18.4 C
Kifissia
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξαν οι 890 μονάδες

Must read

Άντεξαν τελικά τα επίπεδα των 890 μονάδων, παρά την ισχυρή πτώση δεικτοβαρών τίτλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία, μη μπορώντας να ανακόψει τη βουτιά τίτλων που φαίνεται να επηρεάζονται από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,85% στις 891,58 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 918,58 μονάδων (-0,94%) και 878,08 μονάδων (-5,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 276,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 157,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 80 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξαν οι 890 μονάδες παρά το μέγα πλήγμα σε τράπεζες και Coca Cola

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,32%, στις 2.160,52 μονάδες, ενώ στο -2,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.528,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,41% στις 639,46 μονάδες.

Το σοκ του πολέμου

Αν και οι αναταράξεις στις αγορές ήταν εμφανείς την προηγούμενη εβδομάδα, ουδείς ανέμενε ότι το Σαββατοκύριακο η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα είχε φτάσει σε τέτοια επίπεδα που οι κυρώσεις θα επηρέαζαν το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις συνδεδεμένες με αυτό ευρωπαϊκές εταιρείες. Έτσι, το ΧΑ ακολούθησε και την εικόνα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο γερμανικός DAX βρίσκεται στις 14.270 μονάδες με πτώση 2,05%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά επίσης 2% και διαπραγματεύεται στις 6.615 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει πτώση 1% κινούμενος στις 7.409 μονάδες.

Έτσι, ενώ οι αγορές προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από την πανδημία, χτυπήθηκαν και με πόλεμο και μάλιστα σε μέγεθος που δεν το περίμεναν λίγες μέρες πριν, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Αν και οι αναταράξεις από τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο ήταν εμφανείς στις διεθνείς αγορές το προηγούμενο διάστημα, ουδείς, ή έστω μικρή μερίδα επενδυτών, ανέμενε ότι η κλιμάκωση της έντασης θα ήταν τέτοιας κλίμακας που και για πόλεμο θα μιλούσαμε και για μεγάλες οικονομικές κυρώσεις θα υποχρεωνόταν η Δύση. Ενδεικτικό είναι ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας, δηλαδή των ρωσικών τραπεζών και της κεντρικής τράπεζας της χώρας από το Swift, δημιουργεί προβλήματα και σε συνδεδεμένα μέρη από άλλες χώρες που έχουν έκθεση στη Ρωσική οικονομία και τις ρωσικές τράπεζες, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν και να πληρωθούν.

Δεν πρέπει να ξεχάσει άλλωστε κανείς ότι πριν λίγες μέρες μας προβλημάτιζε το μέγεθος του πληθωρισμού και παράλληλα η αύξηση επιτοκίων με το γεγονός πλέον να προβληματίζει ακόμα περισσότερο τις οικονομίες. Το γεωπολιτικό ρίσκο και μάλιστα μετά από μία πολεμική σύρραξη προβληματίζει, αλλά αν δει κάποιος τα στατιστικά σε όλες τις περιπτώσεις μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα οι αγορές επανέρχονται και πάλι στη ρότα τους.

Επίσης, ουδείς μπορεί να παραβλέψει και τη νέα άνοδο του ενεργειακού κόστους, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, με το πετρέλαιο να κερδίζει 4,5% και το φυσικό αέριο να καταγράφει άλμα 20%. Οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 10,11%, με τις Εθνική και Coca Cola να ακολουθούν με -8,8% και -8% αντίστοιχα. Απώλειες 7,48% σημείωσε η Alpha Bank, η Πειραιώς έχασε 5,6%, η Βιοχάλκο βρέθηκε σο -5,08%, ενώ άνω του 4% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο.

Οι απώλειες σε ΕΛΧΑ έφτασαν το 3,99%, η πτώση σε Motor Oil, Aegean, ΟΤΕ και ΟΛΠ ξεπέρασε το 2% και εκείνη των Quest και Jumbo το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και ΔΕΗ, με την Titan να κλείνει χωρίς μεταβολή. Την ολική επαναφορά κατάφεραν επίσης και οι ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και ΟΠΑΠ που έκλεισαν ήπια μεν, θετικά δε, σε μια δύσκολη συνεδρίαση.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article