Υεμένη: Αιματηρές διαμάχες μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία

0
624

Τουλάχιστον 32 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 100 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών στη βόρεια Υεμένη, κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, σε σκληρές μάχες με σιίτες αντάρτες Χούθι, δήλωσαν σήμερα, Τρίτη, πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα, τα οποία από το 2015 επιχειρούν με την υποστήριξη στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, πολεμούν εναντίον των σιιτών ανταρτών που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, 32 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσά τους τέσσερις αξιωματικοί, σκοτώθηκαν στην έφοδο που άρχισε το Σάββατο με σκοπό να εκδιωχθούν οι αντάρτες από τη Χάραντ, στην επαρχία Χάτζα.

Άλλοι περίπου 100 στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, διευκρινίζοντας ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σήμερα.

Στην άλλη πλευρά, 56 μαχητές των Χούθι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες και σε αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι Χούθι πολύ σπάνια ανακοινώνουν τις απώλειες στις τάξεις τους.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να καταλάβουν την περιοχή της Χάραντ, έχουν πάντως μπορέσει να την περικυκλώσουν.

Η σύρραξη στην Υεμένη έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα. Η συμμαχία και δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εξαπολύουν εφόδους εναντίον των ανταρτών για να ανακτήσουν κάποια από τα εδάφη που έχασαν τα σχεδόν οχτώ χρόνια του πολέμου.

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους με πυραύλους και UAVs εναντίον της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας και, πλέον, εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του άλλου πυλώνα της συμμαχίας. Τα ΗΑΕ έχουν μετατραπεί σε νέο μέτωπο του πολέμου από τον Ιανουάριο.

Με πάνω από 377.000 νεκρούς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ο πόλεμος στην Υεμένη προκαλεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον πλανήτη, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιμέτωπο με το φάσμα του λιμού.