Home ΚΟΣΜΟΣ “Χειρόφρενο” τράβηξε η Wall Street μετά τον Πάουελ

“Χειρόφρενο” τράβηξε η Wall Street μετά τον Πάουελ

0

Ο επιθετικός τόνος των δηλώσεων του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενεργοποίησε τους πωλητές στην αμερικανική αγορά, η οποία στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης διέγραψε τα κέρδη που σημείωνε μέχρι τότε και ολοκλήρωσε τελικά και με τους τρεις βασικούς δείκτες “στο κόκκινο”.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις συναλλαγές στις 34.440 μονάδες με πτώση 0,22% ή 80 περίπου μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 έχασε 0,94% ολοκληρώνοντας στις 4.402 μονάδες, ενώ αποδέκτης των μεγαλύτερων πιέσεων ήταν ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που πραγματοποίησε βουτιά 1,53% υποχωρώντας στις 13.469 μονάδες.

Οι αγοραστές είχαν το προβάδισμα στο μεγάλο μέρος της συνεδρίασης με την επενδυτική διάθεση να είναι ενισχυμένη, αφενός λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και αφετέρου της αναμονής για την ανακοίνωση μίας “παύσης” των αυξήσεων επιτοκίων από την Fed, όπως είχαν προεξοφλήσει οι αγορές.

Κάτι που έγινε μεν, αλλά όχι με τους καλύτερους όρους για τις μετοχές. Αυτό γιατί η ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής που άφησε όντως αμετάβλητα τα επιτόκια – στο ήδη υψηλό 22 ετών επίπεδο του 5,25% με 5,5% – περιείχε πρόβλεψη για ακόμα μία αύξησή τους εντός 2023 και κυρίως για διατήρηση του αυξημένου κόστους δανεισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η Wall Street πέρασε τον “σκόπελο” των προβλέψεων χωρίς να χάσει τον βηματισμό της αρχικά, ωστόσο η κατάσταση άλλαξε όταν ξεκίνησε η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ η οποία πυροδότησε μπαράζ εντολών πώλησης.

Μεταξύ άλλων, παρά την αξιοσημείωτη αναβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 2,1% το 2023 από το 1% που ανέμεναν οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας τον Ιούνιο, ο διοικητής της πήρε αποστάσεις από το σενάριο της “ήπιας προσγείωσης”, λέγοντας ότι δεν είναι προς ώρας το βασικό της Fed.

Όπως είπε, “είναι λογικό και είναι πιθανό, αλλά δεν έχει καταστεί ακόμα το βασικό σενάριο που έχουμε”, εξηγώντας ότι είναι κάτι που πιθανώς να εξαρτηθεί και από παράγοντες που βρίσκονται εκτός ελέγχου της τράπεζας.

Ο Πάουελ σημείωσε ακόμα τόνισε ότι χρειάζονται ακόμα πειστικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η υποχώρηση που δείχνει ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται και ότι η τράπεζα θα εξετάσει όλα τα δεδομένα προτού αποφασίσει αν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της.

“Η οικονομία των ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρή και o τρέχοντας κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από όσο θέλει η Wall Street”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

Όπως προαναφέρθηκε, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικό τομέα, με τις εταιρείες IT και υπηρεσιών επικοινωνίας να είναι οι δύο κλάδοι με τις χειρότερες επιδόσεις για τον S&P 500. Κάτι μάλλον αναμενόμενο, καθότι η εμπιστοσύνη που έχουν δείξει φέτος οι επενδυτές στις μετοχές τεχνολογίας και άλλους τίτλους ανάπτυξης βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην προσδοκία ότι η Fed θα είχε ολοκληρώσει τη σύσφιξη σε αυτό χρονικό σημείο.

Την ίδια ώρα άλλωστε, η απόδοση του 2ετούς τίτλου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούλιο του 2006 και εκείνη του 10ετούς ομολόγου σε υψηλό από τον Νοέμβριο του 2007, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και τις δυνατότητες δανεισμού των επιχειρήσεων.

Best Wordpress Popup Plugin
Exit mobile version