26.3 C
Kifissia
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Υπόθεση Novartis: Στα ίχνη του μαύρου χρήματος

Must read

Με σημαία τη φράση «follow the money» προχωρά τις έρευνες η Εισαγγελία Διαφθοράς σε μια προσπάθεια να εντοπίσει ενδεχόμενο χρηματισμό τόσο πολιτικών όσο και μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των αρμόδιων εισαγγελέων σχετικά με το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος, καθώς πλέον έχουν βάλει στο μικροσκόπιο συμβούλους και συνεργάτες πολιτικών, γενικούς γραμματείς αλλά και εταιρίες τις οποίες οι αμερικανικές αρχές έχουν υποδείξει ως «πλυντήρια» μαύρου χρήματος.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να βοηθήσουν οι ενδεχόμενες απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν σταλεί σε Ελβετία και Κύπρο, με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τη διαδρομή του χρήματος έτσι όπως περιγράφεται στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Τα γεγονότα που περιγράφουν αυτές οι καταθέσεις, οι οποίες αμφισβητούνται σθεναρά από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, σε αρκετά συμπίπτουν με «βολικές» για την εταιρία υπουργικές αποφάσεις αλλά και με άλλα στοιχεία που έχει συλλέξει η Εισαγγελία Διαφθοράς από εφόδους σε σπίτια υπαλλήλων της φαρμακευτικής εταιρίας και συνεργατών πολιτικών προσώπων.

Οι περιβόητες καταθέσεις των αποκαλούμενων από τους εμπλεκόμενους «κουκουλοφόρων» έχουν αμφισβητηθεί πολλάκις, ενώ τα σενάρια γύρω από το ποιοι μπορεί να είναι και ποιος ο ρόλος τους στην υπόθεση δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις μάρτυρες πέρασαν το κατώφλι της Εισαγγελίας Διαφθοράς στα τέλη Οκτωβρίου δηλώνοντας ότι θέλουν να καταθέσουν. Αυτό που ακολούθησε θυμίζει αμερικανική ταινία, αφού οι Αρχές τούς «ξεψάχνισαν» προκειμένου να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για πρόσωπα που έχουν «σώας τας φρένας». Ψυχομετρικά τεστ στην Ασφάλεια, αξιολόγηση από ειδικούς, εξαντλητική προφορική εξέταση για να διαπιστωθεί ο λόγος που επέλεξαν να μιλήσουν για την υπόθεση, αλλά και ένας αρχικός έλεγχος της αξιοπιστίας των λεγομένων τους μέσω ημερολογίων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ήταν τα προκαταρκτικά βήματα για να δοθούν τελικά οι καταθέσεις.

Με το πέρας της «διαβολοβδομάδας» δόθηκαν σταδιακά οι καταθέσεις, χωρίς να έχει ακόμη απαντηθεί το γιατί δεν εστάλη αμέσως η δικογραφία στη Βουλή με την αναφορά ονομάτων πολιτικών προσώπων. Σημειώνεται ότι η τριάδα ενδέχεται στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα να κληθεί εκ νέου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, αφού κατέχει πληροφορίες και για μη πολιτικά πρόσωπα, αλλά και για τις πρακτικές που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η Novartis για να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά φαρμάκου.

Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Ποινική δίωξη για δωροδοκία από κοινού στον Φρουζή

Την ώρα που ο προβολέας της δημοσιότητας κινείται κυρίως γύρω από τα πολιτικά πρόσωπα που εμφανίζονται στην υπόθεση Novartis, ο φερόμενος ως κεντρικός πρωταγωνιστής Κωνσταντίνος Φρουζής αναμένεται σύντομα να κληθεί σε απολογία από τις ανακρίτριες κατά της Διαφθοράς. Ο πρώην αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας είναι το μόνο πρόσωπο σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία από κοινού.

Μάλιστα, η κατηγορία που του αποδίδεται, σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσε ο ίδιος στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στις αρχές της εβδομάδας, είναι: «ότι εγώ, υπό την ιδιότητά μου ως αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas (2007-Ιουνιος 2015), κατόπιν συναπόφασης και κοινού σχεδιασμού με λοιπά ηγετικά στελέχη της μητρικής Novartis, αλλά και της ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ, δωροδόκησα πληθώρα υπαλλήλων, που εμπλέκονταν στη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης, αποζημίωσης φαρμάκων και καταβολής χρεών από δημόσιους οργανισμούς προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά και προκειμένου -μεταξύ άλλων- να εξασφαλιστεί η προστασία τιμής για τα σκευάσματα που αφορούσαν την ογκολογία και τα ορφανά φάρμακα. Τα ποσά που φέρεται να κατέβαλα ως δώρα προκύπτει ότι ανέρχονταν σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ το όφελος που αποκόμισα για λογαριασμό της μητρικής Νοβάρτις αλλά και της Νοβάρτις Ελλάς ΑΕΒΕ, είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αν ληφθεί υπόψη ότι η αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα επηρεάζει παγκοσμίως τουλάχιστον 29 χώρες».

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Πώς ξέμπλεξε από τα… δίχτυα του ΚΕΦΟΜΕΠ

Εκτός από την ποινική έρευνα σε εξέλιξη βρίσκεται και η φορολογική έρευνα στελεχών της Novartis, με τον Κωνσταντίνο Φρoυζή να έχει «πετάξει» από πάνω του αυτό το βραχνά μέσω της οικειοθελούς αποκάλυψης κεφαλαίων. Πρόκειται για κάποιες… χιλιάδες ευρώ σε φόρους από εισοδήματα που αποκάλυψε μέσω συμπληρωματικών δηλώσεων κατά τη διάρκεια του ελέγχου του ΚΕΦΟΜΕΠ, τα οποία πλήρωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρίας, κλείνοντας τον έλεγχο για τις υπό έρευνα χρήσεις και «ξεμπλέκοντας» από τα δίχτυα των φορολογικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν εντοπισθεί αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων του και των καταθέσεων στους τραπεζικούς του λογαριασμούς προκαλώντας ερωτηματικά στις Αρχές. Ωστόσο, υπέβαλε συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις και κατέβαλε τους αναλογούντες φόρους, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό σκέλος της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ για φοροδιαφυγή κορυφαίων στελεχών της NOVARTIS ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

Μέχρι σήμερα φέρεται να έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ, αφού αφορούσε σε ενδεχόμενη φοροδιαφυγή 20 στελεχών της Novartis Ελλάς και ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί σε 10 από αυτά. Μάλιστα, και στα 10 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Κωνσταντίνου Φρουζή, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις, που «καλύφθηκαν» με συμβιβασμό μέσω συμπληρωματικών δηλώσεων και καταβολή του σχετικού χρηματικού ποσού, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση του ελέγχου για τα υπόλοιπα 10 στελέχη.

ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article