13.1 C
Kifissia
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 950 μονάδες, παρά την άνω του 2% πτώση

Must read

  • Στη ζώνη των 950 μονάδων κατάφερε να παραμείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν μπόρεσε να “μαζέψει” τις ισχυρές απώλειες που προκλήθηκαν από τις γεωπολιτικές εντάσεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, βελτίωσε στο τέλος την εικόνα του, με τη βοήθεια κάποιων επιλεκτικών αγοραστικών παρεμβάσεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10% στις 950,70 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 935,85 μονάδων (-3,63%) και 959,67 μονάδων (-1,18%). Ο τζίρος ανήλθε στα 132,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 950 μονάδες, παρά την άνω του 2% πτώση

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,20%, στις 2.323,60 μονάδες, ενώ στο -1,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.574,81 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,06% στις 722,81 μονάδες.

Στη μέση… το ράλι του 2022

Μια διαφορετική εικόνα εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο, από εκείνη που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς την ώρα που ο Γενικός Δείκτης όδευε προς τις 970 μονάδες, ήρθε η μίνι γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία για να βάλει την ελληνική αγορά στο κανάλι των ισχυρών κλυδωνισμών, στο οποίο βρίσκονται και οι διεθνείς αγορές. Οι εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα ήταν ο μεγάλος καταλύτης των ισχυρών πιέσεων που δέχονται οι αγορές παγκοσμίως σήμερα, με το Χρηματιστήριο να μην μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Βέβαια, με το καλύτερο του αναμενομένου άνοιγμα της Wall Street, το Χρηματιστήριο έδειξε να ενεργοποιεί κάποιες από τις αντοχές που ήδη λειτουργούν από την έναρξη του έτους, σε όλες τις διεθνείς αναταράξεις, αλλά όταν αυτές λαμβάνουν τέτοιες διαστάσεις, οι “επιλογές” των περισσοτέρων χαρτοφυλακίων είναι πολύ περιορισμένες. Όπως αναφέρει το Capital.gr, οι εντάσεις σχετικά με τη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας εισέρχονται σε μια δυνητικά αποφασιστική εβδομάδα, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι μπορεί να επίκειται εισβολή και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του.

Και όλα αυτά την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως βρίσκονται σε τροχιά σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, τον πληθωρισμό να καλπάζει και την πανδημία να αφήνει ακόμη το αποτύπωμά της στις οικονομίας. Μάλιστα, δεν προκάλεσε έκπληξη και η τελευταία σύσταση της JP Morgan να αποσύρει, προσωρινά τουλάχιστον, τις long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα κάνει stop-out τις long θέσεις που είχε στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών καθώς, όπως τονίζει, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν ένα  αρκετά απότομο sell-off την προηγούμενη εβδομάδα και ειδικά τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Αυτή η κίνηση, επισημαίνει, δύσκολα δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη και την προσφορά και πιθανότατα να οφείλεται στο ότι ορισμένες εκτιμήσεις ροών έγιναν υπερβολικές λόγω της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έχασε 4,52%, με τις Βιοχάλκο, Coca Cola, Εθνική και Eurobank να κλείνουν με απώλειες άνω του 3%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Jumbo, Μυτιληναίο, Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Η πτώση σε ΔΕΗ, Quest, Σαράντη, Aegean, Titan, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Λάμδα ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκελισαν οι ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο +1,91%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin