22.1 C
Kifissia
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

“Φθηνή” άνοδος στο Χρηματιστήριο

Must read

Ένα ακόμη βήμα προς την ανοδική διάσπαση των αντιστάσεων έκανε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλού τζίρου να κρατήσει τα κέρδη του σταθερά σχεδόν σε ολόκληρη τη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,21% στις 804,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 804,78 μονάδων (+1,28%) και 798,14 μονάδων (+0,44%). Ο τζίρος ανήλθε στα 29,24 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,90 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 25 χιλ. τεμάχια.

"Φθηνή" άνοδος στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,13%, στις  1.917,52 μονάδες, ενώ στο +1,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.326,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,31% στις 459,54 μονάδες.

Το τελευταίο δεκαήμερο η αγορά έχει κρατήσει μια πλάγια κίνηση μεταξύ 780 – 800 μονάδων, με τον τζίρο όμως να βαίνει μειούμενος, ενόψει των ανοιχτών μετώπων που έχει η Ευρώπη μπροστά της. Το πρώτο είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, ενώ την ίδια μέρα θα γνωρίζει η Ευρώπη τις προθέσεις της Ρωσίας σχετικά με την παροχή φυσικού μέσω του αγωγού Nord Stream.

Δεν είναι βέβαιο ποιο από τα δύο μέτωπα θα επηρεάσει περισσότερο την Ελλάδα, με αυτό της ΕΚΤ να είναι όμως περισσότερο αποτυπωμένο στο ταμπλό της Λ. Αθηνών. Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, πιθανότατα με μια κίνηση 25 μονάδων βάσης, και θα ανακοινώσει περαιτέρω στοιχεία για το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα σχεδιαστεί για να αποφεύγει τον “μη θεμελιώδη κίνδυνο κατακερματισμού” και συνεπάγεται ευελιξία για τον τρόπο κατανομής των αγορών.

“Εάν τα spreads σε ορισμένες χώρες ανταποκριθούν με γρήγορο και άτακτο τρόπο στις αυξήσεις των επιτοκίων, πέρα από ό,τι θα δικαιολογούσαν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη”, αυτό θα αποτελούσε ουσιαστικά το “σήμα” για την ενεργοποίηση του νέου εργαλείου, έχει ξεκαθαρίσει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, είναι δεδομένο πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να κάνει παρέμβαση στην αγορά ομολόγων μιας και οι αποδόσεις είχαν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα επηρεάζοντας σημαντικά την πραγματική οικονομία. Ήδη η απόδοση για παράδειγμα στο ελληνικό 10ετές έχει βρεθεί στο 3,5% θυμίζοντας ότι είχε σκαρφαλώσει μέχρι το 4,5%. Φαίνεται ότι σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχουμε πολιτικές ανακατατάξεις και θα δούμε ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα. Η ΕΚΤ παρόλα αυτά εκτός από τον νέο κύκλο αύξησης επιτοκίων θα κάνει ότι χρειαστεί για να μην προβληματιστεί η σταθερότητα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank, η Aegean, η Quest και η Εθνική κατέγραψαν κέρδη που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν άνοδος σε ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ. Τα κέρδη των Jumbo, Titan, Coca Cola, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Ελληνικα΄Πετρέλαια και Πειραιώς ξεπέρασαν το 1%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Λάμδα, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ, με τον Σαράντη να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρές ήταν οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ο ΟΠΑΠ έκλεισε στο -2,40%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article