Φωτιά στη Λεωφόρο Καραμανλή στο ρέμα της Χελιδονούς – Κάηκαν εργοστάσιο πλαστικών και εργοστάσιο χάρτου

0
466

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στη Λεωφόρο Καραμανλή στο ύψος της οδού Βρεττού στα όρια του Δήμου Αχαρνών και Μεταμόρφωσης, στο ρέμα της Χελιδονούς. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα εντός οικοπέδων, ωστόσο πολύ κοντά βρίσκονται εργοστάσια και λόγω της έντασης του αέρα εκφράζονται φόβοι για την επέκτασή της. Στο σημείο επιχειρούν ήδη πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 76 πυροσβέστες με 22 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου και τη συνδρομή εθελοντών, μαζί με υδροφόρες ΟΤΑ (Η συγκεκριμένη δύναμη επιχειρούσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα). Η φωτιά καίει μέσα στο ρέμα της Χελιδονούς κοντά σε αύλειους χώρους εργοστασίων τα οποία κινδυνεύουν, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Κάηκαν εργοστάσιο πλαστικών και εργοστάσιο χάρτου

Τελικά δεν αποφεύχθηκε η επέκταση της πυρκαγιάς σε ένα από τα εργοστάσια της περιοχής, το οποίο ήταν γεμάτο με πλαστικά, πλαστικές ύλες και ανακυκλώσιμα υλικά, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες, με τους πυκνούς μαύρους καπνούς να δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα δηλητηριάζοντας τον αέρα σε όλη την περιοχή.

Παράλληλα η φωτιά επεκτάθηκε από τον αύλειο χώρο και εντός ενός εργοστασίου χάρτου με τα εύφλεκτα υλικά να αρπάζουν αμέσως φωτιά και να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσβεση. Στην συγκεκριμένη επιχείρηση οι ζημιές θα είναι πολύ μεγάλες με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν την μάχη τους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ούτως ώστε να μην κατασταφεί ολοσχερώς. Στις 4 πμ, οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον πρώτο και δεύτερο όροφο του εργοστασίου και είναι πλέον θέμα χρόνου η ολοκληρωτική καταστροφή, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν ρίχνοντας συνεχώς νερό να μειώσουη την ένταση της φωτιάς, ώστε να αποτρέψουν την κατάρρευση του κτηρίου, εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που έχουν αναπτυχθεί.

Επίσης στον αύλειο χώρο των δύο εργοστασίων, έχουν καεί τουλάχιστον δύο εταιρικά αυτοκίνητα. Η τελική  αποτίμηση των καταστροφών θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η κατάσβεση.

Κινδυνεύουν άμεσα τρία εργοστάσια

Σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από την πυροσβεστική υπηρεσία, τρία εργοστάσια που βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο της φωτιάς κινδυνεύουν άμεσα και οι επίγειες δυνάμεις κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψουν τις φλόγες να εισέλθουν εντός των κτηρίων, καθώς ήδη έχουν κάψει διάφορα υλικά, δέντρα και ξερόχορτα στους αύλειους χώρους των εν λόγω επιχειρήσεων.

‘Οπως έγινε γνωστό, στο ένα από τα εργοστάσια υπάρχουν δεκάδες μπουκάλες οξυγόνου, το άλλο είναι εργοστάσιο πλαστικών, ενώ το τρίτο είναι εργοστάσιο ξυλείας και χάρτου, σε αμφότερα δηλαδή τα υλικά παρουσιάζουν μεγάλη ευφλεκτότητα. Επίσης κινδυνεύουν και διάφορες αποθήκες στις οποίες υπάρχουν εύφλεκτα υλικά, κυρίως πλαστικά, αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά πολλά από τα οποία έχουν παραδοθεί στις φλόγες εντείνοντας την αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή. Εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ωστόσο η τελική αποτίμηση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η κατάσβεση.

Παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ, έκοψε το ρεύμα σε όλες τις παρακείμενες επιχειρήσεις, όπως και στην γύρω περιοχή, καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υπάρχει ο φόβος εκρήξεων στους πυλώνες υψηλής τάσης.

Αυξήθηκαν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αυξήθηκαν εκ νέου μετά τις 01:00, σε 88 πυροσβέστες 24 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, επικεντρώνουν πλέον τις προσπάθειες τους, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά από το Ρέμα της Χελιδονούς στην απέναντι πλευρά της Λεωφόρου Καραμανλή, όπου επίσης υπάρχουν εργοστάσια αλλά και οικόπεδα με εύφλεκτο υλικό και πεύκα.

Βελτιωμένη η εικόνα μετά τις 2.30 πμ

Γύρω στις 02:30 πμ., σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής η εικόνα στην περιοχή παρουσιάζει σαφή βελτίωση, καθώς η φωτιά δεν έχει ξεφύγει από το αρχικό της σημείο, μεταξύ δηλαδή των Λεωφόρων Καραμανλή και Τατοΐου, στο ρέμα της Χελιδονούς. Ήδη το μεγάλο τμήμα της φωτιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο σβήσιμο τοπικών εστιών και στην αποτροπή αναζοπυρώσεων.

Την κατάσβεση της πυρκαγιάς δυσκολεύει ο άνεμος που δεν έχει κοπάσει στο σημείο, με τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής που επιχειρούν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να την θέσουν υπό έλεγχο.

Ο καπνός από την πυρκαγιά είναι πολύ έντονος και δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στις γύρω περιοχές ενώ βοηθούντος του ανέμου κατευθύνεται προς την Αττική Οδό και τις περιοχές της Μεταμόρφωσης και της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και προς τον κύριο αστικό ιστό της Αθήνας.

Διαδοχικά μηνύματα του 112

Δύο διαδοχικά μηνύματα εστάλησαν από το 112 στις 00:05 και στις 00:20 καλώντας τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα παραμένοντας σε κλειστούς χώρους.

Παράλληλα στην περιοχή έσπευσε και δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας, διενεργούνται εκτροπές των οχημάτων στην περιοχή των Αχαρνών και συγκεκριμένα:

-Στη Λεωφόρο Καραμανλή και Δεκελείας
-Στην οδό Τατοΐου και Δεκελείας
-Στην οδό Τατοΐου και Αρτέμιδος
-Στον κόμβο της Μεταμόρφωσης προς οδό Τατοΐου.

Επίσης στη Λεωφόρο Καραμανλή στην περιοχή των Αχαρνών διενεργούνται εκτροπές των οχημάτων από το ύψος της οδού Φουντουκιάς στο ρεύμα ανόδου και από το ύψος της οδού Δεκελείας στο ρεύμα καθόδου. Παράλληλα διενεργούνται εκτροπές των οχημάτων στην περιοχή των Αχαρνών, στη συμβολή των οδών Σπύρου Βρεττού και Κύπρου ρεύμα προς Σπύρου Βρεττού.