22.1 C
Kifissia
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

“Φτερά” στην Wall έδωσαν τα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Must read

Την ανοδική τους πορεία συνέχισαν και την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά τα στοιχεία της Τετάρτης που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε S&P και Nasdaq σε υψηλά άνω του ενός έτους.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 47,71 μονάδες ή 0,14%, στις 34.395,14 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 37,06 μονάδες ή 0,83%, στις 4.509,22, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 219,61 μονάδων ή 1,58%, στις 14.138,57 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός S&P 500 ξεπέρασε τις 4.500 μονάδες για πρώτη φορά τους τελεταίους 15 μήνες, ενώ ο ίδιος δείκτης και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδά τους για το 2023.

Η μετοχή της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Palo Alto Networks σημείωσε άνοδο άνω του 2,5%, ανακάμπτοντας μερικώς από τις απώλειες της Τετάρτης. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των MGM Resorts και Alphabet σημείωσαν μίνι άλματα της τάξης του 5,1% και του 4,3%, αντίστοιχα.

 

 

Και ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ, εξάλλου, μετά τον δείκτη τιμών καταναλωτή, κατεγράφη χαμηλότερος του αναμενομένου τον Ιούνιο, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας (Federal Reserve) θα κινηθεί λιγότερα επιθετικά στην αύξηση των επιτοκίων και στη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα πιέσει λιγότερο την οικονομία.

“Ο πληθωρισμός χονδρικής επιβεβαίωσε τη γενική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που διεφάνη την Τετάρτη από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ωστόσο οι χαμηλότερες του αναμενομένου νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υπενθύμισαν το πόσο σφιχτή είναι η αγορά εργασίας”, εκτίμησε ο Mike Loewengart, επικεφαλής κατασκευής μοντέλων χαρτοφυλακίων στο Morgan Stanley Global Investment Office.

“Προσώρας, το σκηνικό μοιάζει στημένο: η Fed βρίσκεται ακόμη σε πορεία αύξησης επιτοκίων σε δύο εβδομάδες από σήμερα και οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στους εταιρικούς ισολογισμούς καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων θα προχωρά”, συνέχισε ο Loewengart.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 18 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Microsoft, Cisco, Salesforce, ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Travelers Cos. και Chevron.

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού χονδρικής, με ισχυρή την αγορά εργασίας

Ισχυρή αποκλιμάκωση παρουσίασε και ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ που κινήθηκε καλύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς, μία μέρα μετά την επιβράδυνση των τιμών καταναλωτή.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ επιβράδυνε στο μόλις 0,1% ετησίως τον Ιούνιο από το 0,9% του Μαΐου, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μία μέτρηση στο 0,4%.

Πρόκειται μάλιστα για το χαμηλότερο επίπεδο της μέτρησης του δείκτη από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σε μηνιαία επίπεδο, ο δείκτης τιμών παραγωγού επιτάχυνε μεν οριακά στο 0,1% ενώ τον Μάιο είχε μειωθεί με ρυθμό 0,4%, αλλά και πάλι η μέτρηση ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς που περίμενε μηνιαία αύξηση κατά 0,2%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, δηλαδή στο μέρος του δείκτη που δεν προσμετρά τις μεταβολές ευμετάβλητων τιμών όπως των τροφίμων και της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών παραγωγού επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως τον Ιούνιο μετά το 2,8% του Μαΐου, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη υποχώρηση στο 2,6%.

Στο ίδιο κλίμα, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, οι τιμές χονδρικής εμφάνισαν ρυθμό αύξησης μόλις 0,1% σε επίπεδο μήνα, όσο και τον Μάιο, την ώρα που η αγορά προέβλεπε μικρή επιτάχυνση στο 0,2% μηνιαίως.

Υπενθυμίζεται ότι η μέτρηση των τιμών καταναλωτή χτες για τον Ιούνιο, το μέγεθος που θεωρείται ως το γενικό επίπεδο του πληθωρισμού, έδειξε νέα επιβράδυνση και υποχώρηση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στο 3% ετησίως από το 4% που είχε προηγηθεί τον Μάιο.

Κατά 12.000 μειώθηκε εξάλλου ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα με το συνολικό αριθμό να φτάνει τις 237.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από το υπουργείο Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις έφτασαν τις 249.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αυτή την περίοδο οι περισσότερες εταιρείες εμφανίζονται “απρόθυμες” να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων παρά το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται με πιο αργούς ρυθμούς.

Οι αιτήσεις ανεργίας συνήθως αυξάνονται όταν η οικονομία αποδυναμώνεται και πλησιάζει η ύφεση. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν φέτος από τα ιστορικά χαμηλά, αλλά εξακολουθούν να μη δείχνουν μεγάλη επιδείνωση στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός για τη Fed, εν μέρει λόγω της αύξησης των μισθών που προκαλείται από τη χειρότερη έλλειψη εργατικού δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article