15.9 C
Kifissia
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες διορθώσεις εξετάζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Must read

Με στοχευμένες αλλαγές στο νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν θα θίγουν τη βασική φιλοσοφία της καθιέρωσης ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδας, με την ανάρτησή του σε δημόσια διαβούλευση ενώ με τις νέες ρυθμίσεις θα αποσαφηνιστεί το τοπίο για τον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος των επαγγελματιών, αλλά και για τις εκπτώσεις και εξαιρέσεις που θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο. και θα έχουν στόχο να αποφευχθούν αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις για ορισμένους επαγγελματίες.

Εξαιρέσεις και εκπτώσεις

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη δεν πρόκειται να υπάρξουν μεταβολές στα κριτήρια προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά μόνο σε επιμέρους παραμέτρους που αφορούν εξαιρέσεις και εκπτώσεις από το νέο φορολογικό πλαίσιο.

«Δεν μιλάμε για τις πλάκες του Μωυσή. Δεν είναι οι 10 εντολές εκ των πραγμάτων και αυτό ισχύει σε όλα τα νομοσχέδια. Προσέξτε γιατί παρερμηνεύεται και αυτό. Δεν ήρθαμε να πούμε αυτό είναι και τελείωσε. Αλλά προσέξτε, δεν μπορούμε και εμείς να δεχθούμε τη λογική που εξήγησα προηγουμένως και νομίζω ότι δεν τη δέχεται και η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, ότι ένας επαγγελματίας είναι φτωχότερος από τον υπάλληλό του που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Δεν το δεχόμαστε αυτό» ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι λογικό ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον υπάλληλο του και μάλιστα τον υπάλληλο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Αυτό λέμε διότι σήμερα έχουμε φτάσει ο μισθωτός, ο μέσος μισθωτός να πληρώνει στην εφορία 1.160 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν το 85% για να είμαι ακριβής που δηλώνουν αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα πληρώνουν 867, 1160 Μισθωτός 867 ο ελεύθερος επαγγελματίας» πρόσθεσε.

Ποιες αλλαγές είναι στο τραπέζι

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν μια σειρά αλλαγών και εξαιρέσεων για ορισμένες κατηγορίες οι οποίες θα πρέπει να φορολογηθούν για τη χρήση του 2023 με τον νέο τεκμαρτό τρόπο που προβλέπει ελάχιστο φορολογητέο ποσό 10.920 ευρώ, το οποίο φθάνει έως τις 14.196 ευρώ. Πρόκειται για:

1. Διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα είναι μαχητό

2. Εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών από τον υπολογισμο του τεκμαρτού εισοδήματος όπως:

  • Οι συνταξιούχοι οι οποίοι για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους.
  • Οι επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασκούν την επιχείρηση ή το επάγγελμα την τελευταία δεκαετία.
  • Οι επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και τις πυρκαγιές του καλοκαιρού. Για αυτή την ομάδα προτείνεται είναι είτε απαλλαγή από το νέο καθεστώς φορολόγησης μόνο για το 2024 είτε αναλογικό υπολογισμό του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για τους μήνες της κανονικής τους λειτουργίας.
  • Οι επαγγελματίες που πωλούν τα προϊόντα τους, είτε σε στεγασμένα καταστήματα είτε σε υπαίθριες λαϊκές αγορές είτε ως πλανόδιοι.

3. Εξετάζεται να λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ελάχιστου εισοδήματος εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα

4. Παρεμβάσεις σχεδιάζονται και για τους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο. Tο ελάχιστο αποδεκτό όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης του επαγγέλματός του δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ. Στη συνέχεια υπάρχει αύξηση ανα τριετία.

5. Επίσης υπάρχει εισήγηση για ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων του νομικού κόσμου όπως η υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια και η αύξηση στα ποσά γραμματίων χωρίς όμως να έχουν «κλειδώσει».

Έχουν «κλειδώσει»

Από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν ότι:

  • Δεν θα φορολογηθούν με το τεκμαρτό εισόδημα όσοι αμείβονται με μπλοκάκι. Οι μισθωτοί που έχουν παράλληλα και μπλοκ παροχής υπηρεσιών δεν θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα φορολόγησης. Όμως, για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους δεν θα προβλέπεται μείωση έως 50% στο τέλος επιτηδεύματος και θα πρέπει να περιμένουν έως το 2025 για να γλιτώσουν από τον φόρο αυτό αφού τότε η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει οριστικά τέλος στο τέλος επιτηδεύματος
  • Για ζευγάρι που είναι και οι δυο ελεύθεροι επαγγελματίες το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται χωριστά για τον καθένα και σε καμία περίπτωση το εισόδημα το ενός δεν θα καλύπτει το εισόδημα του άλλου εάν είναι μικρότερο του ελάχιστου εισοδήματος
  • Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί και για φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb καθώς θεωρούνται επιτηδευματίες και θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin