12.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,4% με άμυνες στις 800 μονάδες

Must read

Η άκαρπη συνάντηση για την Ουκρανία επιβάρυνε κλίμα της ημέρας οδηγώντας το Χρηματιστήριο άμεσα σε αρνητικό έδαφος, και το νέο άλμα του πληθωρισμού ενέτεινε περαιτέρω τις πιέσεις, ωστόσο η στήριξη των 800 μονάδων λειτούργησε βάζοντας ανάχωμα στην πτώση με τον ΓΔ να διατηρεί ανοιχτούς τους βραχυπρόθεσμους στόχους.

Ειδικότερα, σε ακόμα μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας με αρκετές εναλλαγές προσήμου στις πρώτες ώρες, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε στις 803,47 μονάδες με σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,37% και υψηλό τζίρο στα 107 εκατ. ευρώ .

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,4% με άμυνες στις 800 μονάδες

Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 2,58% στις 1.923 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός που γενικότερα ορίζει σε μεγάλο μέρος το τελευταίο διάστημα την κίνηση της αγοράς, έγινε αποδέκτης των μεγαλύτερων πιέσεων και μετά το άλμα 7,9% σήμερα έκλεισε με απώλειες 4,38% στις 534 μονάδες.

Με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το χθεσινό άλμα κινήθηκαν διορθωτικά σήμερα από το άνοιγμα των συνεδριάσεων.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε αρχικά να σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 820 μονάδων δοκιμάζοντας κίνηση προς τις 830, ωστόσο όπως προαναφέρθηκε οι πωλητές στην πορεία πήραν τα ηνία και με αιχμή τις ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο η ελληνική αγορά εναρμονίστηκε με τις υπόλοιπες της Γηραιάς ηπείρου.

Αναφορικά με την ουκρανική κρίση πάντως, το γεγονός ότι πλέον έχουν ανοίξει διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί προσδοκίες για συνέχεια των συνομιλιών, κάτι που φαίνεται να αποτιμήθηκε στην “ψύχραιμη” αντίδραση των διεθνών δεικτών, οι οποίοι στην πορεία των συναλλαγών άρχισαν να μαζεύουν τις απώλειες.

Στο μακροοικονομικό πεδίο,  η ΕΚΤ αποφάσισε να αναθεωρήσει το σχέδιο των αγορών στο Πρόγραμμα Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού (APP), αφήνοντας παράθυρο για να συνεχίσει τις αγορές με φόντο τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, ενώ  έκανε ξανά ειδική αναφορά στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να είναι ευέλικτη.

Η τεχνική εικόνα

Η μεταβλητότητα είναι και αναμένεται να παραμείνει το χαρακτηριστικό των ημερών, συνεπώς το βασικό της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι η ελληνική αγορά έβγαλε άμυνες στις 800 μονάδες και δεν ακύρωσε τη χθεσινή της αντίδραση.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης διατηρεί ανοιχτούς τους στόχους για τις 857 μονάδες αρχικά και έπειτα τις 880, ενώ όπως έχει επισημανθεί για ανοδική τάση μπορούμε να μιλήσουμε πάνω από τις 900 μονάδες.

Σε μία ανάγνωση άλλωστε, η αγορά διορθώνοντας σήμερα ίσως πέταξε έξω τους βιαστικούς και δίνει ευκαιρία σε όσους δεν πρόλαβαν να μπουν στην άνοδο χθες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Η Εθνική με -6,46%, η Πειραιώς με -5,35% και η Alpha με – 5,21% ηγήθηκαν των απωλειών, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν τα ΕΛΠΕ με -4,41%, η Aegean με -4,20%, η ΔΕΗ με -3,93 και η Motor Oil με -3,51%.

Η Coca Cola έκλεισε με πτώση 2,53%, ο ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 2,4%, ο Σαράντης επιχείρηση να πραγματοποιήσει την πέμπτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση αλλά υπέκυψε στις πιέσεις με -0,42%, ενώ με θετικό πρόσημο στη υψηλή κεφαλαιοποίηση έκλεισαν μόνο ο ΟΤΕ (+0,19%) και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+0,16%).

Στο σύνολο τις αγοράς, 91 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, 16 ανοδικά και 47 παρέμειναν αμετάβλητες.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article