59% σημείωσε η Motor Oil και 4,20% ο Μυτιληναίος, με την Aegean να περιορίζει στο τέλος στο +3,48% και την ΕΛΧΑ να ενισχύεται κατά 3,35%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ και άνω του 1% σε Titan, Quest και ΟΛΠ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά οι Εθνική, Alpha Bank και Λάμδα. Οι απώλειες σε Jumbo και ΔΕΗ ξεπέρασαν το 1%, ενώ εκείνες σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ το 2%. Η Coca Cola έχασε 3,56%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article