Υποχώρησαν από τα υψηλά του 2023 οι δείκτες της Wall Street

0
1277

Υποχώρησαν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά τα υψηλά έτους της προηγούμενης εβδομάδας και ενόψει ενός μπαράζ οικονομικών στοιχείων τις επόμενες ημέρες τα οποία θα δοκιμάσουν την αισιοδοξία που έχει διαμορφωθεί πρόσφατα για επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Την Παρασκευή, ο Dow Jones, ο ευρύτερος S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψαν την πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών, με τον βιομηχανικό Dow να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιανουαρίου του 2022 και τον S&P 500 από τις 30 Μαρτίου του 2022.

Το καύσιμο στο ράλι της αμερικανικής αγοράς είναι η αισιοδοξία πως η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της και πλέον θα περάσει από το 2024 σε μειώσεις, ξεκινώντας ακόμα και από το α’ τρίμηνο.

Την αισιοδοξία των επενδυτών ήρθε να δοκιμάσει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η αυστηρή στάση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ ο οποίος σε ομιλία του την Παρασκευή ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων αν χρειαστεί.

Από εδώ και στο εξής οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν δηλώσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, καθώς τα στελέχη της Fed έχουν μπει στη λεγόμενη “σιωπηρή περίοδο” ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής στις 13 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο οι επενδυτές ετοιμάζονται για κάποια σημαντικά οικονομικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες για να δουν αν θα στηρίξουν το αισιόδοξο αφήγημα για μειώσεις των επιτοκίων από το 2024.

Ειδικότερα, περιμένουν τις μετρήσεις των δεικτών PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών την Τρίτη, καθώς και σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση, με την έκθεση της ADP για τις νέες θέσεις εργασίας να έρχεται την Τετάρτη και τα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την Πέμπτη. Η εβδομάδα κλείνει με την κυβερνητική έκθεση για την πορεία της απασχόλησης συνολικά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τον δείκτη ανεργίας την Παρασκευή.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 41,06 μονάδες ή -0,11% και έκλεισε στις 36.204,44 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 24,85 μονάδες ή -0,54% στις 4.569,78 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 119,54 μονάδες ή -0,84% στις 14.185,49 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η 3M με κέρδη 3,59 δολ. ή 3,60% και κλείσιμο στα 103,44 δολ. και ακολούθησαν Merck & Co με άνοδο 1,55% στα 105,06 δολ. και Nike στα 115,15 δολ. με κέρδη 1,47%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν οι Salesforce (-3,59%), Intel (-3,22%) και Microsoft (-1,43%).

Από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών, η Alaska Air Group ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Hawaiian Airlines έναντι 1,9 δισ. δολ. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Alaska Air θα πληρώσει $18 ανά μετοχή σε μετρητά, ενώ θα αναλάβει και περίπου 900 εκατ. δολ. σε χρέος της Hawaiian.

Στα μάκρο της ημέρας, βουτιά σημείωσαν τον Οκτώβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες εν μέσω της αδύναμης ζήτησης και ενώ τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες.

Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν 3,6% τον Οκτώβριο και κατρακύλησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μικρότερη πτώση 2,8%.