Home ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Χρηματιστήριο: Αναχαιτίστηκε το ξεπούλημα… διά χειρός BoE

Χρηματιστήριο: Αναχαιτίστηκε το ξεπούλημα… διά χειρός BoE

0

Από… 40 κύματα πέρασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας και πάλι σε αρνητικά εδάφη, έχοντας όμως καταφέρει να ανατρέψει τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε ενδοσυνεδριακά, ακολουθώντας ένα δύσκολο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό διεθνές περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,88% στις 791,42 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 798,12 μονάδων (-0,04%) και 783,06 μονάδων (-1,92%). Ο τζίρος ανήλθε στα 67,73 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,40 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,91 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,97%  στις 1899,57 μονάδες, ενώ στο -0,60% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.264,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,11% στις 518,54 μονάδες.

Σε κινούμενη άμμο

Έχοντας φτάσει έως και το -1,92% και στις 783 μονάδες, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να ξεπερνά το 5% για πρώτη φορά από το 2017, το Χρηματιστήριο κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 790 μονάδων και να κλείσει με ελεγχόμενες απώλειες. Όμως, η διμέτωπη επίθεση που δέχτηκαν όλα τα ευρωπαϊκά assets δεν τελείωσε σήμερα, ούτε και με την παρέμβαση της Bank of England, η οποία βελτίωσε το κλίμα από το μεσημέρι και μετά, με τις επόμενες ημέρες να αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμες.

Αυτό που τονίζεται πλέον από τους αναλυτές είναι ότι βρισκόμαστε σε μέρες που ίσως να είναι καθοριστικές για τις διεθνείς αγορές, και για το Χρηματιστήριο Αθηνών επίσης. Γεωπολιτικά και ενεργειακά μέτωπα έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο, ειδικά μετά από όσα γίνονται με τους αγωγούς φυσικού αερίου που προμηθεύουν την Ευρώπη, την ώρα που οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να ελέγξουν έναν πληθωρισμό που είναι περισσότερο κόστους.

Ενδεικτικό του πόσο ευμετάβλητα είναι όλα ήταν η σημερινή απόφαση της ΒοΕ, η οποία ανακοίνωσε έναν νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς βρετανικών ομολόγων, την ώρα που έχει σε εξέλιξη τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων. Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε στην ιστορική στιγμή της συνύπαρξης ενός QE και της αύξησης των επιτοκίων…

Μια τέτοια εξέλιξη σήμερα άλλαξε τα δεδομένα σε όλες τις αγορές, καθώς άρχισαν να αναδύονται νέες προσδοκίες για πιθανές αλλαγές στον ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής και άλλων τραπεζών, όπως η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν την αρνητική εικόνα, όχι μόνο στο Χρηματιστήριο, αλλά και στην Ευρώπη.

Ενεργειακή κρίση

Η εικόνα σαφώς δεν αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δείχνει να βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνο σημείο, με τις ευρωπαϊκές αρχές και τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό λόγω των εξελίξεων με τις ροές φυσικού αερίου. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον λοιπόν το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. Έτσι, τι κι αν οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι ακόμη σημαντικά θετικές, η αγορά αδυνατεί να τις ακολουθήσει, πόσο μάλλον να τις προεξοφλήσει, όταν ο βαθμός αβεβαιότητας είναι τόσο μεγάλος.

Και αυτό φαίνεται όχι μόνο στο γεγονός ότι πλέον το ευρώ βρίσκεται στα επίπεδα του 0,95 έναντι του δολαρίου, αλλά και στο ότι η Citigroup επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μαζική έξοδος από τα ευρωπαϊκά assets, παρόμοια με εκείνη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011-2012. Είχε μάλιστα προηγηθεί και η Goldman Sachs, που ανέφερε χθες ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με ένα κραχ ανάλογο του αμερικανικού, όταν κατέρρευσε η αγορά των subprimes δανείων το 2007.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola, με το -4,08% ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι της αγοράς, με την Πειραιώς να κλείνει στο -3,39% και τις Εθνική, Aegean, Eurobank και Βιοχάλκο να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, αν και ένα ημίωρο πριν από τη λήξη της κύριας συνεδρίασης ήταν περισσότεροι τίτλοι σε θετικά εδάφη, τελικά αυτοί που άντεξαν με μικρή άνοδο ήταν οι ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Τέρνα Ενεργειακή και Quest έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%, με την Jumbo να κλείνει στο +2,09% και την Motor Oil στο +2,50%.

Exit mobile version